Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Szórakozások a fronton

A nehéz küzdelmek után a lövészárkok népe százfelé mulatságot talál, amellyel a zavartalan perceket eltölti. Sokan kiviszik hangszereiket a frontra és hangversenyt rögtönöznek. Szól a hegedű, búg a harmónika, peng a gitár, nyekereg a gramofon, sőt néhol az élelmes bakák zongorát is kerítenek.

 

Kártya, dominó, sakk, minden csoport mással szórakozik, akár egy kávéházban. A játék mellé kortyintanak a kulacsból és ropogó magyar nótákat pattogtatnak. A rendesen kiépített állásokban már háziállataik is vannak, dorombol a macska, mókáznak a kutyákkal, s néhol még a kanári is énekel a fedezék falán. Néhol a hevenyészett ponyvasátorban színielőadással szórakoztatják a pihenő legénységét, másutt vándor kabarétársulatok mutatják be a legujabb pesti "sláger"-eket.

 

Moziról is gondoskodott a hadvezetőség, melyben tanulságos háborus felvételek mellett mókás képek gyönyörködtetik a csukaszürke közönséget. A városligeti mutatványos helyre emlékeztető hajóhinta sem tartozik a ritkaságok közé s a verkliszó mellett forgó körhinta sem. Itt aztán huszárnak képzelhetik magukat a bakák is! 

 

De mennyivel szivesebben töltenék már az időt otthon, az asszony, meg a gyerekek mellett, a meszelt házikó előtti lócán, vagy a kemence padkáján!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98