Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

Hadi nyereség-adó és vagyonadó

Budapest, 1916. junius 24. 

A világháboru egy egészen uj adónemet hozott létre, amelyet az a boldog kisebbség lett volna hivatva első sorban fizetni, amely a háboruban rendkivül nyereségekre tett szert; annál természetesebb, hogy a nagy többség, amely ezzel a szerencsével nem dicsekedhetett, örömmel karolta fel a gondolatot, hogy a rendkivüli háborus nyereségeket külön, még pedig nagyon sulyos adóval kell megróni.

A gondolatban különben sok volt az igazságosságra való törekvés, mert kétségtelen, hogy az, aki a háboruban nyereségre képes szert tenni, midőn mások vagyonukat és életüket feláldozni kénytelenek, joggal kényszerithető arra, hogy a háboruban szerzett és többnyire a háboruval több-kevesebb összefüggésben levő nyeresége után külön adót fizessen.

Ma már, midőn a hadi nyereség megadóztatása a legtöbb államban, nemcsak a hadviselő, hanem a semleges országokban is meg van valósitva, azt látjuk, hogy a hadi nyereségadó a valóságban némileg másképen jelentkezik, mint ahogyan első felmerülése alkalmával a népszerüség a maga vállaira emelte. 

A hadi nyereségadó ugyanis ugy, amint a pénzügyminiszter javaslata nálunk is megvalósitani kivánja, nem jelenti csupán a hadsereg részére való szállitásokból, vagy más a háboruval közvetlen kapcsolatba hozható gazdasági, ipari vagy kereskedelmi ténykedésből eredő, némelykor nagyon busás nyereség megadóztatását.

Az adónak erre a körre való szoritása rendkivüli nehézségeket okozna, mert nemcsak a tulajdonképeni „háborus nyereség” meghatározása nehéz dolog, de még nagyobb feladat e nyereség külön megadóztatásának technikai keresztülvitele. Teleszky adójavaslata éppen ezért a hadi nyereségadó alá von minden nyereségtöbbletet, amelylyel a hadi évek, tehát az 1914, 1915 és 1916. évek nyeresége, illetőleg jövedelme a társulatoknál az előző három békeév, a magánosokról pedig az 1913., illetőleg az adózó választása szerint az 1911-1913. évek átlagos jövedelmét vagy nyereségét meghaladja. 

Szóval ez a nyereség-, illetőleg jövedelemtöbblet kerül tulajdonképpen adó alá. Ebben benne vannak a tulajdonképpeni „háborus nyereségek” is, de belekerülnek oly nyereségek, amelyek a háboruval közvetlen összefüggésbe nem hozhatók. Ez ellen szintén nem lehet kifogást emelni, mert a javaslat gondoskodik arról, hogy még a közepes, nem is egészen jelentéktelen nyereség-, illetőleg jövedelemtöbbletek ne kerüljenek a hadi nyereségadó alá.

Ha a részvénytársaságnak a hadi évben elért nyereségtöbblete a 10.000 koronát meg nem haladja, vagy a magánosnak egész jövedelme nem több 13.000 koronánál, akkor a háboruban elért nyereség-, illetőleg jövedelemtöbblet egyáltalában nem esik a külön adó alá. És ez helyes gondolat, mert ezt a kisebb nyereséget is terhelik a rendes adók: a társulati, a kereseti és uj jövedelmi adók, nem is szólva a különféle adópótlékokról, ugy hogy a külön hadi nyereségadóval való megadóztatása igen sulyos adóterhet jelentene.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Csendőrök és csángók harcza Csendőrök és csángók harcza
A Csíkmegyei Gyímesközéplakon véres összeütközés történt csángó...
A Rugby-labdarugójáték. A Rugby-labdarugójáték.
Az angol-szász népfaj ismeretes arról, hogy nagy kedvelője és...
Jávor Pál él, felesége vasárnap autón utazott érte Sopronkőhidára Jávor Pál él, felesége vasárnap autón utazott érte...
Sopron elfoglalása szabadulást jelentett sok politikai fogoly...
A Munkás TE birkózóversenye – Budapest bajnokságai A Munkás TE birkózóversenye – Budapest bajnokságai
A Munkás TE vasárnap fényesen sikerült versenyt rendezett a régi...
A kőbaltától a „negyvenkettesig” A kőbaltától a „negyvenkettesig”
A fegyver története az emberiség történetével kezdődik. Az ősembernek...
Bányai Kornél -  Krisztus a temetőben Bányai Kornél - Krisztus a temetőben
Holtakról énekel a hó ebben a jól megmunkált téli kertben, ...
Úriemberek  (Bemutató a Vígszínházban) Úriemberek (Bemutató a Vígszínházban)
John Galsworthy gyakran használ fel egy rendőri tényt darabjai...
Dosztojevszkij lélektana Dosztojevszkij lélektana
Az 1863-ik és 1866-ik esztendőben többször feltűnt egy sápadt orosz...
Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen megbetegedett Hannover György hegedűművész általános vérmérgezéssel életveszélyesen...
Vasárnap nagy részvétet keltő hír döbbentette meg Budapest zenei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98