Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

A hónap rövidhíreiből

 A nyolcadik magyar hadikölcsön eredménye

A nyolcadik magyar hadikölcsönre vonatkozó elszámolások a hivatalos aláirási helyeknél még nem nyertek ugyan végleges befejezést, az eddigi elszámolásokból, valamint hivatalos aláirási helyek bejelentéseiből azonban megállapitható, hogy a kölcsön a pénzintézetek részéről átvett 950 millió korona névértékü 5 %-os állami pénztári jegyek hozzászámitásával 3860 millió koronát meghaladó névértékü cimletek elhelyezését eredményezte. Igy tehát a nyolcadik magyar hadikölcsön eredménye több mint 300 millióval haladja meg a hetedik hadikölcsönnek valamennyi korábbi hadikölcsönt lényegesen tulszárnyaló eredményét.


A gépipar értékek emelkedése

Az értékpiacon néhány nap óta a gépipari értékek iránt feltünően élénk vásárlókedv nyilvánul. Most szintén élénk kereslet tárgyai voltak a különböző gépipari vállalatok részvényei, amit tőzsdei körökben azzal magyaráznak, hogy a Bécsbe érkezett ukrajnai küldöttség a malom-, bőr- és faipar részére szükséges berendezéseken kivül különösen a mezőgazdasági gépekből akar Ukrajna részére nagyobb készleteket biztositani. 


A magyar viziut-programm reformja és a Maros szabályozása

A földmivelésügyi miniszter szeptemberben országos értekezletet tart a magyar viziut-programm reformja érdekében. Az értekezleten az összes folyószabályozások tárgyalás alá kerülnek. A Maros-szabályozás fontos kérdésében érdekelt hat kereskedelmi és iparkamara titkárai Marosvásárhelyen értekezletre gyülnek össze. Megjelennek az aradi, kolozsvári, brassói, szegedi és temesvári kamarák kiküldöttei. 


A vasuti tarifaemelés ellen

A fiumei kereskedelmi és iparkamara értekezletet tartott a tarifaemelés ügyében. Az értekezlet hosszabb tárgyalás után kimondta, hogy a kikötőváros iparának sulyos helyzetére való tekintetből tiltakozik a szállitási dijak ujabb felemelése ellen és kimondotta, hogy memorandumot intéz a kereskedelmi miniszterhez s felkérik arra, hogy vegye pártfogásába a kikötővárost. 

Az entente devizáinak mesterséges felhajtása

A svájci nemzeti bankhoz az Egyesült-Államok 25 millió dollárt, vagyis százmillió frankot utaltak át aranyban azzal a kifejezett céllal, hogy az entente-devizákat Svájcban összevásárolják és ezzel az entente-árfolyamokat fölhajtsák. Az entente-árfolyamoknak a mult hetekben beállott erős emelkedése már erre az aranyátutalás hatására vezethető vissza. 


Gazdaellenes lapjaink – s vajjon melyik politikai lap nem az? – nem győzik eleget kürtölni a gazda busás jövedelmét, de kiadásait nem veszik tekintetbe, pedig ezek rohamosan növekszenek. 

A verseci közgazdasági egyesület szőlő- és borgazdasági szakosztályának hivatalos jelentése szerint a mezőgazdasági munkabérek mesés emelkedést mutatnak. Igy a férfi napszám 40-50 korona, női napszám 36 korona, aratómunkások napszámja 70-80 korona volt. 

Békés vármegyében a napszámbérek a sürgős mezőgazdasági munkára való tekintettel állandóan emelkednek. Férfinapszám átlagban 20 korona, női napszám 13 korona, gyermeknapszám 8 korona. 

Fejér megyében a hószámos napi 6 koronát s teljes ellátást kap, az asszony 8 koronát és élelmezést, a gyermek is 8 koronát. Petroleum 5-6 korona kéz alatt. Három tojásért kap 1kg. komisz kenyérlisztet a megszorult parasztasszony, minek ára a piacon 3 korona, mert az ő gabonáját még nem őrölte meg a vámmalom.

A fővárosról gondoskodnak, de a vidékről nem, p. o. cérnát a budapesti kap, falusi nem. Ugyan mi lesz, ha a hadifoglyainkat is elvonják tőlünk? Hogy müveljük földjeinket? Hol kapunk ruhát, lábbelit, világitót? Kenő olajat és szekérkenőcsöt? és más szükségleti cikket?

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jegyezzünk hadikölcsönt! Megszaporodtak a hadikölcsön jegyzésére buzdító hirdetések.
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98