Dtum
Login with Facebookk
1917 | Április

Mit tud a ventilátor?

Nincsen elég helyünk arra, hogy a cimben elhelyezett kérdésre ebben a rovatban feleljünk. De ha azt mondjuk, hogy a ventilátor adja az életet, talán összefoglalva meg is feleltünk a kérdésre. Amit a modern élet emberi egészségromboló hatással összehalmoz, amit a modern élet az egészséges levegőn rontott, ami az emberiség dus szálu tábláján olyan sürü rendet vág, azt állitja meg pusztitó utjában a ventiltor.

A nagyvárosok összezsufolt embertömege, amely a tüdőből elhasznált levegőt a biztos gyilkosság eredményével leheli ki, csakis a szellőző készüléknek köszönheti, hogy rakásra nem hull, mint ősszel a légy. Csak meg kell nézni a régi leirásokat, ahonnan megolvashatjuk, hogy vásárok alkalmával a vendéglőkben összeterelődött emberek olyan füstben ültek,hogy a füstöt vágni lehetett. Ehhez a levegőhöz még az olajmécses is hozzájárult a maga ártalmas égési termékeivel, s hasonlitsuk össze ezt a képet a mai világvárosi fényes éttermekkel, ahol ha még annyi ember is van jelen, akik öblösen füstölnek, a levegő tiszta, a levegő nem ártalmas, annyira semmiesetre sem, mint a régi idők ivóinak a levegője.

Vagy hasonlitsuk össze az ipartelepeket a régi műhelyek berendezéseivel, sőt a modern gazdaságok istállóit a régi istálókkal, nyomban rájövünk, hogy a modern élet halálozási arányban a ventilátor az a csillapitó hatalom, mint az olaj a háborgó tenger felületén. Ezen a képen egy ventilátorgyár kisérleti termét látjuk. A ventilátorokat különböző nagyságokra készitve még meg kell jelöli a munkateljesitő képesség határával is.

Tudni kell, hogy bizonyos ürtartalmu helyiség szellőztetésére milyen erős szellőzőgép kell, mekkora legyen a szellőző szárnyainak hossza, milyen nagy számu fordulatot kell végeznie, hogy a megmozgatandó levegő tömeghez elegendő erőkifejtéssel birjon. A kipróbálás módja a következő:
A ventilátor összeköttetésbe hozzák egy nagy csődarabbal, amelynek mind a két vége zárva van. A cső közepe elzáró lemezekkel kisebb, vagy nagyobb mértékben megszükithető, de hatáskapcsolatban van egy idő- és egy erőkifejtést jelző skálával. A ventilátor müködése a csőböl kihajtja a levegőt, s a skálák jelzik, hogy mily sebesen és milyen erő felhasználása utján történt. Az igy szerzett adatok megmondják, hogy a kipróbálás alatt álló szellőző milyen nagy helyiség céljaira alkalmas. Mert nem elég, ha a levegő mozog valamely tisztitandó helyiségben, annak bizonyos idő alatt teljesen föl kell frissülnie.

Igy untig elegendő, ha a szellőzőgép vásárlásánál megmondjuk, hogy mekkora a helyiség ürtartalma. A gyár eszerint gyárt negyven és négyezer köbméter levegőt tartalmazó helyiségek számára szellőztetőt. A szellőző szerkezeteknek van határuk, s ha egy méretben nincs meg, a két, három egyforma méret kétszeres, háromszoros erőkifejtésre alkalmas.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98