Dtum
Login with Facebookk
1918 | Augusztus

Megkésett császári szózat

IV. Károly császári manifesztuma Ausztria föderalizálásáról

Hűséges osztrák népeimhez!
Amióta trónra léptem, szüntelenül arra törekedtem, hogy valamennyi népeimnek kivívjam a kívánt békét, s hogy Ausztria népeinek megmutassam az utat, amelyen népi egyéniségük erejét minden akadálytól és súrlódástól mentesen, áldásos módon kifejthetik szellemi és gazdasági jólétüket eredményesen érvényesíthetik.


A világháború iszonyatos küzdelme meggátolta eddig a béke munkáját. A hősiesség és a hűség, valamint a nélkülözések áldozatkész elviselése dicsőségesen védelmezték a hazát a súlyos időkben. A háború súlyos áldozatainak biztosítaniok kellett a tisztességes békét, amely Isten segítségével már a küszöbön van.


Most tehát haladéktalanul meg kell kezdenünk a hazaújjáépítését természetes, tehát megbízható alapon. Az osztrák népek erre irányuló kívánságait gondosan összhangzásba kell hozni egymással, azután teljesíteni.


Elhatároztam, hogy ezt a munkát népeim szabad közreműködésével azoknak az alapelveknek a szellemében végzem el, amelyeket a szövetséges uralkodók békejavaslatukban magukévá tettek.
Ausztria – népeinek akaratához képest – szövetséges állammá alakul át, amelyben minden néptörzs saját külön állami közösséget alkot letelepülési területén.

 

Ausztria lengyel területeinek a független Lengyel állammal való egyesülését ez semmiképpen sem érinti. Trieszt városa és területe népének kívánságához képest különleges álláshoz jut.
Ez az új alakulás amely a magyar szent korona országainak integritását semmi tekintetben nem érinti, minden nemzeti külön államnak biztosítja önállóságát.

 

De eredményesen fogja védeni a közös érdekeket is és mindenütt érvényesülni fog, ahol a közösség az egyes államoknak életszükséglete. Különösen ajánlatos lesz valamennyi erőnek az egyesítése azoknak a nagy feladatoknak a jogos, méltányos és eredményes meggondolásánál, amelyek a háború visszahatásai.


Amíg ez az átalakulás törvényes úton végbemegy, a meglevő intézmények a közérdek megvédése végett változatlanul fennmaradnak. Kormányomat megbíztam, hogy haladéktalanul készítse el Ausztria újjáépítését.


A népeket, amelyek önrendelkezési jogán az új birodalom felépül, felhívom, hogy nemzeti tanácsaik útján vegyenek részt a nagy munkában s hogy ezek a nemzeti tanácsok, amelyeket minden nemzet reichstagbeli képviselőiből alkot, a népek érdekeit egymással szemben és a kormánnyal való érintkezésben érvényre juttassák.


Kívánom, hogy hazánk a benne egyesült nemzetek egyesítésétől megszilárdítva, mint szabad népek szövetsége kerüljön ki a háború viharából.
A Mindenható áldása legyen munkánkon, hogy a béke nagy műve, amelyet megépítünk, valamennyi népünknek szerencsét hozzon!

Károly s.k.
Hussarek s.k.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Ferencváros – BMTE 5:2 (3:0) Ferencváros – BMTE 5:2 (3:0)
A BMTE kezd, de a Ferencváros szerzi meg a labdát, Sárosi dr....
Mátyás és birodalma Mátyás és birodalma
"Ez a tanulmány történetpolitikai dolgozat. Azt vizsgálta, mi a...
A legeslegdivatosabb ma Párisban a fehér, pici kalap A legeslegdivatosabb ma Párisban a fehér, pici kalap
Még praktikusabb, mint a fekete kalap, amelynek már meg volt az a...
Hét czigánylakodalom Hét czigánylakodalom
Ecséd hevesmegyei községben megható ünnep folyt le a minap. Hét pár...
Torontáli vívóverseny Torontáli vívóverseny
Vasárnap rendezte a Torontáli Athletikai Club Nagybecskereken...
Cukoriparunk alulmaradt Cukoriparunk alulmaradt
A magyar cukoripar a legnagyobb magyar mezőgazdasági ipar. Ez...
Szegedy Miklós- Magyar holnapunk
A hazaszeretet nem érdem, nem privilégium és nem is elegendő jogcím...
Igazságszolgáltatás Khinában Igazságszolgáltatás Khinában
A khinai ember minden szelídsége mellett is nagyon szeret perelni és...
Zeneakadémiai tanár lesz a cigány Rácz Aladár, a cimbalom Paganinije Zeneakadémiai tanár lesz a cigány Rácz Aladár, a cimbalom...
Rácz Aladár huszonöt évig élt Párizsban. Alacsony, barna ember és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98