Dtum
Login with Facebookk
1917 | November

Három hét a tőzsdén

Izgalmas várakozás a kávéházi börzén 
– Mit hoz a hétfői nap? – 

Ma is nagy számmal fordultak meg a tőzsde emberei a börzepalotában levő Unio-kávéházban. A legtöbb szó természetesen a tőzsdereform körül esett. Az eszközölt változtatásokkal a többség nincs megelégedve és általában az a vélemény, hogy a technikai nehézségeken az ujítások csak kis részben fognak majd segíteni.

Különösen elégedetlenek a hites ügynökök, akik főleg amiatt panaszkodnak, mert a Salgót és a Fabankot, a két legforgalmasabb papírt, a tőzsdetanács kiemelte a korlátértékek közül és a kulissz-értékek közé sorozta. 

Több hites ügynök az elmult napokban Bécsbe utazott, az ottani tőzsde tanulmányozására. Ezek azt mondják, hogy a bécsi tőzsde hites ügynökei sokkal szabadabban mozoghatnak, mint nálunk, ahol a kulissz fölszabadítása a korlátügynökök rovására történt. A hites ügynökök testülete hétfőn este fog megalakulni és ekkor fog végleg tisztázódni, hogy hányan mondanak le tisztségükről.

A magánforgalomban csak kevés üzlet jött létre, mert a kávéház közönsége tartózkodó volt és felcsigázott izgalommal néz a holnapi tőzsde nap elé. 

A forgalomba került néhány papír emelkedő árfolyam mellett cserélt gazdát. Köttetett:
Magyar hitel            1400-1410 K
Osztrák hitel            1000-1010 K
Fabank                                    1010 K
Magyar bank              935 -  940 K
Leszámítolóbank                   860 K
Hazai bank                               700 K
Rimamurányi                       1210  K
Nasiczi                                    3700 K 


A kávéházi tőzsde (nov. 5.)

Izgalmas várakozással néznek mindenütt a tőzsdereform életbeléptetése elé és így érthető, hogy ennek hatása volt a kávéházi forgalomban is, amely a szünet alatt, de különösen vasárnap, csaknem teljesen szünetelt. Üzletkötések helyett inkább arról beszéltek az emberek, hogy mit hoz az uj rend. 

Sokan azon az állásponton voltak, hogy meg fog szünni a nagy áruhullámzás, a kereseti lehetőség és ezzel a nagy arányu forgalom is. Mások meg azt mondták, hogy legfeljebb az egészségtelen árhullámzás fog megszünni és ezzel együtt eltünnek majd a vakmerő és emellett gyenge kezek, ami csak előnyére lehet a piacnak. Mindenesetre nagyon vegyes érzelemmel fogadják a tőzsde uj rendjét az egész vonalon.

Jellemző, hogy a bankok – amelyek kezdetben leghangosabban követelték a tőzsdei reformot – a legkevésbé vannak megelégedve a mostani helyzettel. Üzlet alig néhány papírban volt. Osztrák hitel 1065 körül. Fabank 1030-1040 K-val köttetett. Igen szilárd volt az Ingatlanbank arra a hírre, hogy Ujtátrafüred 1 1/2 millió koronáért a bank birtokába került. Vegyipari értékek közül Klotildban 720 K-val kötöttek. Közuti arra a hírre, hogy tőkét emel és ingatlanainak átvételére külön részvénytársaságot létesít, ujabb árjavulást ért el.A kávéházi tőzsde (nov. 19.)

Izgalmas várakozásban mult el a mai nap az Unió-kávéházban, ahol ma is nagy számban jelentek meg a tőzsdetagok. Igen nagy érdeklődéssel tárgyalták azt a hírt, hogy a tőzsdetanács a kompenzálás beszüntetésének tervével foglalkozik és ebben az ügyben állítólag már ezen a héten ülést tart. Az összes tőzsdetagok helyeslésével találkozott ez a terv, amely remélhetőleg meg is fog valósulni, mert a kompenzálás mai formájában tulajdonképen kijátszása a tőzsde fogalmának. 

Ezzel az intézkedéssel a nagy garral hirdetett tőzsdereform teljesen illuzórissá vált, nem marad meg belőle más, mint az a tanulság, hogy ne higyjünk üres jelszavaknak és ne üljünk fel azoknak a népboldogítóknak, kik végeredményben valamennyien hazafelé beszélnek.

Ez a fekete hét, amely a tőzsdére végzetesen nehezedett, okulás lesz a jövőre, hogy üres zsebbel ne menjen a kliens a börzére, ha azonban jónak látja a pénzét értékpapírba fektetni, ne ijedjen meg a nyilvánvaló börzemanőverektől, még ha a saját bankja rendezi is. 

A vasárnapi magánforgalom igen szilárdan fejlődött. Feltünően kevés számmal voltak eladók, ellenben a hétfői szilárdság előérzetében csupa pénzajánlatot hallottunk. Következő emelt árak mellett cseréltek gazdát a Magyar Hitel 1320, Osztrák Hitel 935, Magyar Bank 910, Fabank 935-940, Közuti 905-910, Hazai Bank 630-35 koronával.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A budapesti nagy regatta A budapesti nagy regatta
Gyönyörű időben, díszes keretben zajlott le a regatta első napja. A...
A hüvösvölgyi rablógyilkos főtárgyalása A hüvösvölgyi rablógyilkos főtárgyalása
Tavaly télen történt, hogy Friedkelt Ferenc foglalkozásnélküli...
A hármas aranykoporsó A hármas aranykoporsó
A hármas aranykoporsóban eltemetett gyermekkirály, Tut-Ankh-Amen...
FTC – KAC 4:0 (1:0) FTC – KAC 4:0 (1:0)
A KAC boldogabb éveiben a legizgalmasabb mérkőzések közé tartozott...
Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban Két első, egy második és egy harmadik helyezés Olsóban
Befejeztük oslói szereplésünket és tekintetbe véve a körülményeket,...
Peidl Gyula programbeszéde Szegeden Peidl Gyula programbeszéde Szegeden
Peidl Gyula Szeged egyik országgyülési képviselője vasárnap délelőtt...
VIII. Edward lemondással  fenyegetőzik VIII. Edward lemondással fenyegetőzik
Munkatársunk azt az információt kapta, hogy VIII. Edward új...
Trianon – ami történt Trianon – ami történt
Magyarországgal a párizsi Nagy-Trianon palotában kötötték meg a...
Rövidek Rövidek
Az olasz haderő 333. közleménye: A Földközi-tenger nyugati részén...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98