Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

Mint ötszáz évvel azelőtt...

Régi írásokból meritjük tudásunkat s mégis a modern technika csudáriól írhatunk. Mikor a lőport a gyilkoló fegyverek céljaira alkalmazták s a csatázó ellenfelek nem közelithették meg egymást többé késhegynyi távoslágra, azt mondták az emberek, hogy évszázadok mulva már nem nyolcvan meg száz lépésről fognak lövöldözni egymásra az emberek, hanem nyolcszáz, meg ezer lépésről.

 

Még a világháboru kitörése előtt katonai szakkönyvek is azt tanitották, hogy a modern háboruban az ugynevezett roham a legritkább eset, mert az ellenség a modern fegyverek tűzhatását már két-három kilométeren érzi, a tüzérség pedig tiz-tizenötezer méterről megtudja már akadályozni az ellenség közeledését. Igy a modern háboru a láthatatlan ellenség ügyes tüzelése révén válik lényegesebben veszélytelenné, mint az a multban volt.

 

Ime a jelen, ahol a két ellenség napokig néz farkasszemet ötven, sőt harminc lépés távolságról egymással s csaknem minden egyes csatajelenetét kézitusával, a legősibb fegyverrel, a puszta kézzel intézik el. Mi sem természetesebb, hogy itt azután szóba kerül mindenféle kézifegyver, a szurony, kés, balta, buzogány, fokos, tüzláng, talán forró szurok és égő olaj is. Görbe kés, marcangoló fog és még a mese tudja, milyen szörnyűség és borzalom.


Hajdan kikerestek valami nagy mezőt, annak a két szélén fölállt a két hadsereg, egy ideig nézték egymást, azután összerohantak, s amelyik seregből többen maradtak életben, az a sereg győzött. Ma a modern technika minden kilométeres távölője ellenére, olyan közel jutnak egymáshoz az ellenfelek, hogy itt már nem használ sem a sok kilométeres fegyver, sem a még több kilométeres ágyu.

 

Ide uj fegyver kell. A technika nem jön zavarba. Előszedi a régi fegyvereket. A katapultot, a gépnyilat, az ostromágyut. Itt vannak sorban a képen az ősi emberölő csatafegyverek, a lőpor előtti idők ágyui és gépfegyverfei. Majd a háboru után olyan képeket is be fogunk mutatni, hol ezek mellett a mai közelharc fegyverformái is láthatók, s rá fogunk jönni, hogy a dróttalán telefon mellett a mértföldes mozsárágyu földöntúli ereje mellet, ezek a régi fegyverek támadtak életre.

 

A katapultról már ebben a rovatban is olvastunk ismertetőt, tudjuk róla, hogy a fejben hatalmas kötélrugók vannak, amelyek ugy állítják elő a lökő erőt, mint a gyerekek a bilinckaverő játéknál a spárga segélyével. Addig csavarják a két végpont közé feszített kötelet, mig az a szálai közé fogott kis fadarabot a lehető legnagyobb mértékben összeszoritják. Ha most megszüntetik a csavarást s szabad mozgásra engedik a kötélcsomót, ez nagy erővel löki el magától a beléhelyezett kemény tárgyat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az osztrák- magyar külügyminiszter közirata hatalmakhoz a khinai háború ügyében Az osztrák- magyar külügyminiszter közirata hatalmakhoz a khinai...
Az osztrák-magyar monarkhia külügyi hivatala többi nagy hatalmakhoz...
Gellért Oszkár -  Esti ima hideg ágyban Gellért Oszkár - Esti ima hideg ágyban
Az még nem alázat, Mikor meghajlik térdben a lábad, De közben...
Kik azok a tótok? Kik azok a tótok?
Az országgyűlésen bevégezték a közoktatási költségvetés feletti...
A bárókisasszony és a kocsis
Poroszországban, egy brandenburgi kastélyban február 28-ikán...
A szultán proklamácziója
A szultán október 12-én proklamácziót intézett a hadsereghez, a...
A fölművelés ügyéért A fölművelés ügyéért
Minden halad, minden megy előre, de talán semmi olyan szapora...
Halinaposztó szállítás meséjével 170. 000 pengőt csalt ki egy...
Nemrégen jómegjelenésű, elegáns, külsejű férfi tünt fel...
A kivándorlási törvény életbeléptetése A kivándorlási törvény életbeléptetése
A hivatalos lap egyik közelebbi száma közölte a belügyminiszter...
Hölgyek és urak vívócsatája a Műegyetemen Hölgyek és urak vívócsatája a Műegyetemen
Vasárnap délelőtt élénk élet uralkodott a Műegyetemen. Magyarország...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98