Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

Jeruzsálemet karácsonyra

Lloyd George brit miniszterelnök azt az utasítást adta Allenby tábornoknak, hogy Nagy-Britannia népének karácsonyi ajándék gyanánt foglalja el Jeruzsálemet. 1917. tavaszán a törökök Gáza térségében két csatában is sikeresen álltak ellent, majd állásháború alakult ki.

 

Az arab felkelők a britek kezére játszottak: elfoglalták Akaba városát. Ősszel a megújuló brit támadás eredményt ért el, birtokba véve Gázát és Beerseba városát. Gázában néhány harckocsi és a brit haditengerészet bombái is szerepet játszottak a sikerben.

Allenby megindult Jeruzsálem felé. A kormányzó, Dzsemál pasa kivonta a török csapatokat a városból. Husszein Szelim al-Husszeini polgármester egy amerikai misszionáriustól kölcsönkért fehér lepedővel megadást jelzett. Két meglepett felderítő fogadta a kapitulációt. Amikor Allenby bevonult Jeruzsálembe, harangzúgás üdvözölte.

A Jeruzsálem szentsége iránti tiszteletből a brit parancsnok leszállt lováról, gyalog lépett be a városba, és a vár lépcsőjén megállt. Rögtönzött beszédben tájékoztatta a város lakóit arról, hogy őfelsége kormánya megóvja a szent helyeket, és Ábrahám mindhárom vallása (izraelita, keresztény, mohamedán) védelmet élvez.

Falkenhayn (az egykori német főparancsnok, most a palesztinai török-német erők vezetője) december végén megkísérelte, de nem tudta visszafoglalni Jeruzsálemet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98