Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

Megkésett császári szózat

IV. Károly császári manifesztuma Ausztria föderalizálásáról

Hűséges osztrák népeimhez!
Amióta trónra léptem, szüntelenül arra törekedtem, hogy valamennyi népeimnek kivívjam a kívánt békét, s hogy Ausztria népeinek megmutassam az utat, amelyen népi egyéniségük erejét minden akadálytól és súrlódástól mentesen, áldásos módon kifejthetik szellemi és gazdasági jólétüket eredményesen érvényesíthetik.


A világháború iszonyatos küzdelme meggátolta eddig a béke munkáját. A hősiesség és a hűség, valamint a nélkülözések áldozatkész elviselése dicsőségesen védelmezték a hazát a súlyos időkben. A háború súlyos áldozatainak biztosítaniok kellett a tisztességes békét, amely Isten segítségével már a küszöbön van.


Most tehát haladéktalanul meg kell kezdenünk a hazaújjáépítését természetes, tehát megbízható alapon. Az osztrák népek erre irányuló kívánságait gondosan összhangzásba kell hozni egymással, azután teljesíteni.


Elhatároztam, hogy ezt a munkát népeim szabad közreműködésével azoknak az alapelveknek a szellemében végzem el, amelyeket a szövetséges uralkodók békejavaslatukban magukévá tettek.
Ausztria – népeinek akaratához képest – szövetséges állammá alakul át, amelyben minden néptörzs saját külön állami közösséget alkot letelepülési területén.

 

Ausztria lengyel területeinek a független Lengyel állammal való egyesülését ez semmiképpen sem érinti. Trieszt városa és területe népének kívánságához képest különleges álláshoz jut.
Ez az új alakulás amely a magyar szent korona országainak integritását semmi tekintetben nem érinti, minden nemzeti külön államnak biztosítja önállóságát.

 

De eredményesen fogja védeni a közös érdekeket is és mindenütt érvényesülni fog, ahol a közösség az egyes államoknak életszükséglete. Különösen ajánlatos lesz valamennyi erőnek az egyesítése azoknak a nagy feladatoknak a jogos, méltányos és eredményes meggondolásánál, amelyek a háború visszahatásai.


Amíg ez az átalakulás törvényes úton végbemegy, a meglevő intézmények a közérdek megvédése végett változatlanul fennmaradnak. Kormányomat megbíztam, hogy haladéktalanul készítse el Ausztria újjáépítését.


A népeket, amelyek önrendelkezési jogán az új birodalom felépül, felhívom, hogy nemzeti tanácsaik útján vegyenek részt a nagy munkában s hogy ezek a nemzeti tanácsok, amelyeket minden nemzet reichstagbeli képviselőiből alkot, a népek érdekeit egymással szemben és a kormánnyal való érintkezésben érvényre juttassák.


Kívánom, hogy hazánk a benne egyesült nemzetek egyesítésétől megszilárdítva, mint szabad népek szövetsége kerüljön ki a háború viharából.
A Mindenható áldása legyen munkánkon, hogy a béke nagy műve, amelyet megépítünk, valamennyi népünknek szerencsét hozzon!

Károly s.k.
Hussarek s.k.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98