Dtum
Login with Facebookk
1918 | Június

A képzőművészeti szabadiskola első kiállítása

Két évvel ezelőtt alakult párizsi mintára a Képzőművészeti Szabadiskola. Az iskola a kiállítás katalógusának előszava szerint "... nem követel vizsgákat, bizonyítványokat, mert alkalmat akar nyújtani mindenkinek, hogy egyéni képességei szerint, művészi hajlamainak szabad érvényesítésével fejlődhessék"... A növendékek mozgási szabadságát csakugyan nem korlátozzák ebben az iskolában. Megtanítják őket arra, ami fontos, és felesleges dolgok elsajátítására nem szorítanak senkit sem.

Fogékonyságukat nem bénították meg, ellenben megtanították őket látni és arra, hogy amit láttak, azt őszintén közölni is bírják. Nem kisebb művészek végezték a tanítványok irányító, oktató munkáját, mint Kernstok, Rippl-Rónai és Vedres.

Az eredmény, amint az első kiállítás anyaga mutatja, ennek megfelelő. Természetesen kialakult, kész művészek nem szerepelnek a kiállítók sorában, azonban javarészük helyesen irányított, fejlődésre alkalmas tehetséges embernek mutatkozik. Úgy hisszük közülük nem egyet viszont látunk majd néhány esztendő múlva éretten, nagyobb feladatok megoldására hivatottan, a fejlődés magas fokán.

A kiállított anyag túlnyomó része tanulmány. A mester keze nyoma még rajtaérzik majdnem valamennyin, de e karakterisztikum közösségén belül az egyéni látás a kibontakozásban levő friss talentum jegye virul ki számtalan változatban.

Nem szívesen említünk neveket - kezdő emberekről van szó, kik többé-kevésbé még a tanítómester fensőbbségének morális hatása alatt állanak, de néhány név kikívánkozik a tömegméltatás általánosító ítélete alól. A festői pályára indulók között határozott tehetségnek mutatkozik Szilágyi Jolán, Nyerges János, Goszthonyi Mária, Arany Margit és Novotny Róbert. Nyerges János színes tájképei kifinomult színérzésről tanúskodó apróságok.

 

Szilágyi Jolán máris kitűnő rajzoló. Néhány markáns vonallal értelmesen össze tudja foglalni a test formáit, a mozgás irányát, lendületét. Rajzoló tehetsége egy nagyon jól megfestett erdei részletében is szerencsésen érvényesül. Goszthonyi Mária tónusos rajzain, szétporló árnyalatok foglalják egybe a formákat, a színek mélységét, a matéria súlyát.

Külön fejezet illeti meg az iskola szobrásznövendékeinek kiállított anyagát. E tanulmányoknál még szembeötlőbb a vezető mester irányításának eredményessége, mint a festő növendékek munkáinál. E plasztikai munkákban csupán nagyobb tömegek a mozgás, elhelyezkedés funkcióira lényeges formák lelhetők fel, a részletezést, az átmenetek, összekötő formák kiemelését teljesen mellőzték a tervezők.

 

Erőteljes jól felépített, talpra állított figurák ezek, életteljesek, noha az arc elmosódott, a hússzövet kidolgozottságára ügyet sem vetettek a növendékek. Kőnig Dezső nevét ki kell hogy emeljük. Ballagi Klára, Móricz Ida, Popper Erzsi munkái is sok jóval biztatnak.

 

Bálint Aladár

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A budai királyi palota mint állami tulajdon A budai királyi palota mint állami tulajdon
A budai királyi palota, a világ egyik legszebb fejedelmi lakása, már...
Tüntetések a horvát bán ellen Tüntetések a horvát bán ellen
Báró Rauch horvát bán körülbelül egy héttel ezelőtt, hogy ezzel is...
A kikészítési eljárás fejlesztése Németországban A kikészítési eljárás fejlesztése Németországban
A német Handeisvertragsverein a kikészítési eljárás fejlesztése...
Amerika nyerte az asztalitenisz csapat világbajnokságát Amerika nyerte az asztalitenisz csapat világbajnokságát
Az osztrákokkal elszenvedett váratlan vereség már előrevetette...
Alszik a baba Alszik a baba
Tente baba, tentee – igy dudolgat a fiatal mama s e mellett...
Az éjszaka szeme Az éjszaka szeme
A harctereken igen gyakorta éjjel sem pihennek el a harcok és...
Talpszánozás Talpszánozás
Ez az idény a talpszánosok örömére igen szerencsésen ütött ki. Régen...
Rövidek Rövidek
A magyar nemzet, élén az államfővel mélységes tiszteletadással és...
Néhány szó a szülőkhöz Néhány szó a szülőkhöz
A legnemesebb, legértékesebb örökség, a mit a szülők gyermekeiknek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98