Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Meglepetések

Egy földbirtokosnak künt a szőlőhegyekben egy elég kényelmesen berendezett kerti háza volt. A napokban kisétált oda, de – oh borzalom!


A házikó kongott az ürességtől, minden ki volt onnan hordva. Egy-két elhullajtott holmi az ösvényen, meg a szomszéd kertjében mutatta, hogy a kipakolás igen sietősen történt.


A földbirtokos nagyon szivére vette az ügyet, s egy pár értelmes emberrel maga kezdett nyomozni. A tolvajok nyilván csak hamis utra akarták terelni a nyomozást. Egy pár nap mulva azonban mégis megtalálták az ellopott butorokat és egyéb ingóságokat egy – turbékoló szerelmes pár lakásán. A szót természetesen az uj menyecske vette át, még pedig a következőképpen:


- Nem vagyunk rablók, fosztogatók! Isten látja a lelkem. Hanem hát nagyon szeretjük egymást az urammal. Lakás csak volt valahogy, de butor nélkül nem házasodhatunk. Venni, azt meg nem lehet. Kinek van ennyi pénze?! Az urnak pedig ott volt a kerti házban annyi butora, ott állt mind, senki sem használta. Hát gondoltunk egyet: télire majd elvisszük magunkhoz. Tavasszal ugy is olcsóbb lesz a butor is. Akkor majd akár vissza is adjuk. A szegény ember ma ugy segit baján, ahogy tud….


A korszerű érvelést természetesen nem fogadták el. Még furcsább rekvirálásban volt azután része egy most leszerelt katonatisztnek. A főváros határában egy villában lakott a békében. Mikor hadbavonult, felesége sokáig busult egymagában a villában, tavaly azonban – se vége, se hossza annak a háborunak! – szülei unszolására hazament.


Most végre megérkezett a férj az olasz frontról és boldogan siettek otthonukba, hogy ujra kezdjék el az életet ahol elhagyták. És ekkor nagyon kellemetlen meglepetés érte őket.
A villa megvolt ugyan, de a szó teljes értelmében kifosztva mindenből. Még a szegeket sem hagyták ott. A kétségbeesett házaspár nyomban a rendőrségre sietett egy pár napi nyomozás után a következő tényállás derült ki:


A tavasszal beállitott az elhagyott, lakatlan villába egy férfi és egy nő – házaspár, ahogy a szomszédok mondják – és annak rendje és módja szerint beköltöztek a villába. Sőt igen jól érezték magukat. Langyos nyári estéken őnagysága a verandán pongyolában olvasgatott, a férfi pedig legnyugodtabb nyárspolgár módjára szivarozgatott, mindenki az uj tulajdonosnak nézte őket. A villát eladták! – ez volt a vélemény.


Ősz felé azután megjelent egy nagy társzekér, arra felhordtak minden holmit és elmentek. A szomszédok igazán csak személyleirással szolgálhattak. Mindössze ez is volt az egész, ami feltünt.
De hogy betörők lettek volna, akik a maguk módja szerint igy el is nyaralgattak, az igazán senkinek sem jutott eszébe…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98