Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

Egy országgyülési képviselő elrejtett készletei

Dr. Luy György zászlós, a temesvári hadtestparancsnokság nyilt parancsával megjelent az aradmegyei Kürtős község határában fekvő Hámor-féle birtokon és ott Hámory László dr. országgyűlési képviselő kastélyában és a melléképületekben elrejtett gabonaneműek után kutatott. Mintegy harmincz és fél vaggon gabonaneműeket és egyébb készleteket kutattak fel, a melyeket a birtokosnak annak idejében be kellett volna szolgáltatnia.

 

A rekvirálás előtt a községi jegyző arra kérte Hámoryt, hogy legalább három vaggon gabonát engedjen át fölöslegéből. Hámory csupán másfél vaggon buzát ajánlott fel. Később meghallotta, hogy rekvirálnak, és pedig eredménynyel, akkor előbb öt, majd tizenöt vaggon gabonát kinált a jegyzőnek.

 

A gabonakészletek bejelentésekor ő csupán hét és fél vaggont jelentett be és ebből látta el 850 emberből álló cselédségét. A jegyző erre az ötezer holdas birtokon kutatni kezdett és ennek az eredménye az, hogy most a rekvirálásnál cselédházakban, kastélyban, istállókban, fogolyházban, magtárakban befalazott részekben, bedeszkázott helyeken harmincz és fél vaggon gabonaneműeket találtak. Ebből 29 vaggont (értéke 150 ezer korona) elkoboztak. Később Hámory aradi lakásán is rekviráltak és ott két zsák árpát, 30 mázsa avas szalonnát, száz darab bárány-, kecske és marhabőrt, több zsák gyapjút, sok lisztet, babot foglaltak le. Csupa olyan dolgot, a mit már régóta be kellett volna szolgáltatnia.

 

A kutatás egyébként még folyamatban van. Lefoglaltak a lakásban rézrudakat, rézüstöket, szappant, faggyút, repczepogácsát, szárított répát, maleszt és korpát. Hámory azt állítja, hogy mindezekre a gazdaságában volt szüksége és kifogásolta a rekviráló-bizottság becslésének helyes voltát, mire azután próbabecsléssel igazolták a helyes számitást. A képviselő készleteit lefoglalták és a kihágási eljárást megindították.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98