Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

A hónap rövidhíreiből

Általános munkaszünet május elsején

Az idén a munkásság szükségesnek látja, hogy ismét teljes munkaszünettel ünnepelje meg május elsejét. A május elsejei munkaszünet nyilván az egész kontinensre ki fog terjedni, mert luganói távirat szerint a szocziálisták május elsején egész Olaszországban béketüntetéseket akarnak rendezni.

Az olasz miniszterelnök közölte az állami üzemekben dolgozó munkások küldöttségével, hogy a kormány nekik május elsejére megengedi a munka szüneteltetését s a minisztertanácsban valamennyi munkás számára hadipótlék megszavazását fogja ajánlani. 


Drágább lett a czukor

A hivatalos lap közli a fogyasztási czukorért követelhető új legmagasabb árakat, a melyek április elsején lépnek életbe. Az új rendelet szerint az alapár 1917. deczember 31-ig 137.50 korona, mig későbbi szállításoknál ez az ár 1918. január 1-én és 1918. márczius 1-én 100 kg.-kénti 1-1 koronával emelkedik.

A kormány rendelete következtében a mai naptól kezdve az új czukorárakat a tanács a következőképpen állapította meg: nagy süvegczukor 1 kg. 148 fillér, 5 kg.-os süvegczukor 148 fillér, 3 kg.-os süvegczukor 150 fillér, kristályczukor dobozban, 150 fillér, kimérve 152 fillér, pilé, cuncasse, segmente czukor kimérve 152 fillér, koczka vagy lisztczukor dobozban 152 fillér, kimérve 154 fillér kg.-ként. 


Szigoru intézkedéssel az élelmiszercsempészet ellen

Az Országos Közélelmezési Hivatal elnöksége márczius 23-án és 24-én a budapest-bécsi vonalakon a szokásos kézipodgyászvizsgálatot az összes kocsikban egy időben elvégeztette és ez alkalommal az utasoktól jelentékeny élelmiczikk készleteket koboztak el.

Az élelmiczikkeknek kézipodgyászként tervezett kivitele a 4551/1915. M. E. rendelet alapján az elkobozás mellett két hónapig terjedhető elzárással és 600 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő, ennek folytán az összes leleplezett tulajdonosok ellen a kihágási eljárás is megindíttatik. Értesülésünk szerint ezentúl hasonló fokozottabb ellenőrzés az összes vonalakon állandósíttatni fog. 

Levelezés az oroszországi hadifoglyokkal

A bécsi központi közös tudakozódó iroda (hadifogolytudósító iroda) Stockholmból arról értesül, hogy a hadifoglyokkal való postai forgalom Oroszországgal nem szakadt meg. 


A kistrafikosok szövetsége

A dohánykisárusok vasárnap délután a régi képviselőház üléstermében nagyszámban jöttek össze és megalakitották a Dohánykisárusok Szövetkezetét. 


Ruharendelet Németországban

A német birodalmi ruházkodási hivatal most kiadott rendeletével megállapítja azoknak a ruháknak a számát, a melyeket egy-egy személy vásárolhat és viselhet.

E maximálás szerint a férfiak garderobja a következő ruhadarabokból állhat: két rend ruha, egy felöltő, két munkakabát, két munkanadrág, két mellény, azonkivül egy pár téli keztyüvel és hat zsebkendővel egészíthetik ki készletüket.

A nők számára három ruhát, egy aljat és két bluzt, egy kabátot, egy pongyolát, egy vállkendőt, három kötényt ír elő a rendelet. A fehérnemü minden fajtájából két s legfeljebb négy darabot vásárolhatnak a nők személyenként.

A gyermekek ruházkodását illetőleg még ennél is szigorubban rendelkeznek. A rendelet, a mely ezenkivül az egyes ruhákhoz való szövetet is maximálja, április 3-án lépett életbe. 


Takarékoskodjunk a ruházkodásban

Sándor János belügyminiszter, a ki felszólította a törvényhatóságokat, hogy figyelmeztessék a lakosságot ruha és czipőszükségletének csökkentésére. Tegyék köztudomásuvá, hogy ma hazafias kötelesség a bőr- és szövetanyagok kimélése, mert ezekre főleg a hadseregnek van szüksége.

Azt halljuk egyébként, hogy a kormány a czipő- és ruhaszükséglet fedezése tekintetében valószinüleg követni fogja a német példát s czipő és ruhajegyek kibocsátásával igyekszik majd a fogyasztást szabályozni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Törvényjavaslat a játékbank engedélyezéséről Törvényjavaslat a játékbank engedélyezéséről
A magyar játékbank ügye még ezen a héten döntő fordulathoz érkezik. A...
Két véres apróság Két véres apróság
A mult héten pénteken vakmerő gyilkosság történt a fővárosban. Künn a...
Cs. Szabó László: Illyés Gyula Cs. Szabó László: Illyés Gyula
Illyés Gyula Márainak engedte át a társadalmi önéletrajz elsőbbségét...
A  reklámszöveg: új műfaj A reklámszöveg: új műfaj
A Nyugat-Barátok Körében nov. 4-én kiváló vitaest volt, amely...
Vespasianus, a takarékos császár Vespasianus, a takarékos császár
A világtörténelemben szereplő császárok legtöbbje szerette a...
MacDonald kormányt alakit MacDonald kormányt alakit
Vasárnap Anglia egész közvéleményét az a kérdés foglalkoztatta, hogy...
Apróságok Apróságok
A legujabb autó, amely könnyüség, egyszerüség és olcsóság...
Vigyázat! Életveszélyes! A haláltokozó bacillusok... Vigyázat! Életveszélyes! A haláltokozó bacillusok...
Nagyfeszültségű villanyvezetékek oszlopain villamos berendeléseken...
Melléknapok Melléknapok
Aristoteles után „halo” jelenségeknek nevezk azon...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98