Dtum
Login with Facebookk
1917 | Augusztus

Totális háború

Ha a múlt nagy miniszterei vagy diplomatái – akiket országaik külügyi szolgálatának ambiciózus tagjai előszeretettel tartottak példaképeiknek, például egy Talleyrand-t vagy egy Bismarckot – feltámadtak volna, hogy megtekintsék az első világháborút, biztosan elcsodálkoztak volna azon,

 

vajon értelmes államférfiak miért nem próbáltak valamiféle kompromisszumot kötni, mielőtt a háború teljesen lerombolta volna 1914 világát. Mi is csak csodálkozhatunk.

A múltban a legtöbb nem ideológiai és nem forradalmi háborút nem azzal a szándékkal vívták, hogy halálos és teljesen kimerítő küzdelem legyen. 1914-ben nem az ideológia osztotta meg a háborúzó feleket … Az a kérdés, hogy vajon az I. világháborúban miért estek egymás torkának a küzdő felek úgy, mintha dupla vagy semmit játszanának, mintha csak totális vereség vagy a totális győzelem létezne.

Az alapvető ok az volt, hogy a korábbi háborúktól eltérően, melyeknek korlátozott és specifikus céljai voltak, ez a háború mindent el akart dönteni. … Németország ugyanis olyan globális politikai és tengeri pozíciót szeretett volna megszerezni, mint amilyet akkor Nagy-Britannia töltött be.

 

Ha sikerül ezt elérnie, akkor a hanyatló Nagy-Britannia automatikusan alacsonyabb státusba kerül. A tét Franciaország számára nem ennyire globális, viszont nagyon sürgető volt: … Franciaországnak mint nagyhatalomnak a jövője …

A kompromisszumos megoldás mindkét esetben csak halasztást jelentett volna.

Eric Hobsbawm
angol történész

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98