Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Az orosz forradalom folytatódik

Az oroszországi zavaros állapotok még mindig ellentmondó hiradásaiból az alábbiakat adjuk:
A szociálista forradalmárok békét követelnek. Márczius 22-iki stockholmi hir szerint az orosz szocziálista forradalmárok kiáltványt tesznek közzé, a melyben békét követelnek, mert a népnek nem érdeke a mostani véres világháború. A nép sóvárog a béke után és követeli a béketárgyalások azonnali megindítását.


A szocziálista forradalmárok kiáltványa, a mely a legkeményebb szavakkal fordul az ideiglenes kormány ellen, ezeket mondja:
Munkások! Az orosz forradalom megteremtői ti vagytok. A véretek patakokban folyt azért, hogy a nép elnyomóit megöljékt és börtönbe vessék. Ámde ismét megcsaltak benneteket. Ti kenyeret, szabadságot és békét akartok.


Kenyeret kevesebbet kaptok, mint azelőtt a béke a messzi jövőbe hanyatlott és a szabadság biztosítékai puszta igéretek. Munkások, ne bizzatok a polgárság igéretében, a polgárság csak arra törekszik, hogy a ti véretekkel kivivott győzelmet a maga javára kamatoztassa.


Munkások! Ti lehettek Oroszország urai! Az ország legfontosabb hadseregüzemei a ti kezeitekben vannak. Igéretekkel próbálnak rá venni benneteket, hogy megkezdjétek a munkát. Sőt legyetek készen arra, hogy eleget tehessetek a parancsnak, a melyet a munkásbizottság a napokban juttat hozzátok.


Mi a béketárgyalások rögtönös megkezdését követeljük és azt munkásság felügyelet alatt a leggyorsabban kell végrehajtani, követeljük még a szocziális programm rögtönös végrehajtását és az orosz birodalomtól külön kell választani minden idegen törzset.
Aláriások: Cseidze, Csenkeli.


Ezt a szocziálista kiáltványt a tauriai palotában adták ki a munkásság és a katonaság képviselőinek gyülése után. Az ideiglenes kormány két képviselője: Lvov herceg és Miljukov a háboru folytatásának szükségességét akarta hangoztatni, de már az első szavakban üvöltve megakasztotta őket a tömeg. A munkásság képviselői az ideiglenes kormány elnyomó törekvései ellen is tiltakoztak. A szabad véleménynyilvánítás szörnyü gátja miatt a szoczialisták nem tudnak érintkezni külföldi elvtársaikkal.

 

A pétervári munkás-bizottságnak még azt is megtiltották, hogy táviratilag érintkezzenek a semleges szocziálista vezérekkel.

Megosztás:

A cikkhez 2 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Mini galéria
Cseidze, orosz szocialista vezér A váratlan vendég
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98