Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Máttis Teutsch János a Ma folyóirat első kiállításán


(Festmények, akvarellek, metszetek.)
I.

Abszolút festői eszközökkel dolgozik a művész, ha tisztán színnel, vonallal és formával fejezi ki érzéseit és érzésekre hangolt gondolatát a világ dolgairól. "Ellenben abszolút festőiség" szinte érthetetlen, nonszensz.

Egy-egy vonal, szín, forma közvetlenül érzéseket idéz fel a nézőben és távoli érzésasszociációkat, míg a természeti jelenség képe a szemlélő élménye szerint gyakran a festő szándékától eltérő érzéseket kelt.

Ezért választ egy-két festő, akik közé Máttis Teutsch is tartozik, absztrakt, a "természet"-ben nem található formákat, vagy abstrahálja célja szerint a természeti dolgok képét.

A szín, vonal és forma variáció-kombinációja a képen tehát nem mond el novellisztikusan valamit és nincs egy bizonyos természeti jelenséghez kötve, mint a táj-hangulat festés, hanem a festő a világ dolgairól való saját érzéseit empirikus pszichológiával a nézőben újra életrehozza, a mozgó mindenség milliárdnyi megnyilvánulását vonal-szín-formába projiciálva a szemlélő elé egyszerűsíti.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ma
Szabó Ágnes

A Ma irodalmi és művészeti folyóirat, amelyet Kassák Lajos szerkesztett és egyben kiadója is volt 1916-tól 9 éven át. A tanácsköztársaság idején betiltották, de ugyanúgy érte támadás a konzervatív oldalról is, hiszen a legmodernebb művészeti törekvések műhelyévé  vált.

 

Kassák 1920-tól 25-ig Bécsben folytatja a szerkesztést, így nőhetett a folyóirat nemcsak a hazai, hanem az európai avantgarde forumává is (expresszionizmus, kubizmus, futurizmus, konstruktivizmus, dadaizmus, szürrealizmus) .

 

A Ma külön számot szentel Bartók Bélának és a modern zenének. A kortárs magyar képzőművészet bemutatására külön galériát nyitottak, ahol Bortnyik Sándor, Máttis Teutsch János, Tihanyi Lajos , Uitz Béla mutatkozhatott be. Előhírnöküknek Ady Endrét és Révész Bélát (Vonagló falvak) tekintették.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98