Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Mit tud a ventilátor?

Nincsen elég helyünk arra, hogy a cimben elhelyezett kérdésre ebben a rovatban feleljünk. De ha azt mondjuk, hogy a ventilátor adja az életet, talán összefoglalva meg is feleltünk a kérdésre. Amit a modern élet emberi egészségromboló hatással összehalmoz, amit a modern élet az egészséges levegőn rontott, ami az emberiség dus szálu tábláján olyan sürü rendet vág, azt állitja meg pusztitó utjában a ventiltor.

A nagyvárosok összezsufolt embertömege, amely a tüdőből elhasznált levegőt a biztos gyilkosság eredményével leheli ki, csakis a szellőző készüléknek köszönheti, hogy rakásra nem hull, mint ősszel a légy. Csak meg kell nézni a régi leirásokat, ahonnan megolvashatjuk, hogy vásárok alkalmával a vendéglőkben összeterelődött emberek olyan füstben ültek,hogy a füstöt vágni lehetett. Ehhez a levegőhöz még az olajmécses is hozzájárult a maga ártalmas égési termékeivel, s hasonlitsuk össze ezt a képet a mai világvárosi fényes éttermekkel, ahol ha még annyi ember is van jelen, akik öblösen füstölnek, a levegő tiszta, a levegő nem ártalmas, annyira semmiesetre sem, mint a régi idők ivóinak a levegője.

Vagy hasonlitsuk össze az ipartelepeket a régi műhelyek berendezéseivel, sőt a modern gazdaságok istállóit a régi istálókkal, nyomban rájövünk, hogy a modern élet halálozási arányban a ventilátor az a csillapitó hatalom, mint az olaj a háborgó tenger felületén. Ezen a képen egy ventilátorgyár kisérleti termét látjuk. A ventilátorokat különböző nagyságokra készitve még meg kell jelöli a munkateljesitő képesség határával is.

Tudni kell, hogy bizonyos ürtartalmu helyiség szellőztetésére milyen erős szellőzőgép kell, mekkora legyen a szellőző szárnyainak hossza, milyen nagy számu fordulatot kell végeznie, hogy a megmozgatandó levegő tömeghez elegendő erőkifejtéssel birjon. A kipróbálás módja a következő:
A ventilátor összeköttetésbe hozzák egy nagy csődarabbal, amelynek mind a két vége zárva van. A cső közepe elzáró lemezekkel kisebb, vagy nagyobb mértékben megszükithető, de hatáskapcsolatban van egy idő- és egy erőkifejtést jelző skálával. A ventilátor müködése a csőböl kihajtja a levegőt, s a skálák jelzik, hogy mily sebesen és milyen erő felhasználása utján történt. Az igy szerzett adatok megmondják, hogy a kipróbálás alatt álló szellőző milyen nagy helyiség céljaira alkalmas. Mert nem elég, ha a levegő mozog valamely tisztitandó helyiségben, annak bizonyos idő alatt teljesen föl kell frissülnie.

Igy untig elegendő, ha a szellőzőgép vásárlásánál megmondjuk, hogy mekkora a helyiség ürtartalma. A gyár eszerint gyárt negyven és négyezer köbméter levegőt tartalmazó helyiségek számára szellőztetőt. A szellőző szerkezeteknek van határuk, s ha egy méretben nincs meg, a két, három egyforma méret kétszeres, háromszoros erőkifejtésre alkalmas.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A termés A termés
A földmívelésügyi minisztérium hatalmas munkát adott ki a héten, a...
Nagy verekedés az Angol Parkban Nagy verekedés az Angol Parkban
Tegnapelőtt este nagy jótékonycélu ünnepély volt az Angol-Parkban,...
Magyarország – USA pingpongverseny 12:4 Magyarország – USA pingpongverseny 12:4
Hatalmas érdeklődés kísérte az amerikai asztaliteniszezők budapesti...
Babits Mihály: Kritika Babits Mihály: Kritika
Rossz újságolvasó vagyok: lassanként már az se nagyon izgat, amit...
A Soproni Football-Club 2:1 győz a Budai Athletikai Club I. ellen A Soproni Football-Club 2:1 győz a Budai Athletikai Club I. ellen
A szép és érdekes küzdelmet sajnálatos inczidens zavarta meg a B. A....
Rövidek Rövidek
Károly király vasárnap délelőtt Szinajából Bukarestbe érkezett. A...
A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról A népügyészség döntött Hindy Iván kivégzési módjáról
A Népbíróság Horváth-tanácsa tegnap délben hirdette ki ítéletét Hindy...
Legendás kincsek hazatérése Legendás kincsek hazatérése
A Nemzeti Múzeum rendkívül érdekes külön kiállításon legendás...
A Rotende hegycsúcs A Rotende hegycsúcs
Svájc egyik legmagasabb hágója ez a Leoponti Alpokban, melyek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98