Dtum
Login with Facebookk
1918 | Július

Wilson és a wilsonizmus tündöklése és bukása

1918. október 4-én Németország fegyverszünetet kért. Abban megoszlott a polgári és a katonai vezetés véleménye, hogy vajon a béketapogatózás lenne eredményesebb, vagy az azonnali fegyverszünet. Mint oly sokszor (és ezúttal utoljára) Ludendorff vitte keresztül álláspontját.

 

Ügyes húzással nem Foch tábornokhoz, az antant haderők közös főparancsnokához fordult, hanem Wilson amerikai elnökhöz, jelezve, elfogadja a 14 pontot. Wislon, aki alighanem a XX. század leginkább idealista amerikai elnöke, még mindig hitt a győztesek és vesztesek nélküli befejezésben. Elfogadta Ludendorff kérését.

Valójában ekkorra 14 pontjával az amerikai elnök magára maradt. Honfitársainak többsége teljes győzelmet akart, és aztán visszatérést az izolacionizmushoz (vagyis az európai politikától való távolmaradáshoz). A szövetséges hatalmak pedig semmiképp sem kívántak demokratikus békét: le akarták aratni a győzelem gyümölcseit.

Ekkor váratlan fejlemény akasztotta meg a német-amerikai közeledést: egy német tengeralattjáró elsüllyesztette a Leinster nevű hajót. Fedélzetén 450 utas, köztük néhány amerikai állampolgár tartózkodott, akik hullámsírba vesztek.

 

A német vereségek után az antant offenzíva kimerülni látszott. A német hadsereget nem kerítették be, és nem morzsolták fel. Ludendorff most hajlott a harc folytatására.

A német kancellár, von Baden azonban most az egyszer felülkerekedett a hadvezetésen. Ő már tudta, hogy a további háború értelmetlen és reménytelen. A korlátlan búvárhajóharcot leállították. Újra felvették a tárgyalás fonalát Wilson elnökkel. Egy liberalizálódott és demokratizálódott, szalonképes Németország képét igyekeztek felmutatni.

Az amerikai állásponttal kapcsolatban a németek illúziókat dédelgettek. Mintha Wilson 14 pontjából csak az idealista eszményeket lettek volna hajlandók komolyan venni – de pl. Lengyelország létrehozását (ami német területvesztést jelent) nem.

 

Úgy tűnt, minden Wilson kezére játszik: még az is, hogy a Németországgal szembeni hadicélokban egyenetlenségek voltak a nyugati hatalmak között.

A brit parancsnok, Haig, megelégedett volna azzal, ha a németek kiürítik a megszállt területeket. Pershing amerikai parancsnok viszont tovább harcolni és győzni akart. Foch a régi és eddig titkos francia hadicéloknak megfelelően a Rajna-vidékre áhítozott.

A zavaros helyzetben hirtelen kicsúszott a talaj Wilson alól. Republikánus ellenfelei nyerték a kongresszusi választásokat. A történések alakításában ismét nagyobb szerepet kaptak a katonák és az európai politikusok: Lloyd George, Clemenceau.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Jégruha a repülőgépen Jégruha a repülőgépen
A repülőtechnika a szemünk előtt nőtt naggyá és egyúttal a...
Vázsonyi Vilmosné főzőiskolát nyit Vázsonyi Vilmosné főzőiskolát nyit
A kegyelmes asszony a kéthónapos tanfolyamon maga fogja oktatni a...
Téli hangulat Téli hangulat
Német és szláv vidéken szokásos, hogy karácsony reggelén, a kis város...
Nincs többé német jóvátétel! Nincs többé német jóvátétel!
Három hetes szakadatlan, sokszor felborulással fenyegető alkudozás...
Nemzetközi fényképkiállítás Nemzetközi fényképkiállítás
A Magyar Amateurfényképészek Országos Szövetsége a Műcsarnokban a...
Apróságok Apróságok
A január második felében kitört influenzajárvány alapos pusztításokat...
A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, az értékes percek A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, az értékes percek
A helyzet így Budapesten majdnem ugyanaz lesz, mint ma Írország...
Anyagbeszerző Központ Anyagbeszerző Központ
Mióta a kormány által tervezett Központi Anyagbeszerző Hivatal...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98