Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Augusztus

Rontó Pál kóróispán uradalma

Hogy hozzá nem értő emberek miként ronthatnak el jó talajjal biró birtokot is, azt láttam oly területen, melyet ismertem, mikor még szakértő ügyes gazdatiszti kezelés alatt 11-12 q átlagokat adott 1200 öles magyar holdon, holott most – mikor egy mihaszna botosispán elrontotta pár év alatt a földeket, – igen fognak örülni a tulajdonosok, ha 5 -6 q átlaguk lesz, tehát a régi termés fele. 

Pedig nem a trágyahiány a romlás oka, hanem egyrészt a vetőforgó be nem tartása, hisz gabona után kalászos jön gyakran és sokszor későn érő kapás tengerit követ őszi kenyértermény, melynek nincs ideje bokrosodni a tél beállta előtt – kivált pedig a rozsnak ez kell; de másrészt az itteni időjárási viszonyok megkivánják az ősziek korai vetését már azért is, hogy megerősödve fogadhassák a sokszor hótalan nagy hidegeket s a 20-25°-os fagyoknak ellen tudjanak állni.

Hogy az elővetemény mit tesz, azt egy minta-uradalomban is láttam, hol egy (de csak egyetlenegy) cseléd tengeri táblába, melynek termése későn került le, kényszerüségből nemesitett buzát vetettek s lett 8 q per m. hold, holott tőszomszédjában azonos talajon, de takarmánynövény után 12 q-t arattak.

Mindezek dacára még sem az a legnagyobb hiba a szóban levő birtoknál, hanem a talajmüvelés nyomoruságos volt. Egy szántásba került ott ugy a buza, mint a rozs s hogy ez az egy talajmunka se legyen jó, kettős ekékkel szántottak, melyek tudvalevőleg sem jól forditani, sem porhanyitani, sem trágyát letakarni nem képesek s ami mégis egyes eke munkája alá került, az sem volt jól elvégezve, mert a Sack-féle ekére egy falusi kovácscsal olyan hosszu széles kormánylemezt csináltattak, mely ugyan 2-2,5 hüvelykkel szélesebb barázdát hagyott maga után, de a forditás és porhanyitás terén még a kétvasu ekénél is komiszabbul müködött. Őszi szántást csak az ősszel bevetett táblák kaptak. 

Az igás jószág hétszámra hevert az istállóban s a béresek gyalogmunkát végeztek, erdőben, nádasban vágtak, magtárban rostáltak, forgattak stb.

Tavaszi gabona, takarmány és kapás egyaránt mind egy tavaszi szántással előkészitett talajba jutott, melyben természetesen a gyomok töménytelensége uralkodott; így a hajdan mintaszerüen tiszta földekben a gazok, a dudvák, kórok, tüskék elnyomták a müveleti növényeket.

Évek fognak kelleni ide, mikor megint megtisztulnak a perjétől, a taracktól ezek a földek s ismét megadják a régi termést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
A mult héten vakmerő rablógyilkos merénylet történt a...
Végzetes halászat
Nyika Mihály és Roncsik József busai lakosok halat akartak szerezni....
A miniszterelnök Olaszországban A miniszterelnök Olaszországban
Rómában szombaton este 11 órakor a következő hivatalos jelentést...
Az aranyzáradék kérdése Ausztriában Az aranyzáradék kérdése Ausztriában
Ausztria a pénzügyminisztere által most beterjesztett...
Eljárás indult a Lázár – kávéházhoz kivonult rendőrök ellen Eljárás indult a Lázár – kávéházhoz kivonult rendőrök ellen...
Emlékezetes még az a véres Dob utcai éjszaka, amelyik hetekig...
A kormány programmja A kormány programmja
A képviselőház május 29-iki ülésén mondotta el Wekerle Sándor...
A tavasz bevonulása Európába 3. A tavasz bevonulása Európába 3.
Ha már nagyobb területekről ismerünk fenologiai megfigyeléseket,...
Mi ujság a belpolitikában Mi ujság a belpolitikában
A Magyar Élet Pártjának képviselő tagjai a vasárnapot kerületeikben...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Sok pusztitást tesz baraczkfáinkban az ugynevezett gutaütés, mely baj...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98