Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1917 | Július

Tojásból születő emlősök

Bennett, a hires angol természetbuvár, a mult század harmincas és ötvenes éveiben csupán csak azért utazott Ausztráliába, hogy tulajdon szemeivel lásson egy eleven csodaállatot, amelyről az a hihetetlen hir járta, hogy emlős állat létére tojásokat tojik és a kicsinyei ezekből „kelnek ki!” …

Sokáig mesének hitték ezt, noha az ausztráliai gyarmatosok a leghatározottabban állitották, hogy megtalálták a furcsa állat tojását is, - míg aztán Bennett a tudomány szigoru kritikájával megállapította, hogy a „mese” egészen komoly valóság. Az ausztráliai csőrös állat rendesen két lágyhéju tojást tojik, melyekben a csirák oly fejlettek, mint a 36 óráig költött tyuktojásban. Ezeket a tojásokat fészekben költi ki az anya és a tojásokból kibujó kölykek aprók, meztelenek, vakok és gyámoltalanok. Az anya körülbelül két hónapig szoptatja és eteti kölykeit, aztán lassanként magával viszi őket éjszakai portyázásaira, hogy megszokják az önálló életet.

A furcsa állat körülbelül 60 cm hosszu, amiből 14 cm a farkára esik; valamennyi lába ötujju és uszóhártyák vannak rajtuk, - de nem ez a legszembetünőbb testi ismertetőjegye, hanem a csőre, amely megtévesztésig hasonlit a kacsa csőréhez. Testi berendezése már elárulja, hogy a csőrös emlős vizi állat; rendesen alkonyat után jár vadászni földalatti barlangjából, melyet a vizparton ás, ugy hogy a barlang bejárata a víz szintje alatt van. Apró vízi bogarakkal és lágytestüekkel él, melyeket az iszapból, a vizi növények gyökerei alól turkálva szedeget össze és először a pofazacskóiban halmozza föl s csak aztán eszi meg, teljes nyugalomban és kényelemben.

Noha a csőrös állat vizben keresi és találja az élelmét, azért mégse tudna megélni a vizben; sőt uszni se tud sokáig és a mély vizben, ahol nem ér feneket, hamar kifárad, víz alatt pedig alig birja ki egy percnél tovább. Nagyon ártalmatlan, félénk állat; ha megfogják, nem nagyon erőlködik, hogy elmenekülhessen. Hamar beletörődik sorsába, de a fogságot nem igen birja és csakhamar elpusztul, ha megfosztják szabadságától. Európába még egyetlen egy eleven példányt se sikerült áthozni.

Jobban birja a fogságot az ausztráliai hangyász-sün, mely szintén tojásokat tojik, ezeket azonban nem fészekben költi ki, mint a csőrös emlős, hanem ugynevezett „költőzacskóban”, mely az állat hasán képződik a tojás időpontja előtt. Ez a költőzacskó csak átmenetileg képződő bőrerszény, mely a tojást befogadja, abból az anyatest melegével kikölti a kölyket és később együtt tágul a növekvő kölyökkel: ha aztán az anya elválasztja kölykét és kibocsátja a költőzacskóból, akkor ez a bőrerszény ismét szükül és visszafejlődik és csak az oldalráncai maradnak meg, melyekben a szoptatásra való méhmirigyek nyilásai fekszenek. A hangyászsün rendesen csak egy tojást tojik és ennek a héja durva, pergamenszerü, mint sok csuszó-mászó állaté.

Ez a furcsa emlő körülbelül félméter hosszura megnő, hátát hosszu, merev és vastag tüskék boritják, melyeknek a szurása igen fájdalmas. Lábain erős karmok vannak, melyekkel gyorsan és ügyesen ás, amire szüksége van, hogy eleségét megszerezhesse. Ha megijed, vagy megragadják, rögtön összegömbölyödik, mint a sündisznó és ilyenkor nem igen lehet megfogni; egyébként nem védekezik és nagyon jámbor állat. Ha üldözik, gyorsan leássa magát a földbe; vagy, ha erre már nincs ideje, tüskés páncéljába burkolózik.

Rovarokkal, hangyákkal és férgekkel él. Fölturják a földet, lehántják a kidőlt, korhadó fák kérgét, szétrágják a pudvás fát, hogy a bennük tanyázó férgekhez, álcákhoz és rovarokhoz juthassanak. Különösen fenik a fogukat a termita-hangyákra, melyeknek agyagbolyait tervszerü ostrommal foglalják el és üritik ki. Köröskörül, ahol a boly a földdel érintkezik, barázdát vonnak és ezen belül mindent elnyelnek; majd lyukat vájnak a boly közepén, beleöltik nyelvüket a bolyba és az egész fészket kiüritik, nem hagyván nem egyetlen egy élő lényt, mely látogatásuknak hirmondója lehetne. A koplalást elbírják több hétig és a fogságban nem nagyon válogatnak, hanem a „vegyes” kosztot is megeszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Embercsempészbandát leplezett le a rendőrség
A főkapitányság bűnügyi osztályának detektívjei hetekig tartó...
Finnugor rokonságunk Finnugor rokonságunk
Én már személyesen is találkoztam egy-két rokonnal, letagadjam, hogy...
Árvizek Árvizek
Az ország különböző részéből árvizek pusztításáról érkezik hir....
Kormányképes ellenzéket Kormányképes ellenzéket
Ma már kétségtelen, hogy az általános választás közigazgatási...
Mozgófénykép-szinészek Mozgófénykép-szinészek
A mozgófényképeket készítő vállalatoknak jól szervezett társulataik...
Susanne Lenglen megvédte világhegemóniáját Susanne Lenglen megvédte világhegemóniáját
Helen Wills-nek, az amerikai teniszsport szemfényének európai...
A rosszul begombolt mellény A rosszul begombolt mellény
Új kísérlet-e vajjon az a diplomáciai hadjárat, amely Riccioneban...
A londoni bányászok sztrájkja A londoni bányászok sztrájkja
Lloyd George ujabb tárgyalásokat folytatott a bányamunkások...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98