Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

A hónap rövidhíreiből

Általános munkaszünet május elsején

Az idén a munkásság szükségesnek látja, hogy ismét teljes munkaszünettel ünnepelje meg május elsejét. A május elsejei munkaszünet nyilván az egész kontinensre ki fog terjedni, mert luganói távirat szerint a szocziálisták május elsején egész Olaszországban béketüntetéseket akarnak rendezni.

Az olasz miniszterelnök közölte az állami üzemekben dolgozó munkások küldöttségével, hogy a kormány nekik május elsejére megengedi a munka szüneteltetését s a minisztertanácsban valamennyi munkás számára hadipótlék megszavazását fogja ajánlani. 


Drágább lett a czukor

A hivatalos lap közli a fogyasztási czukorért követelhető új legmagasabb árakat, a melyek április elsején lépnek életbe. Az új rendelet szerint az alapár 1917. deczember 31-ig 137.50 korona, mig későbbi szállításoknál ez az ár 1918. január 1-én és 1918. márczius 1-én 100 kg.-kénti 1-1 koronával emelkedik.

A kormány rendelete következtében a mai naptól kezdve az új czukorárakat a tanács a következőképpen állapította meg: nagy süvegczukor 1 kg. 148 fillér, 5 kg.-os süvegczukor 148 fillér, 3 kg.-os süvegczukor 150 fillér, kristályczukor dobozban, 150 fillér, kimérve 152 fillér, pilé, cuncasse, segmente czukor kimérve 152 fillér, koczka vagy lisztczukor dobozban 152 fillér, kimérve 154 fillér kg.-ként. 


Szigoru intézkedéssel az élelmiszercsempészet ellen

Az Országos Közélelmezési Hivatal elnöksége márczius 23-án és 24-én a budapest-bécsi vonalakon a szokásos kézipodgyászvizsgálatot az összes kocsikban egy időben elvégeztette és ez alkalommal az utasoktól jelentékeny élelmiczikk készleteket koboztak el.

Az élelmiczikkeknek kézipodgyászként tervezett kivitele a 4551/1915. M. E. rendelet alapján az elkobozás mellett két hónapig terjedhető elzárással és 600 koronáig terjedhető pénzbüntetéssel büntetendő, ennek folytán az összes leleplezett tulajdonosok ellen a kihágási eljárás is megindíttatik. Értesülésünk szerint ezentúl hasonló fokozottabb ellenőrzés az összes vonalakon állandósíttatni fog. 

Levelezés az oroszországi hadifoglyokkal

A bécsi központi közös tudakozódó iroda (hadifogolytudósító iroda) Stockholmból arról értesül, hogy a hadifoglyokkal való postai forgalom Oroszországgal nem szakadt meg. 


A kistrafikosok szövetsége

A dohánykisárusok vasárnap délután a régi képviselőház üléstermében nagyszámban jöttek össze és megalakitották a Dohánykisárusok Szövetkezetét. 


Ruharendelet Németországban

A német birodalmi ruházkodási hivatal most kiadott rendeletével megállapítja azoknak a ruháknak a számát, a melyeket egy-egy személy vásárolhat és viselhet.

E maximálás szerint a férfiak garderobja a következő ruhadarabokból állhat: két rend ruha, egy felöltő, két munkakabát, két munkanadrág, két mellény, azonkivül egy pár téli keztyüvel és hat zsebkendővel egészíthetik ki készletüket.

A nők számára három ruhát, egy aljat és két bluzt, egy kabátot, egy pongyolát, egy vállkendőt, három kötényt ír elő a rendelet. A fehérnemü minden fajtájából két s legfeljebb négy darabot vásárolhatnak a nők személyenként.

A gyermekek ruházkodását illetőleg még ennél is szigorubban rendelkeznek. A rendelet, a mely ezenkivül az egyes ruhákhoz való szövetet is maximálja, április 3-án lépett életbe. 


Takarékoskodjunk a ruházkodásban

Sándor János belügyminiszter, a ki felszólította a törvényhatóságokat, hogy figyelmeztessék a lakosságot ruha és czipőszükségletének csökkentésére. Tegyék köztudomásuvá, hogy ma hazafias kötelesség a bőr- és szövetanyagok kimélése, mert ezekre főleg a hadseregnek van szüksége.

Azt halljuk egyébként, hogy a kormány a czipő- és ruhaszükséglet fedezése tekintetében valószinüleg követni fogja a német példát s czipő és ruhajegyek kibocsátásával igyekszik majd a fogyasztást szabályozni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Felülvizsgálják a „kis” Aladárokat is Felülvizsgálják a „kis” Aladárokat is
Közlésünk nyomán ismeretes, hogy a nyár elején minden nyilvános...
Véres diákzavargások Pest város utzáin a 18. században
Az 1776. év február 20-án, farsang utolsó napján, éjjeli 10-11 óra...
Habsburg-ékszerek kalandos eladása Franciaországban Habsburg-ékszerek kalandos eladása Franciaországban
Az ékszereladás a következőket jelenti a Habsburg-család ékszereinek...
Egy Balkán-kiállitás terve Egy Balkán-kiállitás terve
Érdekes tervvel foglalkozik Nagel Marcel, a Nagel Adolf budapesti cég...
Menelik császár halála Menelik császár halála
1844-ben született, tehát még csak hatvankilencz éves volt, de alig...
Az expresszionista filmekről Az expresszionista filmekről
A színpad művészete ugyanazokon a fázisokon megy át, mint a...
Tisza István gróf halálának második évfordulóján Tisza István gróf halálának második évfordulóján
Tisza István gróf halálának második évfordulóján nagy és előkelő...
A kormánypárt a képviselőválasztásokon a mandátumok 85 százalékát megszerezte A kormánypárt a képviselőválasztásokon a mandátumok 85 százalékát...
Piros pünkösd ősziesen szürke két napján az urnák elé járult az...
Kugler Mihály megőrülése Kugler Mihály megőrülése
Kugler Mihály, nyug. államvasuti felügyelő, mérnök. Arról volt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98