Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Premiérek az uj esztendőben

Milyen darabokra készülnek a szinházaknál ?
Budapest, december 21.

Karácsony hetében vagyunk s a szinházak – amelyek a vészjóslók és ijedtek jóslatai után is egész jól átvonultak a szezoneleji nehézségeken – nagyban készülnek már a szezon ugynevezett slágerei, az év szenzációs darabjai előadására. Körsétát tettünk a fővárosi szinházaknál, hogy érdeklődjünk, mit hoz az uj esztendő, az évad kellős közepén milyen meglepetésre számithat a közönség és mielőtt mindent, amit láttunk és hallottunk, felsorolnánk, némi fájdalmas érzéssel kell megállapitanunk, hogy sok magyar szerzőt, akire joggal számitottunk, egyáltalában nem látunk szerepelni uj és biztató frissesség pedig csak alig akad a szinmüirodalomban.

A Nemzeti Szinházban egyelőre Herczeg Ferenc Fekete lovasa aratja bőven megérdemelt babérait. Az uj esztendőben az igazgatóság főként több klasszikus darab felujitását tervezi és a már eddig megállapitott tervek szerint januárban a Hedda Gabler, János király, Elektra, Bábjáték és Liliomfi fognak uj betanulásban a közönség elé kerülni. Magyar szerzőktől is van elfogadott darabja a Nemzetinek, de hogy ezek közül melyik kerül leghamarabb szinre, az még sok mindentől függ.

 

Az Opera legközelebb a Nürnbergi mesterdalnokokat és a Fideliot adja elő uj betanulásban, de még valószinüleg januárban vagy február elején meglesz a Donna Anna és az Utolsó álom premiérje.

A Vigszinház eddig csupa külföldi darabot adott és bizony egyiknek sem volt valami jelentős sikere. A legközelebbi ujdonság már valószinüleg magyar darab lesz, uj szinpadi szerző avatása. Fazekas-Frey Imre Fritz cimü darabja ez, melyről beavatottak nagy elragadtatással beszélnek. A Vigszinháznál van Molnár Ferenc Szinház cimü vigjátékciklusa, amely három egyfelvonásosból áll. Mind a három a szinház világában játszik, mindhárom Molnár minden kiválóságával teli és nagyszerü alakitásra ad alkalmat a szinház legjelesebb tagjainak.

A Magyar Szinházban a Sasfiók halad ujabb jubileuma felé, ugy, hogy itt ráérnek nyugodtan készülődni az uj darabra, amely Drasche-Lázár Alfréd Tüzpróba cimü háromfelvonásos szinmüve lesz. A jeles irónak ez az első szinpadi munkája és igy érthető várakozás fordul felé.

A Belvárosi most ujitja fel Hajó Sándornak nagyszerü tragikomédiáját, az Ötvenéves férfit, amely a tavalyi szezonban olyan nagy irodalmi és szinpadi sikert aratott és azután valószinüleg egy német darabra kerül a sor, amely nálunk a Teáscsésze cimmel kerül a közönség elé. Ezt a darabot eredetileg Beöthy László a Magyar Szinház számára fordittatta le Villányi Andorral s csak később került Bárdos Arturhoz, aki most szinpadra viszi.

 

A Madách Szinház Ujhelyi Nándor komédiája után egy angol vigjátékot mutat be, de lehet, hogy közben felujitja a Hajó Sándor Fiuk és leányok cimü vigjátékát, amely néhány évvel ezelőtt a Magyar Szinházban került szinre.

Az operettszinpadok is bemutatókra készülnek. A Városi Szinházban Földes Imre és Buttykay Ákos Ezüst sirály cimü operettje lesz a legközelebbi ujdonság, amelynek szépségéről valósággal elragadtatással beszélnek, a Király-Szinháznak pedig a többek közt Szomaházy István irt operettet, amelynek verseit Balassa Emil irta, zenéjét pedig Komjáti Károly szerezte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Vígszínház Belvárosi Színház A Nemzeti Színház A Magyar Szinház Az Operaház
Cikk-ajánló
Az angol király betegsége válságosra fordult, a vasárnapot eszméletlenül töltötte Az angol király betegsége válságosra fordult, a vasárnapot...
A királyi palota körül oly szörnyü vihar dühöng, hogy a nagybeteg...
A nyolczadik csoda A nyolczadik csoda
Ott, hol az ó- és az új-világ szembe néz egymással, Szibéria keleti...
A rádió és a távbeszélő háborúja A rádió és a távbeszélő háborúja
A huszadik század merőben újszerű hadviselési módját – a...
Várták az uj királyt Várták az uj királyt
Nagyon sokan várták a királyt kedden reggel, úgyszólván hajnalban,...
Kedves emlékem Bem apóról Kedves emlékem Bem apóról
Érdekes apróságot mond el szabadságharczunk e nagy hőséről Horváth...
New-York szépe, avagy a közönség élvez, a kritikus nem New-York szépe, avagy a közönség élvez, a kritikus nem
Igazán hihetetlen, hogy manapság milyen ostobaságokkal lehet a...
Meghalt Puky Ákos Meghalt Puky Ákos
Puky Ákos kiválóan képzett sebész-orvos volt, az elsők egyike, a kik...
Mint ,,házasulandó ifju” jelentkezett egy százhuszkilós tolvaj és mindent ellopott, ami lányosházaknál a kezeügyébe került Mint ,,házasulandó ifju” jelentkezett egy százhuszkilós tolvaj...
Mayer Sándor 37 éves műszerész apróhirdetések és házasságközvetítő...
Divatos tavaszi kalapok Divatos tavaszi kalapok
Az itt látható modellek a rue de la Paix egyik előkelő szalónjából...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98