Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

A kávéházi tőzsde

Izgalmas hete volt a börzének és a favorizált értékek rendkívüli árhullámzása olyan emóciókat váltott ki a legszélsőbb rétegekben is, a melyre csak a novemberi vihar napjaiban volt példa. Első sorban a hajóértékekben duló vad spekuláció kavarta fel a piacot, amelyre a bécsi eladások is nyomasztólag hatottak. A hét utolsó napján még jobb volt a hangulat. 

Szombaton és vasárnap nyugodtabb volt a piac.
A breszt-lilovszki tárgyalások kedvező alakulása s a belpolitikai helyzet tisztázódása nagyban hozzájárultak a kávéházi forgalom megélénküléséhez. Az Osztrák hitelintézet tőkeemelésének elhalasztása nem volt különösebb hatással az Osztrák hitelrészvények árfolyamának kialakulására.

A Hazai bankot 18 koronás osztalék hírére, a Magyar hitelt pedig az uj Exort-importbank megalakításának hírére keresték.

Természetesen e héten is sok szó esett a választásokról, a paktumról, amelynek lehetősége immár felborult, a tőzsdei ellenzékről, amely agilisan dolgozik, és a minden mögött álló Krausz Simonról. A reform dolga most már nem is uralja annyira a tőzsde embereit, mint az, hogy kik lesznek a tőzsde uj vezető emberei, hogy milyen lesz az uj éra a tőzsdén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98