Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Három hét a tőzsdén

Izgalmas várakozás a kávéházi börzén 
– Mit hoz a hétfői nap? – 

Ma is nagy számmal fordultak meg a tőzsde emberei a börzepalotában levő Unio-kávéházban. A legtöbb szó természetesen a tőzsdereform körül esett. Az eszközölt változtatásokkal a többség nincs megelégedve és általában az a vélemény, hogy a technikai nehézségeken az ujítások csak kis részben fognak majd segíteni.

Különösen elégedetlenek a hites ügynökök, akik főleg amiatt panaszkodnak, mert a Salgót és a Fabankot, a két legforgalmasabb papírt, a tőzsdetanács kiemelte a korlátértékek közül és a kulissz-értékek közé sorozta. 

Több hites ügynök az elmult napokban Bécsbe utazott, az ottani tőzsde tanulmányozására. Ezek azt mondják, hogy a bécsi tőzsde hites ügynökei sokkal szabadabban mozoghatnak, mint nálunk, ahol a kulissz fölszabadítása a korlátügynökök rovására történt. A hites ügynökök testülete hétfőn este fog megalakulni és ekkor fog végleg tisztázódni, hogy hányan mondanak le tisztségükről.

A magánforgalomban csak kevés üzlet jött létre, mert a kávéház közönsége tartózkodó volt és felcsigázott izgalommal néz a holnapi tőzsde nap elé. 

A forgalomba került néhány papír emelkedő árfolyam mellett cserélt gazdát. Köttetett:
Magyar hitel            1400-1410 K
Osztrák hitel            1000-1010 K
Fabank                                    1010 K
Magyar bank              935 -  940 K
Leszámítolóbank                   860 K
Hazai bank                               700 K
Rimamurányi                       1210  K
Nasiczi                                    3700 K 


A kávéházi tőzsde (nov. 5.)

Izgalmas várakozással néznek mindenütt a tőzsdereform életbeléptetése elé és így érthető, hogy ennek hatása volt a kávéházi forgalomban is, amely a szünet alatt, de különösen vasárnap, csaknem teljesen szünetelt. Üzletkötések helyett inkább arról beszéltek az emberek, hogy mit hoz az uj rend. 

Sokan azon az állásponton voltak, hogy meg fog szünni a nagy áruhullámzás, a kereseti lehetőség és ezzel a nagy arányu forgalom is. Mások meg azt mondták, hogy legfeljebb az egészségtelen árhullámzás fog megszünni és ezzel együtt eltünnek majd a vakmerő és emellett gyenge kezek, ami csak előnyére lehet a piacnak. Mindenesetre nagyon vegyes érzelemmel fogadják a tőzsde uj rendjét az egész vonalon.

Jellemző, hogy a bankok – amelyek kezdetben leghangosabban követelték a tőzsdei reformot – a legkevésbé vannak megelégedve a mostani helyzettel. Üzlet alig néhány papírban volt. Osztrák hitel 1065 körül. Fabank 1030-1040 K-val köttetett. Igen szilárd volt az Ingatlanbank arra a hírre, hogy Ujtátrafüred 1 1/2 millió koronáért a bank birtokába került. Vegyipari értékek közül Klotildban 720 K-val kötöttek. Közuti arra a hírre, hogy tőkét emel és ingatlanainak átvételére külön részvénytársaságot létesít, ujabb árjavulást ért el.A kávéházi tőzsde (nov. 19.)

Izgalmas várakozásban mult el a mai nap az Unió-kávéházban, ahol ma is nagy számban jelentek meg a tőzsdetagok. Igen nagy érdeklődéssel tárgyalták azt a hírt, hogy a tőzsdetanács a kompenzálás beszüntetésének tervével foglalkozik és ebben az ügyben állítólag már ezen a héten ülést tart. Az összes tőzsdetagok helyeslésével találkozott ez a terv, amely remélhetőleg meg is fog valósulni, mert a kompenzálás mai formájában tulajdonképen kijátszása a tőzsde fogalmának. 

Ezzel az intézkedéssel a nagy garral hirdetett tőzsdereform teljesen illuzórissá vált, nem marad meg belőle más, mint az a tanulság, hogy ne higyjünk üres jelszavaknak és ne üljünk fel azoknak a népboldogítóknak, kik végeredményben valamennyien hazafelé beszélnek.

Ez a fekete hét, amely a tőzsdére végzetesen nehezedett, okulás lesz a jövőre, hogy üres zsebbel ne menjen a kliens a börzére, ha azonban jónak látja a pénzét értékpapírba fektetni, ne ijedjen meg a nyilvánvaló börzemanőverektől, még ha a saját bankja rendezi is. 

A vasárnapi magánforgalom igen szilárdan fejlődött. Feltünően kevés számmal voltak eladók, ellenben a hétfői szilárdság előérzetében csupa pénzajánlatot hallottunk. Következő emelt árak mellett cseréltek gazdát a Magyar Hitel 1320, Osztrák Hitel 935, Magyar Bank 910, Fabank 935-940, Közuti 905-910, Hazai Bank 630-35 koronával.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nagy István kiállítása Nagy István kiállítása
Áldatlan kiállítási viszonyainkra mi sem jellemzőbb annál, hogy még...
 Így készül a jó fegyver Így készül a jó fegyver
A berlini „Fegyverkutató-Intézet” tudományos...
Kiszárad-e a Föld? Csatornázások Kiszárad-e a Föld? Csatornázások
Már a régi kultúrnépek is sikeresen vették fel a harcot a szárazság...
A felrobbant magyar hajó A felrobbant magyar hajó
A Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaságnak *Vaskapu* nevű...
A Pannónia a háboruban A Pannónia a háboruban
A Pannónia Evezős Club tagjai közül ugyancsak sokan veszik ki...
Hogy folyósitja az IOKSZ a kisipari hitelt Hogy folyósitja az IOKSZ a kisipari hitelt
Kisipari hitelben részesülhet olyan hitelképes önálló kis- és...
A postások csapata idén is megnyerte a tornászbajnokságot A postások csapata idén is megnyerte a tornászbajnokságot
A tornászok csapatbajnokságán valamennyi számottevő egyesületünk...
A hadianyag szétosztásának programmja A hadianyag szétosztásának programmja
A kereskedelmi miniszter a Hadianyag Értékesitő rt. vezérigazgatójává...
Súlyos vereséget szenvedett a Bolton Wanderers Súlyos vereséget szenvedett a Bolton Wanderers
FTC-MTK-UTE-Vasas kombinált – Bolton Wanderers 4:1 (3:1) ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98