Dtum
Login with Facebookk
1916 | Március

A főváros mint husvállalkozó

Az uj huskereskedelmi vállalat

A háboru során egyik legnagyobb probléma a lakosság és katonaság husellátása volt.
Ez a feladat nemcsak az államra nehezedett, hanem a hadvezetőségre és az összes hatóságokra egyaránt. A hatóságok sorában az első helyen a főváros állott, amelynek a legsulyosabb obligói voltak a maga lakosságával szemben s amelynek a legtöbb áldozatot kellett hoznia, hogy a nagy drágaságot ellensulyozni tudja. 

A háborus tapasztalatok meggyőzték a fővárost arról, hogy ha a husfogyasztást és piacot szervezni akarja, akkor ezt a kérdést is lehetőleg saját üzemében kell megoldania. Ez a belátás birta rá Márkus Jenőt a város gazdasági ügyosztály vezetőjét, hogy egy huskerereskedelmi vállalat alapitását proponálja s ez a kezdeményezés rövidesen valóra is vált. Már a mult év októberében elhatározták, hogy az állatvásárpénztár bevonásával huskereskedelmi részvénytársaságot alapitanak, egyelőre azonban az előkészitő lépéseken kivül semmi sem történt. 

Értesülésünk szerint most végre, miután a viszonyok konzerválódtak, meg fognak történni azok a lépések, amely az uj részvénytársaság aktiv működését biztositani hivatottak. A vállalat egy milliós alaptőkéjéből a vásárpénztár átvett 600.000 koronát, a többi négyszázezret pedig a nagyobb fővárosi mészárosok, hentesek és élelmiszerkereskedők jegyezték, akik az uj vállalat irányitására is befolynak. 

Természetes, hogy amikor a főváros husellátásának függetlenitéséről és szervezéséről van szó, akkor a szakemberek bevonása is szükséges és igy természetes az is, hogy a főváros nem akar bürokratikus szellemet belevonni az uj intézménybe. Ezt az elvet helyeseljük, csak azt kivánjuk, hogy a főváros vezetősége őrködjék afelett, hogy illetéktelen érdekek ne érvényesüljenek, főleg pedig, hogy ez a közérdekü akció semmiesetre sem adjon módot és alkalmat arra, hogy a hus ára a fogyasztó közönség rovására alakuljon. Az uj részvénytársaság néhány hét mulva megkezdi tevékenységét, remélhetőleg mindenki javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Háborus drágaság. Háborus drágaság. Háborus drágaság. Háborus drágaság.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98