Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

A mese lélektanáról

Lesznai Anna A Nyugat egyik utolsó számában rendkívül figyelemreméltó eszmemenetet közölt a mese lélektanáról. Futólag megemlékezik a Freud-féle irányzatról is. "Freudisták rég megállapították a "Wunscherfüllung" döntő fontosságát a mesében, bár egyesek erőszakos leegyszerűsítéssel nevezik a szexuális teljesedést minden mese értelmének." "A freudisták "korlátlan nemi vágy teljesedéseťhelyett én a korlátlanság utáni vágy teljesülését merem a mese velejének tekinteni." "A szexualitás maga is szimbólum csupán".

Helyreigazításképp erre néhány megjegyzést kell tennem. A freudisták sohasem egyszerűsítették le a lelki történést a nemiséggel való azonosítássá. Ezt a tévedést nem a freudisták követték el, hanem a pszichoanalízis egy svájci schizmatikus csoportjának vezére: Jung. Freud és követői mindig ragaszkodtak a nemi és én-ösztönök egyenrangú jelentőségéhez a pszichében.

 

Ami magát a mesét illeti, éppen én utaltam rá először "A valóságérzés fejlődésfokai" c. dolgozatomban, hogy ez a műfaj visszatérést jelent az énnek korlátlan, mindenható állapotához, anélkül, hogy ezzel a nemi célok irányító hatását a mesére kisebbíteni akartam volna. Abban a feltevésben tehát, hogy a mese motívumai között az "én"-ösztönök kimagasló szerepet játszanak, a pszichoanalízis megelőzte Lesznai Annát.

 

Csak annyiban tér el az ő felfogásától, hogy szerintem minden egoisztikus törekvésnek mintaképe a múltban: a boldog gyermek- és csecsemőkorban - sőt az anyaméhen belüli állapot tökéletes nyugalmában keresendő, míg Lesznai - mint egyébként jóval előtte Silberer - is az ő meselélektani dolgozataiban - valamely magasra- és előrevivő, értelmi tökéletesülésre serkentő "anagogiás" ösztönt sejt mögötte, mely a mesében primitíven testesít meg még meg nem érett belátásokat.

Körülbelül ugyanaz az ellentét ez, mely a Freud lélekelemzését összeegyeztethetetlenül elválasztja a Bergson misztikus "évolution créatrice"-jától, amely egyébként szintén nem új dolog, hanem egyenes leszármazottja a Platon idealizmusának.

Ha valakit érhet a "leegyszerűsítés"-nek tudományos téren igen súlyos vádja, úgy az nem a pszichoanalízis, hanem Lesznai Anna, ki a biológiai erők játékának eddig monizmussá egybe nem foglalható kettősségét: az én-ösztönöket s a fajfenntartási (libidinózus) ösztönöket alapos ok nélkül az én-ösztönök variációivá redukálja, mikor azt mondja, hogy a szexualitás is csak szimbólum.

Nem felesleges szóharc, nem valami homousion és homoiousion-csata, ha ezen törekvések ellen (melyeknek forrásaként a zürichi Jung-ot s a bécsi Alfr. Adler-t jelölhetjük meg) újra meg újra felemeljük szavunkat. Nézetünk szerint e ponton két világnézet ütközik össze. Az egyik, amely túl korán általánosítva, a miszticizmus és a metafizika útvesztőibe vezet, s egy másik, mely minél későbbre halasztja a filozófiai egységesítést, hogy nyitva hagyja az útját az elfogulatlan tapasztalásnak.

 

Dr Ferenczi Sándor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A moldvai zsidómészárlások A moldvai zsidómészárlások
A megbukott Averescu-kormány uralmának első napjaiban Moldvában és...
A hadinyereség megadóztatása Olaszországban A hadinyereség megadóztatása Olaszországban
A szombati minisztertanács törvényrendeletet hagyott jóvá, amely a...
A szerencsés véletlen A szerencsés véletlen
Érdekes történetet írtak meg az ujságok a napokban egy fiumei...
A kormányzó pertörlést rendelt el a királypuccs vádlottjai ügyében A kormányzó pertörlést rendelt el a királypuccs vádlottjai...
Az a rendkívüli bünpőr, amely a legutolsó királypuccs nyomán...
Barcsay Árpádot, a hírhedt csendőralezredest Passauban...
A margitkörúti gyilkos rémtanyáról Sopronkőhidára, majd onnan...
Androida Androida
Azt jelenti ez a szó, hogy emberi alakba öltöztetett mechanizmus. A...
Ötezer pengős ékszercsempészés miatt elfogatóparancsot adtak ki Erdélyi Doly ismert bárzongorista felesége ellen Ötezer pengős ékszercsempészés miatt elfogatóparancsot adtak ki...
Nagyarányú ékszercsempészési bűnügyben folytatott nyomozást heteken...
Dante Gabriel Rossetti - A kártyásasszony Dante Gabriel Rossetti - A kártyásasszony
Nem ittad-é tekintet borát mely megzavar? amelynek fénye csöndbe...
Máris nehéz prémes kabátokban s a téli estélyek nagy öltözékeiben pompáznak a párisi divatbemutatók maunequinjei Máris nehéz prémes kabátokban s a téli estélyek nagy öltözékeiben...
A nyár mosolya, mint egy parfüm permetezi be Párist. Uj, dus...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98