Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

Az orosz forradalom

A fehér cár birodalmában kitört a forradalom. Az első ellenőrizhetetlen hír szerint a cár lemondott és zsarnoki kormányának miniszterei börtönbe kerültek. Pétervár és a többi nagy orosz város helyőrségei is csatlakoztak a forradalomhoz, mely olyan hatalmas erővel tört ki, hogy gépfegyverekkel sem lehetett már elnyomni.

 

Az erőszakon diadalmaskodott az öntudatra ébredt nép. Stürmer és Protopopov minisztereket megölték, az üzleteket kifosztották, ilyen és hasonló hírek érkeztek a távirón. Nem láthatjuk még teljesen tisztán a helyzetet, nem tudhatjuk ellenünk és a béke ellen, vagy mellettünk és a békéért, meg a mindennapi kenyérért mozdult-e meg Nagy-Oroszország. De bizonyos, hogy az ébredő tavasszal uj életre virradt az orosz birodalom, még akkor is, ha az ántánt pénze volt a kanóc, mely lángbaborította Oroszországot.

 

Tavaszkor, a természet megujhodásának idején tört ki az orosz forradalom is, mint ahogy minden nép elkeseredése tavasz idején robbant tettekké. És akárki akármiért is csinálta, a békés haladásért küzdő emberiség üdvözletét küldi az orosz forradalomnak. Ezen a márciuson valósággá vált az orosz nép ősi körök ábrándja; győzelemre lehetett vezetni a forradalmat.


Egyelőre óráról-órára változó képét hozzák a helyzetnek a táviratok, melyek a legellentmondóbb eseményekről adnak számot. Egy lapunk zártakor érkező londoni jelentés szerint Bonar Law az angol parlamentben közölte, hogy alaptalannak bizonyult a cár lemondásáról szóló hir. Más táviratok azt a szenzációs hirt jelentik, hogy a cár erős tüzérséggel Pétervár ellen indult.

 

Ugyszólván minden órában változik a helyzet, melyről tiszta képet alkotni még nem lehet, mert hiányoznak a hiteles hirek s igy minden ujabb szenzációt fenntartással kell fogadnunk. Ahhoz azonban nem férhet kétség, hogy Oroszországban olyan események torlódnak, melyek ugy lehet az egész világ sorsára döntő befolyással lesznek.

 

Több jel arra mutat, hogy a szentpétervári forradalmárok körében szakadás állt be és rohamosan nő azoknak a száma, akik a kibontakozás egyetlen utját a békében látják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Newski-Prospect, ahol a katonaság sortüzet adott a forradalmárokra A Téli palota Cyril nagyherceg, aki a forradalom mellé állt Galycin herceg, a háborús párt vezére, a pétervári forradalmárok bebörtönözték Stürmer Wladimir Boris, volt orosz miniszterelnök. A nép állítólag felkoncolta
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kormány a kivándorlás ellen A kormány a kivándorlás ellen
A kormány a kivándorlás csökkentése czéljából a jövőben több...
A Markó-utcai fogház vörös parancsnokai A Markó-utcai fogház vörös parancsnokai
A proletárdiktatura első napján a vörösök a fogházakat is uralmuk alá...
120 kilowattos rádió adó-állomást és két relais-állomást épittet a posta 120 kilowattos rádió adó-állomást és két relais-állomást épittet a...
Munkatársunk előtt Kol Ferenc h. államtitkár, a magyar királyi...
Angliában és Francziaországban éjjel-nappal panaszkodnak a czenzura ellen Angliában és Francziaországban éjjel-nappal panaszkodnak a czenzura...
Angliában és Francziaországban éjjel-nappal panaszkodnak a czenzura...
Bethlen május végén lemond és az államfő megbízásából uj kormányt alakit Bethlen május végén lemond és az államfő megbízásából uj kormányt...
A kormány rekonstrukció a frankügy kirobbanása óta gyakran...
A közlegelők rendben tartása
Az általában igen elhanyagolt közlegelők feljavítása céljából négy...
Erdősi Szilveszter János emléke Erdősi Szilveszter János emléke
A magyar reformáczió s a XVI. századi irodalom egyik nagyérdemű...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
A kétféle aranykorona-kurzus veszélyezteti a stabil koronát A kétféle aranykorona-kurzus veszélyezteti a stabil koronát
Az elmult héten a Nemzeti Bank vezetősége bizalmas ülésekben...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98