Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

A hónap rövidhíreiből

Gazdag zsákmány Udinében

Udine és Belluno elfoglalásával a központi hatalmak óriási zsákmányokra tettek szert. Udine község békeidőben nagy állattenyésztési hely volt és közel 200.000 szarvasmarhával rendelkezett. A hizlaló sertések száma állandóan meghaladta a hatvanezret. Udine községben továbbá 125.00 tonna tengeri terem évente. Belluno község környékén gazdag gyümölcsös és bortermelő földek vannak.


A leszavazott sztrájk
Rotterdam, nov. 3.

Nieuwe Rotterdamsche Courant szerint a walesi bányászok arról való szavazásánál, vajjon a katonai szolgálatnak a bányászokra való kiterjesztése miatt hagyják-e abba a munkát, 2735 szavazatot adtak le a sztrájk mellett, 17.080 szavazatot ellene. Egyetlen kerületben és egyetlen csoportnál sem volt többsége a sztrájknak. A legtöbb tárna még szünetel a tárnaellenőrök és fütők sztrájkja miatt, akik követelik szakszervezetük elismerését. 


Szterényi kombinációban

Politikai körökben hire jár, hogy Mezőssi Béla földmivelésügyi miniszter – aki a lapok támadásai folytán saját pártjában is elvesztette a talajt – rövidesen támadni fog. A földmivelésügyi tárcát Serényi Béla gróf veszi át, az uj kereskedelmi miniszter pedig Szterényi József lesz. Valószinünek tartják, hogy már a holnap kezdődő parlamenti ülésszak alatt megtörténik Serényi és Szterényi kinevezése. Ez utóbbit – mint beszélik – Wekerle miniszterelnök szorgalmazza. 


A Haditermény mérlege

A Haditermény Rt. igazgatósága megállapitotta a vállalatnak második évi mérlegét, mely 1916. julius 1-től 1917. junius 30-ig terjedő időszakról szól. A mérleg 6.9 millió korona tiszta nyereséggel zárult. Ez két millióval haladja tul a tavalyi üzletév tiszta eredményét. A kimutatott 6,913.205 korona 43 fillér tiszta nyereségből a részvényesek csupán a befizetett hat millió korona alaptőkéjének 5%-ára tarthatnak igényt, tehát osztalék fejében csupán 300.000 korona, vagyis részvényenkint 150 korona kerül kifizetésre. A fennmaradó 6.6 millió koronát tartalékba helyezik. 

Kinevezések a H. T.-nál

A Hadi termény rt. igazgatósága dr. Vuk Alajos igazgatóhelyettest igazgatóvá, Beck Rudolf, dr. Barta Imre, Frommer Ottó, Mangold Sándor, Rudas Béla, Timár Soma, Weiss Ignác és dr. Werkner Ödön osztálynököket cégvezetőkké nevezte ki.


A cirok lefoglalása

A hivatalos lapban ma megjelent rendelet értelmében a cirokmag és cirokszakáll-készletet a birtokos házi és gazdasági szükségletének kivételével zár alá veszik. Cirokmagot csak a Haditerménynek, cirokszakállt pedig csak a Takarmányközpontnak lehet eladni. A termelők vetőmagnak legföljebb egy métermázsa cirokmagot eladhatnak a termelőnek.

A földmivelésügyi miniszter a zár alá vett készletek rekvirálását elrendelheti.
Kereskedők csak olyan termelőktől vásárolhatnak, kiknek készlete legföljebb tiz métermázsa. A jelen rendelet életbeléptetése előtt az áru átadásával még nem teljesitett szerződést az eladónak csak a H. T. illetően a Takarmányforgalmi Részvénytársaság hozzájárulásával szabad teljesiteni és a menynyiben a H. T. illetően a Takarmányforgalmi Részvénytársaság a hozzájárulást megtagadja,a szerződés hatályát veszti.

Itt emlitjük meg, hogy a H. T. felhivja mindazokat, kik cirokmagban adás vételi szerződéseket kötöttek, hogy ezt okt. 23-ig jelentsék be a H. T. hüvelyes osztályánál. A bejelentéshez mellékelni kell az eredeti szerződést.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98