Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Az erdélyi gyárak mai állapotáról

Binder Ernő, a brassói kereskedelmi kamara titkára meglehetősen megnyugtató hireket jelent.
Az oláh sereg által okozott kár sokkal kisebb, mint ahogy a hirlapi tudósitások nyomán gondoltuk. Alvinc és Nagyszeben közt csak Orlátnál látni a háboru nyomait. Nagyszebenben ugyszólván csak külön figyelmeztetés után vehetni észre a szenvedett károkat. Nagydisznódon a gyapjuszövettelepek berendezése nagyon meg van rongálva, igen sok nyersanyagot és kész árut elhurcoltak.

A nagyszeben-fogaras-brassói vonalon jobban látni a harcok nyomait.
Itt főleg a vasuti berendezések hézagossága tünik fel, melynek nagy része volt abban, hogy a betörés ennyire juthatott. Ott a nemrég épült alsó-tömösi posztógyár romokban hever; anyagkészletei odaégtek. Dirsta falu nagy serfőzdéje elpusztult.

Brassó város pályaudvarának nagy tárházait elhamvasztották.
De az indóház, a mellette levő kénsav- és műtrágyagyár, valamint a petróleumgyár érintetlenek, sőt az utóbbi gyárban az anyagkészletek is megmaradtak. A brassói gépgyárból a gránáthüvelyeket, a brassói posztógyárakból a gyapju- és fonálkészletek egy részét elhordták. A bőrgyárak készleteit a román csapatok becsomagolták, de már nem tudták magukkal vinni. Az egyik fémárugyárban leégett az értékes modellgyüjtemény.

A botfalvi cukorgyár készleteiből sok veszett oda, de a gyárakat rövidesen üzembe lehet majd helyezni. A városi fémgyüjtőhely készleteit és a szabószövetkezet által készitett katonaruhákat sikerült megmenteni. Katasztrofális ipari kárról tehát szó sem lehet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98