Dtum
Login with Facebookk
1918 | Szeptember

Anglia válasza Bulgáriának

London, szept. 28.
A Reuter-ügynökség jelenti:

Bulgária fegyverszünet iránt tett kérelmére adott angol válasz fedi a szövetséges hadseregek főparancsnoka által adott választ. A válasz határozottan kijelenti, hogy a katonai hadműveletek nem szüntethetők be. Egyidejüleg válaszképpen azon indítványra, hogy meghatalmazott bolgár képviselők a szövetségesekkel a béke kérdésében tárgyalni kívánnak, a szófiai kormánynak határozottan tudtára adatott, hogy egy ilyen béke természetszerűleg a bolgár kormánynak Törökországgal, Németországgal és Ausztria-Magyarországgal való teljes szakítást kell, hogy magába foglalja.

 

A szövetséges kormányok természetesen megkövetelnek minden általuk szükségesnek vélt biztosítékot arra nézve, hogy katonai müveleteik biztosítsák és német csapatoknak Bulgáriába történő szállítását megakadályozzák. A bolgár ajánlat megmondásánál nem szabad felemlíttetlenül hagyni azt, hogy a szövetségeseknek nincs szándékában a Balkánon egy végleges területi rendezést megkísérelni, amely természetszerűleg a békekonferencia határozatai számára kell, hogy fenntartassék.

 

Ezért tehát egy olyan katonai egyezmény megkötéséről van szó, amely a szövetségesek katonai műveletei számára bolgár részről a Balkánon minden veszélyt kizár. Ez magában foglalja a bolgár hadsereg demokratizálódását, vagy pedig egy más ponton jelenlegi szövetségesei ellen való felhasználását. Területi kérdéseket illetőleg semminemű lépés nem tehető és nem is lesz téve. De egy lényeges pontja kell, hogy legyen az esetleg kötendő ideiglenes egyezménynek: hogy Bulgária kiüriti mindazon területet, amelyek a tulajdonképeni Bulgárián kivül esnek és amelyeket a bolgár haderő a háboru kitörése óta megszállott.

 

A fent megjelölt feltételek, amelyeket Szófiába megtáviratoztak, Malinov kormánya részére nem látszanának elfogadhatóaknak, akkor a szövetséges kormányai nem lesznek abban a helyzetben, hogy uj feltételeket szabjanak és Bulgáriára bizzák, hogy olyan személyeket találjon, akik készek azok elfogadására.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98