Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

A németek elfoglalták a rigai öblöt

Aresburg lángokban áll.

A német vezérkar vasárnapi jelentése már részletesen beszámol a szombat éjjeli jelentésben közölt nagyjelentőségü harci eseményről: a németek Osel szigetén történt partraszállásáról. Ez a sziget a rigai öböl bejáratánál van és egyuttal kapuja a finn öbölnek is. Az orosz kormány már több nyilatkozatában hangoztatta, hogy a németek offenzivára készülnek ezen a vidéken és az orosz hadvezetőség mégsem volt képes megakadályozni a partraszállást.

A német vezérkar terveiről jóslatokba bocsátkozni nem lehet, de bizonyos, hogy Osel-sziget elfoglalása fontos bázis a német seregek további operációi számára. Fenyegeti Revalt, a nagy orosz hadikikötőt és veszedelmes lehet a Rigából visszavonult orosz seregnek is, amelynek hátát fenyegeti.


A Magyar Távirati Iroda jelenti Berlinből:
Nagy főhadiszállás, okt. 14.
Nyugati harctér. Rupprecht trónörökös hadcsoportja. A flandriai harc székhelye és a Benle között a pergőtüzet tegnap reggel nem követték támadások. A tengerparton és a hout-hauleti erdőtől Cheluveitig a tűztevékenység naphosszat élénk maradt és este különösen fokozódott. Egyes pontokon erős francia és angol felderítőosztagok nyomultak vonalaink ellen, amelyeket visszautasítottunk. Az Artoisban és St. Quentintől északra felderítő ütközetek kapcsán átmenetileg eredményesen feléledt a tűz.

A német trónörökös hadcsoportja, a Chemin des Dames nyugati részén időnként erős ellentámadást intéztek a Vauelere-i malomtól északra állanak tegnap elfoglalt árkok ellen; a támadások mind eredménytelenek voltak és nagy veszteséggel meghiusultak.

Keleti harctér. Jól átgondolt előkészítés után a hadseregnek és a tengerészetnek kitünő összemüködésével tegnap egy közös vállalkozás indult meg a rigai tengeröböl bejáratánál fekvő és támaszpont gyanánt erősen kiépített Osel orosz sziget ellen. Miután a parti vizeket nagy területen megtisztítottuk az aknáktól, október 12-én reggel tűz alá vettük a Svarbe félszigeten, a Kielkondnál, a Tagga-öbölben és a Sölasurdon levő erődöket. Az orosz ütegek leküzdése után csapatokat tettünk partra. Ugy itt, mint a szállítóflottának az orosz aknazárakon keresztül való kisérésénél a vállalkozásban résztvett tengeri haderők pompás tanubizonyságot tettek a flotta friss vállalkozószelleméről és tudásáról. A sziget északnyugati partján a Tagga-öbölben kihajózott csapatok friss nekirontással hamarosan megtörték az oroszok ellenállását és most további előnyomulásban vannak délkeleti irányban. A Svarbe-félsziget déli csucsán fekvő Zerel, valamint az Osel-sziget főváros Arenburg, lángokban áll.


A Keleti-tenger és a Fekete-tenger között a helyzet változatlan.
Macedóniai arcvonal. Heves esőzések mellett csak Monastirnál és a Csernahajlásban volt élénk tüztevékenység.
(Wolff-ügynökség)
Ludendorff, első főszállásmester.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Riga légifelvétele Kikötő
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98