Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

A fehérnemű-rekviráló

Minden igaz háziasszony őszinte rémületére néha makacsul szokta magát tartani a hir, hogy nemsokára a fehérneműre is ráteszi a hadisten a kezét, magyarul: az én, a te szekrényedből kirekvirálják s csak annyit hagynak meg, amennyit majd a hatósági bölcsesség okvetlen szükségesnek mond.

Igy volt az nemrégiben egy kicsi vidéki városban is, mely valóságos izgalomban forgott a hirnek miatta. Akik hitetlenkedtek, azokat a jobban értesültek hamarosan leintették.

- Ugyan, hát persze, hogy igaz! Kérdezze meg csak B…éket! A leányuk véletlenül egy szakaszban utazott haza Pestről a kiküldött főhadnaggyal, akinek vezetése mellett katonáék rendezik a rekvirálást. A főhadnagy különben nagyon kedves ember, s a kis leánynak meg is igérte, hogy őket külön kimélni fogja.

Akik pedig még mindig nem hittek, azok is csakhamar más véleményre tértek, mikor biztos hir érkezett, hogy a rekviráló főhadnagy már járt a polgármesternél, bemutatkozott, bemutatta igazoló iratait s a rendeletet, mely szerint ő jogosittatik fel a hadseregnek juttatandó fehérnemű rekvirálással.

- Kellemetlen hivatásom van, - mondotta határozottan kedvesen – de hát a parancs parancs. Mindazonáltal lehetőleg tapintatosan oldjuk meg a dolgot. Semmikép sem akarnék házkutatásokkal fellépni, legcélszerübb lesz, polgármester úr, ha kihirdeti szokott módon e város közönségének a rekviráló rendeletet azzal, hogy mondjuk, holnap délelőtt 12 óráig mindenki hozza, küldje el a nélkülözhető fehérnemüit a városházára. Minden fehérneműből három-három darabot mindenki megtarthat, a többit köteles beszolgáltatni megállapitott árakon.

A polgármester erre nyomban összehivta a tekintetes városi tanácsot, ahol keserves hangulatban fogadták az ujabb háborus megterheltetést. Sokáig tanakodtanak, mig végre egyik tanácsnoknak eszébe jutott, nem volna-e célszerü az alispáni hivatal bölcsességét is igénybe venni, mely talán arra is adhat majd felvilágositást, miért ez a hirtelen, meglepetésszerü rekvirálás? Ugy lett. A polgármester azonban bizony csak másnap tudott telefonösszeköttetést kapni.

- Mi bajuk maguknak?! – mordult rá az alispán a polgármesterre, mikor az leadta mondókáját. – Honnan veszik azt a szamárságot? Semmi fehérnemű-rekvirálás nincs s maguk minden bizonnyal valami szélhámosnak dőlnek be kupaktanácsostól s városostól. Tapogassa csak egy kicsit körül azt a főhadnagyot.

Az erélyes kioktatásra a polgármester is észbe kapott és délutánra elég ügyesen kihozta, hogy olyan nevü főhadnagy, mint a minőnek a rekviráló bemutatkozott nincs, minden irása hamis, - körmönfont szélhámos, akit igy csakhamar a csendőrség vett buzgó pártfogásába.

A fehérneműt természetesen, melyet már egész csinos tömegben hordtak be a városházára az engedelmes polgárok, szépen hazavitték. Este pedig a veszedelem elmultának emlékezetére nagy áldomást csapának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nurmi két világrekordot javított Berlinben Nurmi két világrekordot javított Berlinben
A SC Charlottenburg nemzetközi viadalának eseménye Finnország neves...
Veszedelmes birtokba helyezés
A Békési Népbank márczius elsején elárvereztette Lengyel Lajos békési...
Bárány 57.8 mp. alatt úszott 100 métert Kölnben Bárány 57.8 mp. alatt úszott 100 métert Kölnben
Bárány István szombaton Kölnben folytatta tavaszi vendégjárását és a...
Elmúlt hetekből Elmúlt hetekből
A magyar értelmiség katasztrófája. Hatvany Lajos ezen a címen könyvet...
Magyar diadal a spanyol-magyar ökölvívó mérkőzésen Magyar diadal a spanyol-magyar ökölvívó mérkőzésen
Magyarország–Spanyolország 10:6 Szombaton, este közel 15.000...
Ady-érem Ady-érem
Az összetartozandóságról, mely a Nyugatot Adyhoz fűzte s közönségét a...
Rendelet a termelési (zöld) hitel előmozditása érdekében Rendelet a termelési (zöld) hitel előmozditása érdekében
A kormány 2.500-1933. szám alatt rendeletet adott ki a folyó évi...
Strindberg levelei harmadik feleségéhez Strindberg levelei harmadik feleségéhez
Harriet Bosse asszony, aki skandináv hazájában híres drámai művésznő,...
Gaál Franciska a tryannus Gaál Franciska a tryannus
Gaál Franciskát meg kell védeni, mert ennél bűbájosabb,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98