Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Augusztus

A dronte-madár

Ez az esetlen, nagy madár a fürge és kis galambnak a rokona. Túlhízott, lehájasodott állat, mely a túlságos jómódnak és kényelemnek esett áldozatul. A nagy Természet szeszélye olyan gazdag paradicsomba helyezte, ahol nem kellett fáradnia a megélhetésért, mert bármerre nyujtotta a csőrét, mindenütt terített asztalt talált.
 
Az éghajlat enyhén szelíd volt, afféle átmeneti idő a tavasz és a nyár között, ugy hogy nem szorult rá dús tollazatra se; és, mivel ellenségei se voltak, amelyektől menekülnie kellett volna, lassanként leszállt a fáról, hozzászokott a földön tipegéshez és végképpen elfelejtette a repülést. Visszafejlődött tehát a szó legteljesebb értelmében, mert fokozatosan vesztette el azokat a szerveit és tulajdonságait, melyekkel a természet azért áldotta meg, hogy küzdeni tudjon a létért és menekülhessen, ha veszedelem fenyegeti. 

De, mivel a megélhetésért nem kellett küzdenie, a veszedelmet pedig nem ismerte, hát elhízott, ellustult, sőt végképpen elpuhult és el is butult. Valamiképpen – de sokkal nagyobb mértékben – az történt vele, ami a házi kacsával, amely ma már csak esetlenül totyog, míg rokona, a vadkacsa, vígan röpdös ma is. 

Nem disziti már az állatkerteket ez a madár, melyet régi hollandus állatszelidítők még tenyésztettek és csodaállatként mutogattak a vásárokon. Már a nagy portugál hajós, Vasco de Gama, megtalálta a dronte-madarat Mauritius-szigetén, 1497-ben, mikor Afrika keleti partjain először hajózott Indiába. A matrózok, a fölületes hasonlatosság révén, vak hattyunak vélték a kövér madarat, noha nem voltak úszólábai és Vasco de Gama „Hattyu-szigetnek” nevezte el Mauritiust, mely sokáig ezen a néven is szerepelt a tengerészeti térképeken. 

Ezen a magányos szigeten élt a dronte – más néven dodo vagy dudu – ahol nem voltak ellenségei: se ragadozók, se emberek, de annál bővebben akadt pompás eleség. Évezredek, sőt tán száz-meg százezer év óta tarthatott ez a zavartalan dinom-dánom, míg végre megjelent az első – de egyszersmind legfélelmetesebb ellenség: az ember! 


Ez alatt a hosszu idő alatt a gondtalan jómód teljesen elkényeztette a dronte-madarat: túlságosan lusta és kövér lett, a szárnyai elcsökevényesedtek s végül már nem bírták fölvinni a nehéz madarat a levegőbe. Nem „aggkori végelgyengülés” volt ez, mert hiszen a madár nagy, hatalmas, erős és egészséges volt, s akár az örökkévalóságig is szaporodhatott volna tovább ha tartottak volna a szép napok, s ha a véletlen oda nem veti az embert az éhes és kapzsi hajósok személyében. 

Ekkor aztán megbosszulta magát a Természet a dronte-madáron. A buta, kövér és lusta állat bambán bámulta a partra szálló matrózokat, akiket eleinte szintén meglepett a furcsa és ismeretlen madár. De aztán a „friss hus” kapzsi vágya, a kiéhezett gyomor ideges dühe egyszerre elöntötte a szilaj hajósok agyát és a hatalmas evezők lecsaptak a gyámoltalan hattyukra, melyek se futni, se röpülni nem tudtak. És mivel a kövér madár husa pompás, jóízű volt: az Indiába vitorlázó hajók mind fölkeresték Mauritius szigetét, hogy ellássák magukat friss hussal.

 Aminek a vége az lett, hogy a hajósok rövid 125 esztendő alatt lassan és rendszeresen föleszegették a dronte-madarat. És a mikor a XVII. századnak vége volt, már az utolsó dronte is megtette minden halandónak az utját a ember gyomrán keresztül. „Fajhalál” történt tehát és örökre eltünt a legérdekesebb madár-fajták egyike, melynek képét ma már csak egykoru metszetekről és festményekről ismerjük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Az elmult napokban megjelent Budapesten Rakovszky István, a...
Az NSC házi úszóversenye Az NSC házi úszóversenye
A háziversenyek közül mindig kimagaslott az NSC háziversenye. Tömeges...
Politikai psychopaták
Délután 6 órakor tudományos estét tartott az értekezlet, amelyen dr....
Port-Artur védőjének pöre Port-Artur védőjének pöre
Stösszel tábornok, Port-Artur védője és három vádlott társa pörének...
A francia és angol flotta 250 hajója és 500 repülőgépe ma megszállja a Földközi tengert A francia és angol flotta 250 hajója és 500 repülőgépe ma megszállja...
Hétfőn reggel a francia és angol flotta: óriás páncélosok,...
Kazánrobbanás a petroleum-gyárban Kazánrobbanás a petroleum-gyárban
A Budapesti Ásványolajgyár-Részvénytársaság ferenczvárosi hatalmas...
Megindult a végső harc az ökölvivő csapatbajnoki címért Megindult a végső harc az ökölvivő csapatbajnoki címért
Budapest téli sportéletének immár negyedik hete legnagyobb eseménye...
Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban
Befejeztük oslói szereplésünket és tekintetbe véve a körülményeket,...
Az akadályverseny halottja Az akadályverseny halottja
Az alagi lóversenypályán szomoru eset hozta lázas izgatottságba a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98