Dtum
Login with Facebookk
1918 | December

Pénzügyeink jövője

A Hollandsch Nieuws Bureau tanulmányuton levő munkatársát budapesti tartózkodása során Szende Pál dr. pénzügyminiszter fogadta, akivel Magyarország mostani helyzetéről, valamint az állami ügyek jövőbeli konszolidálódásának kilátásairól hosszabb beszélgetést folytatott. 

– Minden erőnket megfeszitjük – mondotta a miniszter – valamennyi hitelezőnk kielégitésére, akár magyar, akár idegen állampolgárok azok. Az államadósságokat és kölcsönöket mind elismerjük, a kamatokat annak rendje szerint megfizetjük és a kötelezvényeket névértékükön annak idején beváltjuk. Az ország kölcsöneit mindenütt respektálni fogják, nemcsak a radikálisok és a Károlyi-párt, hanem a szociáldemokraták részéről is. 

– Reméljük, hogy azok az államok, amelyek az egykori Ausztria és Magyarországban alakulnak, a bankjegyforgalom aranyrészét vállalni fogják, mert hiszen ebben a kérdésben ők is annyira érdekeltek, mint mi. Az antantnak az egykori osztrák és magyar monarkiából alakuló államok kötelességévé kell tenni, hogy az egész bankadósság fedezésére a megfelelő mértékben vállalkozniok kell. Az uj államalakulatoknak sem irányadó körei, sem hivatalos személyiségei soha nem jelentették ki, hogy ennek a kötelezettségüknek nem hajlandók eleget tenni. Ha a bankjegyforgalom kérdését megegyezés alapján megoldjuk, pénzügyi jövőnket felényire már biztositottuk. Akkora vagyonátadást fogunk kivetni, amilyenre a magyar történelemben nem volt példa. 

– Az egyszeri vagyonátadáson kivül vagyonadót is léptetünk életbe, még pedig progressziv alapon. Az egyszeri vagyonátadás minden magyar állampolgárra kiterjed, más alattvalókra nem, vagy csak annyiban, amennyiben Magyarországon fekvőségük, háztulajdonuk van. A vagyonátadást természetesen csak az ingatlanok tényleges értéke után fogják számitani: a jelzálogot és egyéb tényleges adósságokat le kell vonni. 

– Magyarországnak mindenképpen jogában áll, hogy önálló jegybankot létesitsen. Mindamellett a csehekkel, a jugoszlávokkal, a lengyelekkel és a többiekkel pénzügyi téren is összefogva akarunk müködni. Talán sor kerül arra is, hogy a jövőben szövetségi bank vagy föderációs bank létesül, mert mi azokhoz a nemzetekhez, amelyek a Duna mentén levő területen élnek, életre-halálra oda vagyunk láncolva. Állami bank létesitése lebeg szemem előtt, nem magántulajdonban levő részvények alapján müködő bankra gondolok. 

– És mint az önálló magyar vámterület lelkesült hive harcoltam ennek megvalósitásáért, mert ebben láttam az egyetlen eszközt arra, hogy a feudális uralmat az ország politikai vezetéséből ki lehessen rekeszteni. Ámde most, latifundiumok eltünnek, ezt a politikai eszközt már nem kell igénybe venni. Most én éppen ugy, mint kabinetbeli társaim, köztük a szociáldemokraták is, a szabad kereskedelem hive vagyok. Magyarország képviselői a gazdasági békekonferencián a legenergikusabban fognak föllépni a szabadkereskedelem életbeléptetése érdekében.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Arnheim pénzszekrény (hirdetés) Spitzer pénzszekrény (hirdetés)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98