Dtum
Login with Facebookk
1918 | Március

Séta a szinházak körül

A kóristalány


Az operettek mostanában szinrekerülnek és műsoron maradnak, amig százszor, vagy kétszázszor adják elő őket. Most ez már természetes, hogy az operett annyiszor menjen, pedig volt idő, amikor csak tizszer, tizenötször ment egy ilyen darab. Az első operett, amely folytatólagosan heteken át volt műsoron, a Casanova volt, ennek a szerzője pedig Faragó Jenő, aki hosszú hallgatás után ismét szerepel operettel szinpadon.


A kóristalány a czíme Faragó Jenő uj operettjének és a Városi Szinház fiatalos, aczélos erejű gárdája hozza ki, hogy slágere legyen az idei évadban; a szinházak világát, ezt a bűvös-bájos életet mutatja be az operett. Kiváltságos emberek életét, akiknek feje köré reflektorok vakító fénye fon glóriát, szinészekét, akiknél a karrierért nem egyéb, csak maga a tehetségük hozza meg. Kóristaleányból is lehet primadonna, de lehet belőle, ha a sors szeszélye ugy akarja, akár grófnő, herczegnő, vagy sarki boltosnő. A szinpadra lépett hölgyek pályafutásának határai végtelenek, minden lehet belőlük, amire szépségük predesztinálja őket.


Ebből a világból meritette operettje meséjét Faragó Jenő és ha csak az annyiszor megesett történetek egykét választotta ki darabja szövegéül, már is érdekes, szines, mozgalmas tarkaságot tudott alkotni, ami méltón lekötheti a közönség érdeklődését. Az operett zenéjét nem kevésbé tehetséges ember komponálta. Komjáthy Károly a zeneszerző neve, fiatal ember még, de már több operett hirdeti a nevét. A kóristalány dalaival a népszerűség szárnyaira kerül a neve s ki tudja hányszor és hol találkozunk még vele.


A Városi Szinház művészei Faragó Jenő operettje révén hálás szerepekhez jutottak.
A fiatal primadonna, Kerényi Gabi, aki nehány kreáczióval már becsente magát a szivekbe, most lesz majd csak egyszerre igazi nagy primadonna és Galette Ferencz, az elegáns bonviváns, a női szivek meghódítója, ebben a huszártiszti szerepében folytathatja csak istenigazából hódításait.
Nemcsak a kettőjük, hanem a többi szereplőnek: Csatai Jankának, Rigócz Mariskának, Sarkadynak, Inkének és Sziklainak is olyan szerepek jutottak, amelyekkel szaporíthatják eddigi szép sikereiket.


A próbák alatt "A kóristalány" ugy bontakozott ki, hogy méltán a legnagyobb sikert várhatjuk tőle. Ami szinházi babona van, ami megjósolni képes a nagy sikert, itt megvolt. Mondják, hogy csak annak a darabnak van sikere, amelyiknél a premiér előtt veszekedések vannak; a kóristalánynál ugyancsak voltak zsörtölődések. A szerző a rendezővel, a rendező a karmesterrel, a karmester a primadonnával, a primadonna a bonvivánssal, a bonviváns a szubrettel, a szubrett a kómikussal és igy tovább mindenki, még a tüzoltó is összeveszett valakivel az utolsó próbán.


Az volt a kabalája a Kóristalánynak, mert a főpróbán ugyancsak nagy tetszéssel fogadták a darabot és a Kóristalány valóban azzá vált, amire számítottuk: a szezon slágere.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A majom, mint váltóőr A majom, mint váltóőr
Egy angol természettudományi folyóirat egy majmot ábrázoló képet...
Az utolsó Nádor-huszár Az utolsó Nádor-huszár
Gömörmegye Várgede községben nemrég halt meg az utolsó...
A kultúra diadala A kultúra diadala
Afrikában a szerecsenek hazájában, a hol még oly sokan vannak azok a...
Teljes sikerrel állította át a békekeresletet a háborús kínálatra az idei Nemzetközi Vásár Teljes sikerrel állította át a békekeresletet a háborús kínálatra az...
Tizenegy napos, értékes, sikerekben gazdag szereplés után, hétfőn...
A hős lelkész A hős lelkész
Hosp József tábori lelkész egyik legendás hőse az olaszok elleni...
A Ferenczvárosi Torna Club staféta csapata A Ferenczvárosi Torna Club staféta csapata
A Ferenczvárosi Torna Club négyes staféta csapatát mutatjuk be t....
Belgium és Franciaország 25 évre szóló katonai szerződést kötöttek Belgium és Franciaország 25 évre szóló katonai szerződést...
A „Montag” brüsszeli jelentést közöl, amely szerint az...
A temetkezési közüzem monopóliumának megtörése példátlan izgalmat okoz a városházán A temetkezési közüzem monopóliumának megtörése példátlan izgalmat...
Szerdán délután rendkivüli tanácsülés lesz a városházán és utána egy...
Országgyűlési tudósítás Országgyűlési tudósítás
A fölhatalmazási vitában Széll Kálmán miniszterelnök április 27-iki...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98