Dtum
Login with Facebookk
1916 | Október

Összeomlott angol és francia támadások

A Magyar Távirati Iroda jelenti Berlinből:
Nagy főhadiszállás. 1916. okt. 1.

Nyugati harctér. Albfecht württembergi herceg vezértábornagy hadseregénél, valamint Ruprecht trónörökös hadseregcsoportjának flandriai és Artois-arcvonalán az angolok különösen élénk járőrtevékenységet fejtettek ki. A Sommetől északra levő harcvonalon az ágyuharc délután nagy hevessége fokozódott. Thiepvalnál és attól keletre ismét erős angol támadások következtek, amlyeket Stein és Six v. Ármin tábornokok csapatai makacs közelharc után ugy mint az előző napokban visszavertek. Rancourt felől és attól Courcellette, továbbá Morval felől és Halletől északnyugatra történt részletelőretörések zárótüzünkben meghiusultak.


A trónörökös hadseregcsoportja a Maastól jobbra átmenetileg megélénkülő tüzérségi tevékenység mellett kisebb jelentéktelen kézigránátharcok zajlottak le.


Keleti harctér. Az oroszok különböző helyeken ismét megkezdték támadó tevékenységüket.
Lipót bajor herceg vezértábornagy arcvonala. Lucktól nyugatra az ellenség tüzelése ma reggel óta fokozódik. A Bródy-Lemberg-i vasút mindkét oldalán és ettől délre a Zarkow melletti Greberkáig az ellenség előnyomulását részben zárótüzünkkel megállítottuk, részben pedig az ellenség hétszeres megismételt rohama teljesen összeomlott. A déli támadási szárnyon az oroszok a legelöl lévő védelmi vonalban megvetették lábukat.


Károly főherceg lovassági tábornok arcvonala: A Zlota-Lipa mindkét oldalán heves közelharcokra került a sor. A Canievka és a Zlota-Lipa szögében az ellenség előbbre jutott. Tovább nyugatra török csapatok a benyomult ellenséges osztagokat tegnap és ma reggel azonnali ellentámadással visszaverték, miközben 230 oroszt elfogtak. A Kárpátokban általában nyugalom van. A Stara Klauzuránál ejtett foglyok száma több mint 600 emberre növekedett.


Erdélyi harctér. A keleti harcvonalon a Maros völgyénél román támadásokat viszszavertünk. A görgényi völgyben és tovább előcsapataink az ellenség támadása elől részben kitértek. A német csapatoknak a Hégentől délre lefolyt ütközetben szerzett zsákmánya nyolc ágyuval emelkedett. Fogarastól északnyugatra az ellenség beszüntette támadásait.


A nagyszebeni csatából tegnapig több mint 3000 foglyot és 13 ágyut szállítottak be. Ezenfelül zsákmányoltunk egy repülőgépcsarnokot, 2 repülőgépet, 10 vasúti mozdonyt, 300 lőszerrel megrakott podgyászkocsit. 70 gépkocsit és egy kórházvonatot. Az erdőkből sok hadiszert még ezután fognak beszállítani. A vöröstoronyi szoros tele van szétlőtt járóművekkel. A szorostól délre Cainenitől nyugatra emelkedő magaslatok ellen intézett erős román előretöréseket visszavertünk.
A hátszegi hegységben az ellenség a Sztrigy völgyétől nyugatra hiába támadott.


Balkán harctér. Mackensen vezértábornagy hadcsoportja: Szeptember 28-án egy osztrák-magyar flotilla kierőszakolta a behatolást a corábiai kikötőbe, megsemmisitett 9 és zsákmányul ejtett 8, részben megrakott hajót. Repülőrajaink Bukarestet megfigyelt jó eredménnyel bombázták.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98