Dtum
Login with Facebookk
1917 | December

Szovjet béketerv

A bolsevik kormány, a Népbiztosok Tanácsa béketerve elutasította az annexiót és hadisarcot. Annexiómentesség alatt azonban mást értett, mint a korábbi békekezdeményezők: nem pusztán a háború előtti állapot helyreállítását.

 

Ott, ahol a háború előtti állapot igazságtalan, mint Elzász és Lotharingia esetében, vagy a népek akaratával ellentétes, mint Dél-Tirolban, a bolsevikok nyitva hagyták a változtatás lehetőségét.

Ezekben az esetekben a béketerv népszavazással számolt. A bolsevikok korábbi titkos szerződések százait hozták nyilvánosságra. Mintegy ezzel is jelezni kívánták népüknek és a világnak az új történelmi időszámítás kezdetét, amelynek saját hatalomra jutásukat tekintették.

 

A szovjetek feltétel nélküli fegyverszünetet kezdeményeztek, vagyis nem csupán saját béketervük, de más elképzelések alapján is készek voltak tárgyalni.

A bolsevikok általános békét hirdettek, de a különbéke megkötésétől sem zárkóztak el. Galántai József történész szerint a szovjet béketerv egyszerre volt reálpolitikai program és ideológiai forradalmasító eszköz. A bolsevikok világforradalomban gondolkodtak, de annak elkövetkezte előtt is sürgősnek tartották a békét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98