Dtum
Login with Facebookk
1918 | Április

Caporetto megismételhetetlen

Az 1917-es caporettói áttörés az Osztrák-Magyar Monarchia csapatainak egyik legnagyobb győzelme volt a világháborúban. A német és osztrák-magyar hadvezetés 1918 tavaszán az előző évihez hasonló sikert remélt az olasz fronton. Ez a várakozás azonban még megalapozatlanabbnak tűnt, mint a német remény a nyugati fronton elérendő győzelemre.

Az előző évhez képest az olasz frontról a német csapatokat teljes egészében, a nem olasz antant erőket pedig nagyobb részben kivonták. 55 olasz és 5 nyugati (brit és francia) hadosztállyal a Monarchia 54 hadosztályt állított szembe.

 

A sikeres támadáshoz szükséges túlerőről tehát szó sem lehetett. Sőt, a lövegek számát tekintve szerény, a repülőgépek számában pedig csaknem kétszeres antant-fölény mutatkozott.

Ráadásul az osztrák-magyar haderők élelemellátása, hadianyag-utánpótlása és morális tartása is rengeteget romlott az előző évi nagy katonai sikerhez, Caporettóhoz képest. Volt is olyan tábornok (Borojevic) aki a támadást kategorikusan ellenezte.

Az offenzíva Dél-Tirolból indult, ezt követte az átkelés a Piave folyón. Részleges helyi sikerek után az osztrák-magyar támadás mindkét szakaszon összeomlott, ráadásul a közben megáradt Piave a visszavonulást is megnehezítette.

 

Az osztrák-magyar kudarcot az antant egyelőre nem tudta stratégiai győzelemmé fejleszteni, de a jövő nem sok jóval biztatott.

Bűnbakra természetesen szükség volt: az egykori vezérkari főnök és politikacsináló, most a tiroli hadseregek parancsnoka, Conrad kapta e hálátlan szerepet. Helyére József főherceg lépett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98