Dtum
Login with Facebookk
1918 | Február

Máttis Teutsch János linoleum albuma (Ma folyóirat kiadása)

Máttis Teutsch János linoleum albuma
(Ma folyóirat kiadása)

Széles fekete foltok ömlenek egymásba, széjjel terpeszkednek, ráborulnak a papiros síkjára. E bodrosodó fekete tócsák kavargásából alig villan ki néhol egy-egy kis fehér sziget. A formákat, a távlatot, a színek egyenértékét e kövér feketeségből kell kihámoznunk, erre utalja a szemlélőt a művész játékos ereje, a linóleum metszés törvényszerűsége.

A linóleum nem régi anyaga a grafikus művészeknek. A fametszés reneszánsza vezette rá őket e lágyabb és könnyebben kezelhető matériára. A fa töredező, kemény, szálkás tömbje nehezen engedelmeskedik a vésőnek, míg a linóleumból könnyen kihasítható a kép negatívuma. Változatosság, széles skála úgyszólván teljesen hiányzik a linóleumból, mely körülbelül azt a rangsort foglalja el a grafikai műfajok között, mint vonós hangszerek között - a kontrabassz, vulgó nagybőgő.

Máttis Teutsch János tizenkét linóleummetszetet gyűjtött egybe. E metszetek motívumai: hegyek, erdők, néhol egy-egy figura, ház illeszkedik bele az együttesbe.

A művész látható mód küszködik anyagával. Formái nem mindig markánsak, az egybevonás gyakran elmossa, deformálja a motívumokat. Legsikerültebb lapja egy fenyőerdőt ábrázoló metszet. A nyúlánk fatörzsek erőteljes lendülettel szelik át a kép síkját, a vízszintes vonalak hullámzása havasok távlatát szuggerálja a szemlélő elé.

 

Másik lapja: magános asszony áll a hegytetőn, háttérben hóval fedett bércek. Az asszony elhelyezkedése, a hegyek torlódása fojtott szomorúság tragikumát árasztja a gomolygó foltok tömkelegébe. A fekete és fehér viaskodása amúgy is vigasztalanná teszi a lap hangulatát, mintha gyászzene dübörögne fel a völgyek sötét öbléből.

 

Bálint Aladár

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Ma
Szabó Ágnes

A Ma irodalmi és művészeti folyóirat, amelyet Kassák Lajos szerkesztett és egyben kiadója is volt 1916-tól 9 éven át. A tanácsköztársaság idején betiltották, de ugyanúgy érte támadás a konzervatív oldalról is, hiszen a legmodernebb művészeti törekvések műhelyévé  vált.

 

Kassák 1920-tól 25-ig Bécsben folytatja a szerkesztést, így nőhetett a folyóirat nemcsak a hazai, hanem az európai avantgarde forumává is (expresszionizmus, kubizmus, futurizmus, konstruktivizmus, dadaizmus, szürrealizmus) .

 

A Ma külön számot szentel Bartók Bélának és a modern zenének. A kortárs magyar képzőművészet bemutatására külön galériát nyitottak, ahol Bortnyik Sándor, Máttis Teutsch János, Tihanyi Lajos , Uitz Béla mutatkozhatott be. Előhírnöküknek Ady Endrét és Révész Bélát (Vonagló falvak) tekintették.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fedák Sári április 3-án áll a Népbíróság elé Fedák Sári április 3-án áll a Népbíróság elé
Fedák Sári háborús és népellenes bűnügyében a vizsálat befejeződött....
Bacsó Béla Bacsó Béla
Egy régi levele fekszik előttem: "- alig hogy a szörnyű gyász rémes...
Ottó szenzációs politikai nyilatkozata Ottó szenzációs politikai nyilatkozata
Az El Sol című madridi lapban Knickerboker amerikai ujságíró Ottó...
Szálasi további fogvatartását rendelte el az ügyészség Szálasi további fogvatartását rendelte el az ügyészség
Vasárnap egész délelőtt Tamássy ügyész dolgozószobájában folyt...
Három fenyegető levél miatt, háromszor akarta megölni magát a jászkarajenői bombaügy hőse Három fenyegető levél miatt, háromszor akarta megölni magát a...
Tegnap megjelent a főkapitányságon Eöry Miklós, a Park szálló egyik...
Az országos vivó csapatbajnokság. Ujítások a vivósportunkban Az országos vivó csapatbajnokság. Ujítások a vivósportunkban
A Magyar Atletikai Szövetség eddigi tevékenységéhez méltó reform...
Finyák óriási meglepetésre legyőzte az öntusoló Maturát Finyák óriási meglepetésre legyőzte az öntusoló Maturát
A régi képviselőházban nagyszámú közönség előtt dőlt el Magyarország...
Bombával robbantották fel egy 30 méter magas viadukton a bilbao-saragossai expresszt Bombával robbantották fel egy 30 méter magas viadukton a...
A Spanyolországban dúló forradalom egymástkergető rémségei között...
Kossuth Ferencz ismét beteg Kossuth Ferencz ismét beteg
Kossuth Ferencz január 10-ike óta ismét súlyosan megbetegedett....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98