Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

Összeomlott trónok

Amiről pár hónappal ezelőtt még csak nem is álmodtunk volna, azt megszülte az események rohamos egymásutánja. Európa felett tisztitó viharként csapott át a forradalom s nyomában trónok és koronák döltek romokba. Magyarország után Ausztria és Németország következett s ki tudja, melyik államra kerül a sor holnap.


Habsburg Károly volt magyar király és osztrák császár a maga és utódai nevében lemondott a trónról. Magyarország és Ausztria köztársaság lett. Károly a Bécstől másfél órára fekvő Eckertsau-kastélyba vonul vissza, mely koronabirtok s az osztrák Nemzeti Tanács védelme alatt áll.

 

Hohenzollern Vilmos, a volt német császár és Frigyes Vilmos, a volt német trónörökös szintén lemondtak, miután Berlinben is kikiáltották a köztársaságot. A volt császár Hollandiába menekült s a feltételek, melyek mellett Maarnban tartózkodhatik, körülbelül megegyeznek azokkal, melyek az internáltakra vonatkoznak.

 

Frigyes Vilmos volt trónörökösről az a hir terjedt el, hogy meggyilkolták, később pedig, hogy a fronton van a német csapatoknál. Azonban mindkét hir tévesnek bizonyult, a mennyiben Frigyes Vilmos megérkezett a holland határhoz, a honnan, miután igazolták , Maastrichtbe kisérték vissza, hol a prefektura épületében kapott szállást. A volt trónörökös különben Hágában akar letelepedni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
II. Vilmos 1910-ben IV. Károly, az utolsó magyar király
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98