Dtum
Login with Facebookk
1916 | Június

A nagy tengeri csata az angol sajtóban

A Times azt írja, hogy megállapítottnak látszik az, hogy az ellenség egész erejével vett részt a csatában, amelyben angol részről csak a flotta egy része harcolt és sulyos csapást mérhetett arra, mielőtt még az angol nagy csatahajók beleavatkozhattak volna a küzdelembe. Arról nem értesültünk, hogy mennyire magyarázható az a léghajóhiánynyal. A világ azonban jól tudta, hogy az angol admiralitás munkáját igen gátolják, továbbá, hogy az ellenség mozdulatait és rendelkezéseit nem ismeri. Tengeri hatalmunk biztonsága ismét csak a légi hajózás kérdéseinek megoldásától függ.


A Daily Mail kifejti, hogy sem az angol haditengerészetnek, sem pedig az angol népnek jellemével nem volna összeegyeztethető, ha kisérlet tetetnék arra, hogy megdönthetetlen tények ellen keressenek magyarázatot. Bármennyire keserves is a feltétlen bevallás, el kell ismerni, hogy az angolok a Jütland mellett folyt csatában vereséget szenvednek. Ennek a ténynek annál nagyobb nyugalommal nézhetünk szemébe, mert tudjuk, hogy a váratlan balsors dacára tántoríthatatlan és gyengíthetetlen az angol flotta uralma és nem szenvedett csorbát azon képesség, hogy a stratégiában döntő szerepet vigyen. Azt a sejtést, hogy a német a siker a nehéz tüzérségnek köszönhető, megerősítené azokat a hireszteléseket, hogy Hindenburg nevű német csatahajó 42,5 centiméteres ágyukkal van felfegyverkezve. Ha azonban az angol kommünikét olvassuk, kiderül, hogy ez a sejtés nyilván alaptalan.

 

A döntő az, hogy német csataflotta a kedvezőtlen látóviszonyok által támogatva kitért az elől, hogy főerőinkkel megmérkőzzék miután az megjelent, gyorsan visszatért a kikötőbe. Ha az ellenség tüzérségileg fölényben lett volna, ugy nem kellett volna visszavonulnia. Visszavonulásának ténye arra a feltevésre késztet minket, hogy a szerencsétlenség oka másutt keresendő. A legvalószinübb magyarázat az, hogy a tengeralattjárók, vagy aknák végezték a pusztitás legnagyobb munkáját. Ezt a jelentést a német dróttalan hírek amaz állítása is megerősíti, hogy Marlboroughot torpedólövés érte.


A Daily News szerint nincs oka a pesszimizmusra. Az esetből kifolyólag ujból azt kell követelni, hogy a lord Fishernek elegendő befolyása legyen a flottára. A lap mindamellett Balfournak és a tengernagyoknak nem akar szemrehányást tenni. Fenn áll azonban az a komoly veszedelem, hogy a csata folytán csökken a flottában való bizalom. A veszedelem elhárítására nincs alkalmasabb megoldás, mint lord Fisher visszatérése. az admiralitásba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Claus Bergen festménya a skagerraki csatáról A jütlandi csata Jellicoe tengernagy, a brit flotta főparancsnoka, vezető a skagrraki harcokban Beatty admirális, az Északi tengeri csata egyik vezére A Jütland-félsziget
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98