Dtum
Login with Facebookk
1919 | Április

A galvánfürdő

A tanulmány ott kezdődött, hogy Galvani Luigi bolognai orvos 1790-ben észrevette, hogy tudományos célokra leölt béke teste, meg-meg rándult mindannyiszor, valahányszor a műtőasztal mellett álló elektromozó gép szikrát vetett s a rángatódzás még erősebb, ha a béka idegei és izmai két különböző fémmel s a két különböző fém egymással érintkezik.

Azután, hogy Galvani ezt a fölfedezést közzétette, Volta olasz tudós szintén foglalkozott ezzel a kérdéssel, s ezen a révén sikerült a kétféle fém érintkezése utján elektromos áramot előállítani. A "galvánelem" okozta elektromos árammal kisérletezett Jakobi orosz tudós s az ő munkásságának az eredményéről szól ez a cikk.

A tudósok már régen tudták, hogy a földön lévő vizekben vegyialakban fémek vannak. Már a rómaiak is tudták, hogy a "vastartalmu" viz gyógyhatásu, itták, mint gyógyszert, de arra természetesen nem is gondolhattak, hogy a vasat a vízből kiválasszák, de azt viszont megtették, hogy szilárd tárgyakat helyeztek bele a vastartalmu vizbe, s érdekes disztárgyakként tartogatták azokat az apró testeket, amelyekre a vasas vízből sok vas rakódott le.

Az elektromos áram, főleg a galván-telepekkel előállított árammal való kisérletek utján  Jakobi rájött arra, hogy az elektromos áram a folyadékokat meg tudja bontani s ezen gondolatfonálon vezetve jutott el arra, hogy a vizekben lévő vegyi alaku fémek kiválaszthatók a folyadékokból. Ha tehát elő lehet állítani olyan folyadékot, amely rezet, vasat, aranyat, ezüstöt, platinát tartalmaz vegyi formátumban, nem nehéz a galvánáram segélyével ezeket a fémeket kiválasztani a folyadékból s oda venni, ahová akarjuk.

Igy keletkezett a "galvanizálás" s azt a folyadékot pedig, amelyet elektromos árammal szétbontanak oly célból, hogy annak fémtartalma a folyadékba helyezett fémtárgyakra lerakódjék, "galvánfürdő"-nek nevezzük. A modern fémipar ugyszólván nem is nélkülözheti a galvanizálást. Nemes fém, mint az arany, ezüst, platina tömör, egynemű formában, ha alkalmas is közhasználati, vagy fényüzési tárgyak előállítására, a drágasága miatt nem volna célszerű. Ötvözeteket készítenek tehát ezekből a fémekből, ami azt jelenti, hogy a nemes fémet más, olcsóbb fémmel higitják föl s igy állitanak elő fényüzési és egyéb cikkeket.

Az ötvözet előállításához a tüzben való olvasztás kell, s itt a keverendő fémek összeolvadnak, egymástól el nem választhatók, s ha a fémtárgy kopik, a legbelső magjában is ugyanaz, mint a külső felületén. A galvánfürdő keletkező galvanizálás más. Itt a fémtárgy felületére rakódik le a vegyi alakban lévő nemes fém, a belső magot, a vasat, rezet tiszta, szinfém burkolattal vonja be az áram, ugy hogy mi egy vasrudat tetszés szerinti vastagságban vonhatunk be arannyal, ezüsttel, vagy platinával. Az eljárás az, hogy bevonandó fémtárgyat a rozsdától, zsírtól és egyéb tisztátalanságtól megszabadítjuk és az igy fémtiszta tágyat a neki való galvános fürdő negatív sarkába helyezzük. Az áram a fürdőt szétbontja és a fémet a fürdőbe állított tárgy felületére rakja le.

Nemcsak aranyozás, ezüstözés, platinázás végezhető ezen a módon, az olcsóbb fémekkel való bevonás is igen gyakori, sőt a gyakorlati célok tekintetében még fontosabb is, mint a nemes fémekkel való bevonás. Ilyen az acélozás, nikkelezés, rezesítés (sárga, vagy vörös), arzénezés, bronzozás, antimonozás és így tovább. Műtárgyakat, tömegcikkeket, másolatokat állítanak így elő, s ennek az eljárásnak a neve "galvánoplasztik."

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország – Bulgária 4:1 (1:1) Magyarország – Bulgária 4:1 (1:1)
A római világbajnokság selejtező mérkőzését, a magyar-bolgár...
Nagyjelentőségű tervek exportunk és importunk valutakockázatának kiküszöbölésére Nagyjelentőségű tervek exportunk és importunk valutakockázatának...
Az ország nemesdeviza-szükségletének túlnyomó részét immár esztendők...
A balkezesség, a bal fogalma A balkezesség, a bal fogalma
Nagy átlagban a felnőtt férfiak 5 %-a balkezes; a nők között...
Kovács Mária - Halottak napja
Én párom, mi már föl se éreztünk a nap fáradt csókjára nem...
Az ulmi szabó repülése Az ulmi szabó repülése
Ulmban ma is emlékeznek még egy tréfás nótára, mely egy szabó...
Rainer Maria Rilke versei Rainer Maria Rilke versei
Munkásaid vagyunk: segéd és mester csak téged épít, nagy Középhajó. ...
A ki az édesanyját keresi A ki az édesanyját keresi
Tizenhét esztendővel ezelőtt, a máramarosmegyei Huszt városka vasuti...
Jól szerepelnek jégkorongozóink Davosban Jól szerepelnek jégkorongozóink Davosban
A jégkorong-Európa és világbajnoki torna második vasárnapján,...
Fanny első színdarabja Fanny első színdarabja
Shaw-ról sokáig nem mertek őszintén írni. Zavarba ejtő készséggel,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98