Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

A német kormányváltozás jelentősége

Csöndben, de annál érdekesebb események között zajlott le a német kancellárválság. Hertling, kinevezése egyike a legjelentősebb politikai eseményeknek. Bismarck örökébe a bujor centrum vezére került és az egymagában olyan jelentőségű esemény, amely messzire hirdeti az összes német törzsek egységét.

 

De legjelentősebb momentum e kinevezésben mégis az, hogy Hertlinggel nagy multtal biró parlamenti férfiu került a kancellári székbe és pedig a pártokkal való előzetes tárgyalások után. Ez, ha formailag nem is, de lényegében Németország parlamentizálását jelenti, amit Wilsonon át az entente és Németország tulnyomó nagy része követelt. Ez a kérdés a német alkotmány szövetséges jellege miatt közel sem oly egyszerű, mint más országokban. Maga Hertling is régebben azok közé tartozott, akik a szövetséges alkotmányon semmiféle változást nem akartak megengedni. Hogy most mégis közeledett a többségi pártoknak ehhez a követeléséhez, az nagyobb lépést jelent Németország parlamentizálása felé, mint bármilyen formaszerű engedmény.


Az uj kancellár teljesen a többségre fog támaszkodni. Először történik Németországban, hogy a birodalmi gyűlés bizalmi vivát indít egy uj kancellár kinevezésénél és először történik, hogy Vilmos császár a többségi pártokkal való, bár közvetett tárgyalás után nevezi ki a birodalmi kormány fejét. Michaelis kinevezésénél éppen az volt a többségi pártok legnagyobb sérelme, hogy a kinevezés megkérdezésük nélkül történik és Michaelis már mint kancellár tárgyalt velük. Most fordítva történt. Először a pártok szabták meg feltételeiket és a császár csak akkor írta alá a kinevező okmányt, amikor a harmónia meg volt a kinevezendő kancellár és a birodalmi gyülés többsége között.


A belső politikai jelentőségén kivül fontos ez külpolitikai szempontból is, elsősorban a béke szempontjából. A császár nem az entente, de a német nép kivánságát teljesítette ugyan, de ezzel eliminálódik az entetenak az a legsűrűbben hangoztatott követelése, hogy csak parlamentáris német kormánynyal áll szóba. Wilson se mondhatja, hogy az uj német kormány nem képviseli a német nép többségét. Annyira képviseli, hogy szó van arról is, hogy a legszélsőbb párt is belép a kormányba, és a Hertling-kabinet lassanként teljesen parlementáris, koaliciós kormánynyá alakul. Olyan esemény lenne ez, melynek jelentőségét a béke szempontjából különösen hangsulyozni kell.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Michaelis, a volt kancellár Hertling
Cikk-ajánló
Kosztolányi Dezső - Párbeszéd magammal Kosztolányi Dezső - Párbeszéd magammal
Feküdj le. - Még, még. - Nézd az ingaórát. Mindjárt háromnegyed...
Kontárkérdés Kontárkérdés
Az önálló kézműiparosság egyik legégetőbb s legsürgősebb megoldásra...
Az atlétikai szakosztály Az atlétikai szakosztály
Az atlétikai szakosztály előterjesztésére, melyet a végrehajtó- és...
A miniszterelnök nyilatkozata A miniszterelnök nyilatkozata
A mikor, ugymond, Lukács, a jelenlegi kormány az ügyek intézését...
A Pallavicini-féle bűnügyi adatok részben Sigray gróftól származnak A Pallavicini-féle bűnügyi adatok részben Sigray gróftól...
Politikai körökben arra számítanak hogy a Pallavicini-féle vádak...
Kilenc autós bandita két nap alatt hét betörést követett le Szegeden Kilenc autós bandita két nap alatt hét betörést követett le Szegeden...
Szombaton és vasárnap Szegeden és környékén egész sor vakmerő...
Az ifjú demokraták viharos nagygyülése Az ifjú demokraták viharos nagygyülése
Az ifjú demokraták március idusa alkalmából nagygyülést hirdetettek...
Budapest – Páris 1:1 (1:1) Budapest – Páris 1:1 (1:1)
Gyönyörű napsütéses időben került lejátszásra Budapest-Párizs...
A vezérkari főnök lemondása A vezérkari főnök lemondása
November utolsó napján váratlan hír érkezett Bécsből, mely azt adta...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98