Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Kell-e szén?

Hogyne kellene! A Jókai „Fekete gyémántja” gőgösen megmutatta, hogy milyen drága – ékszer. Nincs az a mélytüzü brilliáns, melynek tüze szebb, kivánatosabb lett volna, a zord februárius napjaiban, mint az ormótlan, piszkos széndarabok tüze. A háboru nyomorusága nagyon eltolta a fogalmakat és egészen bizonyos, hogy az imádott nőt – ilyen hiányában tudvalevőleg ritka férfi szükölködik – akit a legragyogóbb fehér gyémánt sem tudott megfelelően felmelegiteni, boldoggá tehetted egy kosár szénnel…

Nagy, igen nagy volt a bus bánat a fekete gyémántok elmaradása miatt. Áztunk, fáztunk s befagyott a jókedv. Hisz oly kevesen voltak a dusgazdagok, kik pincéik Wertheim tartályában kellő szénnel dicsekedhettek, ellenben annál több volt ebben a városban a könnyelmü, a szegény, aki csak az utolsó pillanatban eszmélt fel arra, hogy fázik, vagy fázni fog, amikor már minden utcasarok, becsukott szinház, sötét orfeumkapuk panaszolták fájdalmasan – nincs szén!

Hogy-hogy nem azonban az emberiség jóltevői kifogyhatatlanok. És kedvesek is, mert a legválságosabb pillanatokban bukkannak elő az ismeretlenség homályából. Igazán csak a – rendőrség tudja, hogy hányan kopogtattak be közülök szegény és gazdag portákon azzal a jóakaró kérdéssel: kell-e szén?

Hogyne kellene! Hát ő szerez. Az egész csak egy kis bizalom kérdése. Tessék ideadni tiz-husz koronát és jöjjön valaki vele. Mindjárt haza is hozhatja. Lelkendezve jöttek a fagyos szobákból is dideregve lépdeltek az atyafi mellett – aki többnyire bizalomkeltés okából katonamundérban leledzett – míg aztán valamely átjáró háznál, vagy akár valamely utcasaroknál „mindjárt jövök!” biztatással ott nem hagyta a szénre áhítozót. A legközönségesebb fogások, trükkök sikerültek, ha szénszerzésről volt szó.

Akadtak azonban közben leleményes, furfangos szenes bácsik is. Egy például igazán érdemes arra, hogy megörökitsük. Ott kezdte a szélhámos, hogy egyik napilapban kitett egy apróhirdetést, mely szerint ő „házvezetőnőt” keres. Vidékre, jó fizetéssel. Ajánlkozások teljes cimmel „Hűség és megbizhatóság” jeligével a kiadóhivatalnak küldendők. Mondanunk sem kell, hogy az ajánlkozókban nem volt hiány. Erre a mi emberünk elsétált valamelyikhez. Ha lehetett, napjában kettő-háromhoz. Az is természetes, hogy jobbára szegény asszonyok, hadiözvegyek vetélkedtek a csábító házvezetőnői állásra.

A vidéki földbirtokos mindig illően bemutatkozott és minden jót igért. Jövő elsején akár már el is foglalhatja őnagysága az állást.

- Hanem milyen hideg van maguknál? Brr! – s a vidéki földbirtokos begombolkozott. – Ugy-e szintén nincs szenük? Nincs, mindjárt gondoltam. No hát azt is szerzek. Egy pár métermázsával is. Mennyi pénze van? Ötven koronát adhat. Jó az is. Adja ide s jőjjön velem! Az én protekciómmal rögtön megkapja…

És kivitte az asszonyt valamelyik pályaudvarra a csuzdához.

- Rögtön jövök! Előbb beszélek a főnökkel! – mondotta, elment és – most mindenki kitalálhatja – vissza sem jött többé a vidéki kedves úr, aki valójában egész közönséges pesti szélhámos volt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Budapest a párisi kiállításon Budapest a párisi kiállításon
Kiállitják a himlőnyirktermelő intézet, továbbá a köztiszta- sági...
A magyar grafikusok kiállítása A magyar grafikusok kiállítása
A téli tálatok alkalmából egyik kiváló műkritikusnak egy kiváló...
Van-e olyan naiv ember, aki elhinné, hogy férjem nem épelméjű Van-e olyan naiv ember, aki elhinné, hogy férjem nem épelméjű
A kiviteli engedélyek körüli panama-botrányból támadt rágalmazási per...
Képek a magyar mezőgazdasági muzeumból Képek a magyar mezőgazdasági muzeumból
Az 1896-iki ezredévi kiállítás történeti épületei, melyek a...
A Kormányzó szózata a nemzethez A Kormányzó szózata a nemzethez
Vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország Kormányzója vasárnap...
Ínséges emberek merénylete
Az Alföldön is nagy a nyomor a terméketlen esztendő után....
Elfogadtuk a hadügyi költségvetést Elfogadtuk a hadügyi költségvetést
A magyar delegáczió május 26-i ülésében tárgyalta és megszavazta a...
Elektromos vasutak Elektromos vasutak
Elektromos vasút a Hűvös völgyből Mária Remetére. A kereskedelemügyi...
Komjáthy Aladár -  Akasztás Komjáthy Aladár - Akasztás
Csörrent a kulcs, a porkoláb belépett s vállon érintette az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98