Dtum
Login with Facebookk
1917 | Január

A hónap rövidhíreiből

Lengyel mezei munkások Magyarországnak

A földmivelésügyi miniszter értesitette a vármegyék alispánjait, hogy a gazdák számára a nyári, de különösen az aratási munkálatok idejére a megszállott területekről lengyel munkásokat szándékozik adni.

A lengyel munkások bére magasabb lesz a mult évi bérnél és a mennyiben 12 óránál tovább dolgoznának, pótdijra lesz igényük.

A gazdáknak február hónap közepéig kell bejelenteni, hogy hány lengyel munkásra tartanak igényt, mert az alispáni jelentéseket február 2-ika után kell beterjeszteni a földmivelésügyi minisztériumhoz. A közélelmezési tanács

A közélelmezés tanács tagjainak kinevezése már megtörtént és február 4-én meg is tartja alakuló ülését. Az élelmezés annyi nehézségbe ütközik, mennyi kellemetlenséggel jár, különösen a nagyobb városokban, hogy természetesnek kell találnunk a sok zugolódást. 

A megalakuló tanácsban annyi különböző szakma lesz képviselve, hogy remélnünk lehet, hogy a mi a viszonyok közt csak lehetséges, meg fog történni a közélelmezés egyenlő mértékkel való rendezésére.

A közönség eddig is igazán példás türelemmel viselte a kellemetlenségeket; de ezt a türelmet ne feszitsék még nagyobb próbára, hanem legalább a minimális szükségletek megszerzését tegyék lehetővé, annál inkább, mert még mindég igen sokan vannak, a kik jogosulatlan bőségben élnek.

Nem ismételhetjük eléggé, hogy ki kell tartanunk; de a kitartás eszközeit adják meg a közönségnek. 


Lesz rézgálicz

Az utóbbi időben szinte elképzelhetetlen magasra emelkedett a kereskedelmi forgalomban levő kevés rézgálicz ára, mert a szőlőgazdák attól tartottak, hogy az idén kevesebb rézgálicz lesz, mint a mennyi tavaly volt. Ettől azonban most már nem kell félni.

Ezzel szemben utalnunk kell arra, hogy a földmivelésügyi minisztériumnak a folyó évi szőlőpermetezéshez máris több rézgáliczot sikerült biztosítani, mint a mennyit a múlt évben kiosztott. Ebből a már készen lévő harminczezer métermázsa rézgálicz a törvényhatóságok utján még a tél folyamán kiosztásra kerül, a többi pedig, a szerint a mint elkészül, fokozatosan fog kiosztatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy lengyel udvaron Híd a Pruthon Jaremcse mellett A Pruth völgye
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98