Dtum
Login with Facebookk
1919 | Augusztus

A gyors rakodás problémája

De, hogy a kocsihiányon segítsenek, már berendezéseket kellett létesíteni s ezek a berendezések arra szolgálna, hogy a forgalmat gyorsabban lehessen lebonyolítani, ezáltal a meglévő kocsikat gyorsabban adhassák vissza üresen az ujrarakodás számára.

Tehát a gyors rakodás az a probléma, amely segít az időszaki kocsihiányon. Mindezt azért kellett elmondani, mert a be nem avatottak előtt, főleg azok előtt, akik türelmetlenek a vasutakkal szemben, tényleg érthetetlen, hogy miért nincs elég kocsi. Most már némi világosságot derítettünk erre a rejtélyre, áttérhetünk arra a problémára, hogy mi módon történik a gyors rakodás.

Ha csak a szénről volna szó, egy mondattal is elintézhetnénk, például azt mondanánk, hogy a kép világosan megmutatja. Ámde nem csak a szén az az anyag, amelyet a kocsiból való kiöntéssel lehet gyorsan eltávolítani s így a rakodást egyszerűsíteni, hanem a vasuti szállítás sok más építőanyaggal is foglalkozik. Ilyen a kő, a kavics, a homok, s van még sokféle, kíméletes rakodást nem igénylő szállítmány, mint a hulladékvas, rongy és így tovább.

Ha ezeket a nyitott kocsiban, a szénszállítókocsikhoz hasonló kocsitipusokban szállított anyagokat vizsgáljuk, rájövünk arra, hogy ezeknek a kirakása kézzel, lapáttal és más eszközökkel igen hosszadalmas, a gyors ürítés pedig elengedhetetlen követelménye a gyors forgalomnak, világos, hogy rá kellett jönnie a technikusoknak arra, hogy a kocsikiürítéshez uj szerkezetre van szükség. Ilyen uj szerkezet a képeinken látható kocsibuktató is.

Német találmány, bár ezenkívül még néhány tucat mindenféle rendszer célozza ugyanazt. Ennek a találmánynak az a lényege, hogy a vágány vége, ott, ahol a kirakandó kocsi rendeltetési helyén van, fölemelkedik, s a kocsit hosszában magával emeli, s a fején át kiüríti tartalmát. Magát a kocsit a kerekeinél és a tengelyében biztonsági kapcsok lefogják, hogy a felemelés következtében a kocsi le ne zuhanjon, s a vágány, amint rajzaink mutatják nem sinekből áll, hanem gondosan összeszerkesztett rácsos vasgerendákból, amelyeknek felső részén, mint sineken futnak a kerekek. A sín vége csuklós szerkezet, mintha csapóajtó volna, a jobb oldala ellenben szabad.

A tartó közepén hatalmas csuklószerkezettel összekötve illeszkedik hozzá az emelőkar-pár. Az egész emelőszerkezetet elektromosmű hajtja. Abban a pillanatban, amikor a kiürítendő kocsi az emelőszerkezet végéhez ér és a tengelyeit leerősítő kapcsokkal megfogják, az emelőgép müködésbe jön, a két kar feltolja a vasgerendás szerkezetet s a kocsitartalma a fejen át kihull a rendeltetési helyére. Mihelyt üres lett a kocsi, a tartó visszaereszkedik, a kocsilekötő kapcsokat feloldják s az üres kocsit letolják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vasúti kocsi rakodás. Kíméletes kézi rakodás.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Utolsó emberig harcolt Attu szigetének védőserege Utolsó emberig harcolt Attu szigetének védőserege
Attu szigetének japán védőserege, amely május 12-e óta hősiesen...
Várnai Dániel -  Háború Várnai Dániel - Háború
Elmúlt, bús éveknek emlékkönyve, érző, gondolkozó embernek naplója,...
A margitszigetiek nyári sportja A margitszigetiek nyári sportja
Hazánkban, a hol ugyszólván minden sportágat felkaroltak eddig az...
Az MTK junior mezei futóversenye Az MTK junior mezei futóversenye
Korének János megverte Benedek Jánost. – Benedek feladta a...
A Darnay-múzeum A Darnay-múzeum
Darnay Kálmán sümegi múzeuma, melyet hosszú éveken át nagy...
Kínzókamra, ahol életünkre vigyáznak,. próba alá vett vasúti alkatrészek Kínzókamra, ahol életünkre vigyáznak,. próba alá vett vasúti...
Nem érti, persze. Nos, megnyugtatásul elmagyarázom magának, miért nem...
OLYMPIA OLYMPIA
Mint megbizható forrásból örömmel értesültünk, Muzsa Gyula...
Olasz-magyar kerékpárverseny Olasz-magyar kerékpárverseny
Az UTE második jubiláris kerékpárversenyét már régen nem látott...
A „Deutschland VII. Z.” pusztulása A „Deutschland VII. Z.” pusztulása
Zeppelinnek, a németek hires kormányozható léghajókonstruktorának...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98