Dtum
Login with Facebookk
1917 | Szeptember

A háború igazi okozói

A Szuhomlinov-pörben tett szenzácziós vallomások nem egyedüli bizonyítékai annak, hogy kit és kiket terhel a háború szörnyű bűnéért a felelősség. A Szerbiában megtalált diplomácziai titkos levéltár aktáiból és most nyilvánosságra került egyéb iratokból megdöbbentő világossággal bontakozódik ki a valóság, hogy odaát ellenségeink táborában már évek hosszú során tervezték ezt a véres rajtunkütést és csak az alkalmas pillanatot várták a megrohanásra.

 

Anglia már 1912-ben készen állva biztatta Francziaországot a Németországba való betörésre, Oroszország azzal csitítja a már évek előtt türelmetlen harczi kedvben égő Szerbiát, hogy a mint elérkezik az "alkalmas pillanat" rögtön reánk veti magát. Más iratok azt mondják el, hogy Belgium angol parancsot teljesített, mikor – saját népe akarata ellenére – behozta az általános katonakötelezettséget és erős hadsereget szervezett.


A háború oka és okozói felől tehát többé nem lehet kétség és az a rágalom, hogy a monarchia vagy Németország taszította volna ebbe a szerencsétlenségbe az emberiséget, gonosz hazugságnak bizonyult. Sajnos, ez a kiderülés, a megtörténteket meg nem történtté már nem teheti, csak az eddigiek mellé még újabb magyarázatát szolgáltatja annak a vad makacsságnak, a melylyel ellenségeink kormányai a megegyezés minden tisztességes, sőt nagylelkű ajánlatának dühös visszautasításával a viaskodás folytatását erőszakolják, ők minden kényszerítő ok nélkül kergették bele népeiket a szörnyű vérontásba, mentségük és igazolásuk tehát csak a győzelem, a hódítás és a zsákmány lehetne, a melyet szerettek.


De hol a győzelem? Vereség vereség érte őket. Szerbia, Románia, Montenegró, Belgium elbukott. Francziaországban sziklaszilárdan állanak a németek és mialatt Kadorna seregei heteken át az eredménytelen rohamok szakadatlan sorában véreznek el a mi legendás hőseink érczfala előtt, a nélkül, hogy egy lépéssel is közelebb juthatnának Trieszhez, azalatt Hindenburg hadai egy nagyszerű támadás lendületével a legészakibb szárnyon is áttörik az orosz frontot, negyvennyolcz óra alatt elfoglalják Rigát és Dünamündét tönkrezúzzák a 12-ik orosz hadsereget, a mely ágyúit és hadiszereit érintetlenül hátrahagyva, fölbomlottan sűrű hordákká züllötten eszeveszett futással menekül, a merre lát. Franczia lapok állapítják meg kétségbeesetten, hogy "egyedül a németek akaratától függ, hogy négy hét alatt Szentpéterváron legyenek."


Mik lesznek az orosz sereg ez új katasztrófájának fejleményei: ezt egész nyugodtan rábizhatjuk – Hindenburgra, a ki jól tudja, hogy mit akar és a mit akar, azt tudja is. De az övénél nem kisebb a mieink dicsősége, a kik oly ragyogó módon intézték el a világháború egyik legvadabb és leghatalmasabb előkészített csatáját: az olasz hadsereg tizenegyedik támadását az Isonzó mellett. Angol katonák, franczia ágyúk és amerikai repülők is támogatták a példátlanul szivós viaskodásban Olaszországnak megfeszített teljes erejét, de győzelemre segíteni a taliánt a mi drága hőseink nem tudta se angol, se franczia, se amerikai czimborája.

 

Százezernél több ellenséges katona vérébe fult a dühös és kétségbeesett olasz próbálkozás és a mi kis eredményt hetek alatt elért, azt jóformán egy lökéssel visszaszerezte tőle a mieink ellentámadása a Karszt véres kövein. Ellenségeink dühösen rikoltozzák, hogy győzelem nélkül békét nem kötnek. Mi pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy minket legyőzni nem lehet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Európa 1915. végén A háborús Európa 1917-ben
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98