Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

Amíg egy asszony eljut odáig - Szederkényi Anna regénye


Ennek a regénynek az írója jó pár év óta küszködik az irodalommal, szívós asszonyi makacssága keresztül vitte sikertelenségeken, félsikereken, mindenféle jogos és jogosulatlan ellenállásokon mindazok részéről, akik az irodalmi érvényesülés zsilipeit nyitni és zárni tudják.

 

Most végre sikere van, nem annyira az irodalomban - mert lapok, folyóiratok elég kevéssé foglalkoztak vele, - mint inkább a közönségben, amely, úgy tudom, nagy érdeklődéssel fogadta a könyvét. S megint a közönségnek van igaza: a könyv csakugyan érdekes, sőt bizonyos értelemben izgató. Egyike azoknak a ritka könyveknek, amelyekben anélkül, hogy az élet mechanikus kópiái volnának, igazán élet van, megérezhető, nyers, irodalmi ízzel meg nem hamisított élet.

Tárgya a regénynek: egy nő csalódása a szerelemben. Nem szerelmi csalódás, - az a nő a szerelem intézményében csalódik. Leányi képzelődései, ábrándos nagy szavak, melyek az irodalomból, az ősrégi illúziókincsből, fiatal férfiak beszédéből jutottak tudatába, bizonyos ferde, félszeg fogalmat adtak neki a szerelemről és konzekvenciáiról s mikor arra kerül a sor, hogy ezeket a konzekvenciákat levonja, egyszerre fokozódó rémülettel és kiábrándulással látja, hogy a dolog egész más tényezőktől van meghatározva, mint ahogy várta.

 

A konkrét esetben így áll a dolog: a jóravaló, szolid polgári nevelésben részesült ábrándos, kissé exaltált leány beleszeret egy fiúba, aki költő, szegény, szép, - szóval akiben minden megvan, amit egy ilyen leány ideális szerelem tárgyának képzel. Megrészegszik a fiatal költő frázisaitól, elszökik a szülői háztól, követi a fiút a bizonytalanságba, a nyomorúságba. Csak a szavakon keresztül szerelmes, érzékisége még teljesen öntudatlan, szűzi, - fellobbanásra kész, de ember kell, aki fel tudja lobbantani.

 

A fiú meg ügyetlen, félszeg, gyáva, élhetetlen s ami még nagyobb baj, benső finom érzés, tapintat és férfiúi biztonság nélküli, balog módra nyúl a lányhoz, az első ölelés válságos pillanatában elárulja, mennyire nem arra született, hogy egy ilyen bimbót kipattantson.

 

Ez az első kiábrándulás, a reális valóságnak ez a felismerése még csak fél-öntudatos a lányban, lassankint jut benne tudatra közös életük eseményei által: a férfi félszeg gyávasága, amely mindig ösztönszerűen igyekszik elhárítani magától minden felelősséget, soha nem mer fölemelt fejjel szembenézve elébe állni a dolgoknak és embereknek, csinálni a maga sorsát, a gyógyíthatatlan nyomorúság, amely nem annyira nélkülözéseivel, mint inkább társadalmi megaláztatásaival tűrhetetlenné teszi a fiatal asszony életét, a férfi durva paraszt családja, amelynek jellemvonásai rávilágítanak az ő jellemére is, az asszonynak lassankint egyre fokozódó társadalmi fölénye társadalmilag tehetetlen férje felett, amely előbb-utóbb lenézéssé, sőt megvetéssé válik, - mindennek az a vége, hogy a nő kifosztva, megalázva, erkölcsileg megrendülve véget vet formailag is annak a házastársi viszonynak, amely lelkileg már rég véget ért.

Ez van a regényben az író szándékából, - de van más is, szándéka ellenére. Benne van a nő kicsinyessége, igazságtalan kritikája a férfi iránt, társadalmi formákhoz való tapadottság, a nemileg többé már nem kívánatos férfi iránti merev, minden megértést elutasító elzárkózása, a nemi szolidaritás megszűnte után minden egyéb tartozó szolidaritás makacs elhárítása. S benne van az egész asszonyi egyoldalúság: a férfival szemben mindig és csakis az asszonynak van igaza - ha még annyira nincs is igaza.

 

A legasszonyosabb írások egyike ez, amiket egyhamar olvasni lehet. Minden írói formátlanságán, stílusbeli tökéletlenségein s ízlésbeli egyenetlenségein túl az ad neki egészen ritka érdekességet, hogy akaratlanul, sőt nagyrészt akarata ellenére szinte leleplezésszerű dokumentumait adja az asszonyi természet bizonyos fontos és szembetűnő vonásainak.

 

Schöpflin Aladár

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A borzlyukba szorult A borzlyukba szorult
Mulatságos esetet jelentenek Vasvárról. Márkus János olaszkai hegyi...
A MAC vivóversenye A MAC vivóversenye
A Vigadó nagytermében szép sikerrel rendezte a MAC első ezidei...
Etelka főhercegnő Etelka főhercegnő
Karcsú, magashomlokú, könnyűjárású, mélyszemű fiatal hölgy Etelka...
A fejsze és az erdő A fejsze és az erdő
Ott voltam a vasárnapi vigadói nagygyűlésen, ahol tényleg jelen volt...
Lloyd George pesszimisztikus itélete az angol-francia viszonyról Lloyd George pesszimisztikus itélete az angol-francia viszonyról
Lloyd George Walesben beszédet mondott, amelyben elítélte a...
Nemzetközi grafikai kiállítás a Műcsarnokban Nemzetközi grafikai kiállítás a Műcsarnokban
Külföldön a grafikai művészet a maga sokféle válfajaival oly magas...
A vámkaraván halad A vámkaraván halad
Hetek óta tart már a kulisszák mögött a harc az olajvámok fölemelése...
Hány háziállat van a világon? Hány háziállat van a világon?
Az Egyesült-Államok földmivelésügyi minisztériumában kiadott...
Curie asszony Curie asszony
Curie, a párisi tudós tanárnak felesége már évek óta hires arról,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98