Dtum
Login with Facebookk
1917 | Március

A fémek rekvirálása

A közönség még mindig nincsen kellőképpen tájékozva az iránt, hogy milyen fémtárgyak esnek rekvirálás alá. Utmutatásul itt közöljük, hogy milyen fémtárgyak szolgáltandók be: 

Magánosok beszolgáltatni tartoznak: nikkel főzőedényeket, sárgaréz mozsarakat, mozsártörőket, gyertyatartókat, vasalókat, tálczákat, félkilós és ennél nagyobb sárgaréz-súlyokat, sárgaréz habverő üstöket, vörösréz fürdőkádakat, fürdőkályhahengereket, vörösréz mosó-üstököt és tüzhelyüstököt. 

Továbbá be kell szolgáltatni: sülyeszthető és betolható tüzhelyüstököt, kályhaelőtéteket, parázstartókat, gyümölcsbefőző (lekvár)-üstöket vörösrézből vagy sárgarézből, sütőformákat, ónból készült korsókat, ürmértékeket, tálakat, tányérokat, tálczákat, fedőket, kanalakat és egyéb háztartásbeli tárgyakat, a melyek akár ónból vagy ónötvözetből készültek. 

Kereskedők és iparosok üzleteiből be kell szolgáltatni: ugyanezeket a tárgyakat, valamint két milliméternél vastagabb sárga és vörösréz lemezeket, sodronyokat, csöveket, sárgaréz ajtókilincseket, kulcsczímeket, söntéstálczákat, ócska sárga- és vörösréz forgácsot minden fémből, kivéve aluminiumot, mindennemű leszerelt fémtárgyakat úgy sárgarézcsapokat, kútszerelvényeket, ónból és ólomból készült czikkeket, valamint eredeti tömböket, ón és ónötvözeteket, gyertyaformákat, söntés-lapokat, orgonasipokat, syphonfejeket, betűfémeket, horgany, aluminium stb. tárgyakat.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Rekvirálás
Szabóné Fricska Anna

Rekvirálásra főként háborús időben kerül sor.
Alapjelentése szerint hatósági úton felkutat és térítés ellenében igénybe vesz valamit (például terményt, állatot, fogatot) a hadsereg számára.

 

A térítés azonban gyakran nem járt együtt a rekvirált dolog elvételével, így további jelentésként a harácsolás is hozzákapcsolódott a szóhoz.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98