Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

Mi lesz a hadikölcsön kötvényekkel?

(Nyilatkozik a kereskedelmi államtitkár) 

Szó sem lehet devalvációról, vagy ehhez hasonló gazdasági csapásokról

Szende Pál kereskedelmi államtitkár tudvalevőleg alelnöke volt az Országos Magyar kereskedelmi Egyesülésnek. Most bucsulevelet intézett az OMKE-hez. E levélből – amelyben a legszélesebb rétegeket érintő fontos programmatikus kijelentések vannak – vesszük ki a következőket: 

– Az ország mai válságos helyzetében a kereskedelemnek is el kell készülve lennie a legnagyobb megpróbáltatásokra. Mégis sziklaszilárd a reményem, hogy a kereskedelem életereje minden veszélyen és nehézségen győzedelmeskedni fog. A kereskedők szakismeretére, mozgékonyságára, szorgalmára és munkaerejére minden gazdasági rendnek szüksége van. Annak, hogy idáig jutottunk, a régi rendszernek a hatalomhoz való makacs és elvakult ragaszkodása volt az oka.

Nem lehet azt figyelmen kivül hagyni, hogy a kereskedők igen jelentékeny része ezt a rendszert támogatta és igy a bajok bekövetkeztéért a többi osztályokkal együtt felelős. Ennek jóvoltából feltétlenül szükséges, hogy a legteljesebb buzgalommal, minden anyagi érdeket félretéve, sorakozzék az uj rend zászlaja alá.

Nem kell félni a demokráciától! Ez fogja a kereskedelmet megszabaditani ellenségeitől és megtisztitani a salaktól. A kereskedőnek, aki hasznos tevékenységet teljesit és munkájából él meg, nincsen szüksége az eddigi korrupt társadalmi rendre és nem kell a jövőtől félnie. Felhivom a kereskedőket, hogy mindent kövessenek el az árszinvonal lenyomására. Ez elsősorban az ő feladatuk és ezzel tartoznak azoknak a társadalmi osztályoknak, amelyek a legsulyosabban érezték a háboru terhét. 

– Uj hatáskörömben mindent el fogok követni arra, hogy a kereskedők jogos érdekeit megvédjem és a leghatározottabban szembe fogok szállni minden olyan egyoldalu osztálytörekvéssel, amely a kereskedelem ellen irányul. Tizéves müködésem alatt a OMKE-ben sohasem küzdöttem azért, hogy a kereskedők felmentessenek az állami terhek viselése alól, de mindig sikra szálltam az ellen, hogy a különböző társadalmi osztályok az adóteher viselésénél, kereskedelem és ipar a városi lakosság rovására előnyben részesittessenek.

Kár volna magukat illuziókban ringatni. Oly adótörvényeket kell csinálni, amelyeknél sulyosabbakat a magyar történelem nem ismer. Ezek az összes foglalkozási ágakra és igy a kereskedőkre is ki fognak terjedni, mert csak ily módon tudjuk biztositani azt, hogy az állam polgáraival szemben vállalt kötelezettségeinek megfeleljen. Csak ilyen módon tudjuk biztositani azt, hogy a közhitel fenntartassék, hogy a hadikölcsönök és bankjegyek értéke csorbát ne szenvedjen. 

Ennek a célnak elérésére a kormány minden erejével törekedni fog s épp ezért el is várja az állampolgároktól, igy a kereskedőktől is, hogy a sulyos adóterhet zugolódás nélkül fogadják. Azt azonban már most igérem, hogy amennyire hatáskörömbe esik, igazságtalanság történni nem fog s az adóterhet minden társadalmi osztály arányosan fogja viselni és senki exisztenciája veszélyeztetve nem lesz. A kormánytól semmi sincs olyan távol, mint hogy akár a devalváció, a lebélyegzés, vagy pedig a vagyonelkobzásig menő adózás eszközeihez nyuljon.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Devalváció
Szabóné Fricska Anna

A latin eredetű szó jelentése: értékcsökkenés, ill. értékcsökkentés.

Az állam törvényes fizetési eszközének (pénzének) értékét a névértékhez képest romló csereértéke miatt törvényi vagy kormányzati eszközökkel csökkenti. 

A devalváció gyakori oka, hogy az  állam fedezet nélküli papírpénzt oly nagy mennyiségben bocsát ki, hogy azt már nem képes névértékében elfogadtatni. A pénz rosszabbodásával együtt természetesen mindennek az ára emelkedik (infláció).


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kecskeméti baraczkvásár: eladók a kereskedő háza előtt Ezért kell a hadikölcsön
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Mikecz államtitkár beszéde Nagykátán Mikecz államtitkár beszéde Nagykátán
Vasárnap a NEP nagykátai szervezete gyűlést tartott, amelyen Kaas...
Olympiai tudósítónk jelenti Olympiai tudósítónk jelenti
Tudósítónk a következőket jelenti: Az athéni versenyek mai harmadik...
Matuska Szilveszter vasúti katasztrófák elhárítására találmányt küldött a fegyházból a szabadalmi hivatalhoz Matuska Szilveszter vasúti katasztrófák elhárítására találmányt...
A feltaláló: Matuska Szilveszter, a ,,biatorbágyi rém”, aki...
Bud János pénzügyminiszter a genfi tárgyalások céljairól Bud János pénzügyminiszter a genfi tárgyalások céljairól
A népszövetség juniusi ülésezése elé pénzügyi és közgazdasági...
Évi másfélmillió pengős megtakaritás a szénáraknál
A kormány tagjai február hó 20-án Bethlen István gróf miniszterelnök...
Sikkasztó adópénztáros Sikkasztó adópénztáros
A szegszárdi királyi ügyészség a napokban letartóztatta Lindtner...
Fémkocsik és a vasúti szerencsétlenségek Fémkocsik és a vasúti szerencsétlenségek
Az amerikai vasúttársaságok régi teherszállításra használt...
Vázsonyi az Apponyit ért támadásról Vázsonyi az Apponyit ért támadásról
A nemzeti demokrata párt ma délelőtt Pusztay Károly elnöklésével...
A naptár, a Gergely-naptár A naptár, a Gergely-naptár
Az ókorban a keleti népek és a görögök és rómaiak a nappalt a Nap...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98