Dtum
Login with Facebookk
1917 | Július

Az angliai drágaság

Milyenek a közélelmezési viszonyok ellenségeinknél? 

A semleges államok sajtójában – angol lapok nyomán – érdekes hirek jelennek meg az angol gazdasági helyzetről és ezzel kapcsolatban az angolországi drágaságról. 

Angliában a buvárhajóháboru olyan helyzetet teremtett, hogy a drágaságról már alig van szó, mert bármilyen magas árakat megfizetnek a fogyasztók, csakhogy élelmiszerekhez, árukhoz jussanak. Igen érdekes Weekly Dispaich egy utóbbi számában a következő három kis hirecske, amely rávilágit az anlgliai állapotokra. 

1. A londoni cipőkereskedők a cipő árát ismét emelték hat pencével. Rövid három hónap alatt ez már a negyedik áremelés. 

2. A biztositó-intézetek alkalmazottai Angliában, Irország, Skóciában és Walesben beszüntették a munkát, mert a drágasági pótlékot, amelyet kértek, nem adták meg nekik. Megjegyezendő, hogy Anglia a biztositó intézetek klasszikus hazája s a sztrájk több ezer munkás és alkalmazott szomoru helyzetére igen jellemző. 

3. Számos városi közigazgatás széninségbe jutott az utóbbi időben, ami a közlekedést komolyan veszélyezteti. Amerika után Anglia a világ első széntermelő földje és az ország nemzetgazdái azt a tételt állitották fel, hogy a szállitási nehézségekkel való küzdés a hiányos kultura és civilizáció következménye. 

Az uj élelmezési diktátor lord Rhonda, aki nemcsak az élelmezési ügyek intézésével van megbizva, hanem az ő vállára nehezedik az összes szükségletek megfelelő kielégitése is, hatalmas nehézségekkel küzd. Rövid ideje van csak még uj hivatalában és igy még nincs meg az a kellő gyakorlata, ami egy ilyen fontos és nagy szakismeretekkel biró állás megfelelő betöltésére szükséges. 

Egyébként egy igazi közélelmezési diktátor halt meg a mult napokban. Sir Joseph Lyons volt Anglia valódi nagytehetségü szervezője, aki tehetségét a békeidőben felállitott gazdasági vendéglőkkel mutatta meg. Ezek a vendéglők tiszta és egészséges helyiségek voltak a munkásosztály részére, ahol olcsón és jót ehettek.

Nemcsak Londonban, hanem egész Angliában egymást érték ezek a munkásházak. Sem Lloyd George, sem más angol államférfi vagy hivatalnok nem tudott szervezőképességével olyan sikereket elérni, mint Joseph Lyons. És e sikerek dacára is ezek a vendéglők a háboru első szelére abbahagyták müködésüket.

Nagy feltünést keltett az utóbbi napokban az angol bankpiacon az ezüst értékének rohamos emelkedése. Tudvalevő ugyanis, hogy minél inkább emelkedik az ezüst értéke, annál kisebb az aranyé. Pedig Angliában mindent elkövettek, hogy az arany árfolyamát a kellő magasságban tartsák, különösen a semleges külföldön. Egyuttal Irországban a papirpénz olyan nagy tömege van fogalomban, ami a legnagyobb aggodalommal tölti el az országot.

Ha még a buvárhajó pusztitásait is hozzávesszük az általános bajokhoz, akkor igazán Angliában nem irigylésreméltóak a viszonyok.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tennis szezónzárás Tennis szezónzárás
Hüvösre fordult az időjárás. Kellemetlen, csipős szellő zúg át a...
A veszprémi székesegyház A veszprémi székesegyház
A veszprémi püspökséget az 1009-ik esztendőben alapította Szent...
Megnehezíti-e Amerika a bevándorlást? Megnehezíti-e Amerika a bevándorlást?
Két farkasszemet néző és homlokegyenest ellenkező érdek áll...
A verduni front A verduni front
A vörös vonalak szemelláthatóan mutatják azt a lassu de állandó...
Apponyi a helyzetről Apponyi a helyzetről
A Szeged munkatársa meginterjuvolta Apponyi Albert grófot, aki az...
Meghalt a Dreyfus-pör hőse Meghalt a Dreyfus-pör hőse
Kevés olyan szenzációja volt még a világnak, mint annak idején...
Sötét villám Sötét villám
Számos észlelő tett már említést a viharok némelyikét kísérő sajátos...
Paddock rekordjait nem ismerte el az amerikai szövetség Paddock rekordjait nem ismerte el az amerikai szövetség
Az egész világon érthető feltűnést keltettek azok a hírek, amelyek...
Kürthy György, a Nemzeti Színház tagjának véres verekedése egy köruti trafikban Kürthy György, a Nemzeti Színház tagjának véres verekedése egy köruti...
Nagy botrány játszódott le szombaton délután a József körút 2. számu...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98