Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

Az első magyar népkormány

A szabadság, függetlenség és demokrata uralom jegyében virágos és vértelen forradalom által alakult meg Magyarország első népkormánya. Programmja, mely a békét, függetlenséget, önállóságot és jogot igéri, mindenben méltó a nagy idők szelleméhez, mely romokba döntötte a régi rendszert s egy uj, szebb és boldogabb Magyarországot teremtett. Az első magyar népkormány minisztertanácsa kiáltványt bocsátott ki, melyben nyugalmat, türelmet és bizalmat kér Magyarország népétől, hogy az élet ujjáteremtő munkáját megkezdhesse a köztársaság felé.

Garami Ernő kereskedelmi miniszter, a magyarországi szociáldemokrata pártnak hosszu idő óta egyik legtisztesebb vezére. A Népszava főszerkesztője.
Gróf Batthiány Tivadar belügyminiszter a függetlenségi és radikális eszmék régi harcosa, ki erős harcot folytatott a régebbi kormányok ellen. Vezetőtagja a Nemzeti Tanácsnak is.
Linder Béla hadügyminiszter, eddig alezredes a közös hadseregben. A legutóbbi időkig frontszolgálatot teljesített s katonái humanus bánásmódjáért.
Kunfi Zsigmond népjóléti miniszter,a legjobb magyar szónokok egyike és kitűnő publicista. Radikális politikai állásfoglalása miatt sok üldöztetésben volt eddig része.
Jászi Oszkár nemzet?tárcanélküli miniszter, a nemzetiség megértés politikusa és az Országos Radikális Pártnak elnöke .Kiváló tudós és publicista.
Búza Barna földmivelésügyi miniszter, a függetlenségi politika és demokratikus eszmék lelkes követője. Nemrég került haza francia ?ternáltságából.
Nagy Ferencz közélelmezési miniszter. Régebben a közigazgatási pályán működött s már ott is feltübt tehetségével és kiváló szervezési képességével.
Lovászy Márton kulturminiszter, a függetlenségi párt kiváló tagja, ki soha nem követte a megalkuvás politikáját. Kiváló publicista.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kunfi Zsigmond népjóléti miniszter Linder Béla hadügyiniszter Lovászy Márton kultuszminiszter Jászi Oszkár nemzetiségi tárcanélküli miniszter Gróf Batthyány Tivadar belügyminiszter Garami Ernő kereskedelmi miniszter, a Népszava főszerkesztője Búza Barna földművelésügyi miniszter A Magyar Nemzeti Tanács
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98