Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Szamuelly hóhérai

Kohn Kerekes Árpád és társai a biróság előtt

Erősen megcsappant érdeklődés mellett folytatta vasárnap délelőtt a biróság a Szamuelly-halálvonat három főhóhérjának, Kohn-Kerekes Árpádnak, Kovács Lajosnak és Sturz Károlynak a kihallgatását. A hallgatóság padsoraiban mindössze husz ember ül, köztük néhány katonatiszt. A vádlottak már jóval kilenc óra előtt a helyükön vannak. Az elnöki pulpitushoz legközelebb Kohn-Kerekes Árpád ül. Két keze megláncolva s a lánc hosszabbik végét egy csendőrellenőr tartja kezében. Középütt Kovács Lajos ül bilincsekben s azután az alamuszi Sturz Károly, az elvetemedett asztalossegéd, aki Szamuelly hóhérvonatán gépfegyverparancsnok volt és kész volt minden pillanatban a kivégzések helyén összegyült népre golyózáport zuditani, ha az elkeseredés kitörne a vérengző Szamuelly ellen.

 

Csendesen, szótlanul, szinte mozdulatlanul ülnek a vádlottak. Kohn Árpád frissen megborotválkozott, egészséges, kövér arcát már nem torzitja el a vörös szakáll, amelyet a rendőrségen viselt. Kékesszürke civilöltöny van rajta, csikos inge fölött barna puhagallért hord, vöröspettyes barna nyakkendővel. Az ujságirókat figyeli és amikor észreveszi, hogy az esküdtek padjaiban ülő rajzolók az ő portréját készitik, mozdulatlan arccal áll rendelkezésre, nehogy a rajzban hiba legyen. A tanuk padján vidéki emberek, parasztasszonyok helyezkednek el. Ma reggel jöttek meg Kalocsáról, meg Soltról, ahol szemtanui voltak a hóhérok gyalázatos munkájának.

Negyed tiz órakor vonul be a biróság Auer Károly főtárgyalási elnök vezetésével. Az elnök először is a Kalocsáról megérkezett tanuk névsorát olvassa fel, akiket azzal bocsát el, hogy hétfőn reggel kilenc órakor jelenjenek meg tanukihallgatásra.

Sturz Károlyt, a hatvanötrendbeli gyilkossággal vádolt terroristát hallgatják ki ezután.

- Ki volt magával a ceglédi temetőben történt kivégzésnél? – kérdezi az elnök.
- A Jónás meg a Bozsenka.
- A Bozsenka másik nevét nem tudja?
- Nem
Pogony Nándor főügyészhelyettest Bélának hivják.

- Amikor első alkalommal megindult a Szamuelly-vonat ez husvét napján volt, kik voltak azok, akik a vonaton voltak? Meg tudná nevezni őket?
- A Gerlei, a Kohn-Kerekes, a Szabó József I., Szabó József II., Mann, a két Görömböly, a Gábor Antal, Tóth Ernő, Gáspár József, Zsilla János, Berényi László, Sohr Dezső, Kálmán József.

Az elnök felolvasta a többi hóhér nevét is. Sturz mindegyik név után mondja:
Az is ott volt, az is.
- Mindig ugyanazok a terroristák voltak a vonaton?
- Igen, csak egy részük maradt Cegléden, a másik része tovább ment Szolnokra.

- Meg tudná-e nekem mondani, hogy csakugyan ez volt-e a vonat iránya? Szolnok, Hajduszoboszló, Püspükladány, Cegléd, Sopron, Kapuvár, Csorna, Budapest, Szolnok, Tass, Dunapataj, Kalocsa, Budapest, ismét Kalocsa, Budapest, Sopron, onnan Röjtök és ismét Budapest. Igy volt ez?

- Igen, de én nem voltam mindig ott, Szombathelyen voltam.

- Az imént emlitett helyek közül melyikben volt maga? Nem akarom, hogy maga olyant is beismerjen, ahol maga nem volt.
- Először Szolnokon, azután Püspükladányon. Ott agyonlőttek csendőröket, de ezt csak hallomásból tudom. Szamuelly hallgatta ki a csendőröket a vasutállomáson és este hallottam, hogy három csendőrt kivégeztek, a többit elszállitották Debrecenbe. Azután Szolnokra mentem, ahol tizennégyet végeztek ki.
- Szolnokról elmentek Ceglédre. Ott mi történt?
- Hallomásból tudom, hogy ott két embert végeztek ki, de én itt nem vettem részt. Ezután Szolnokra mentünk vissza, ahol az egyik rész Kapuvárra ment, a másik Szolnokon maradt.
- Mi történt Sopronban?
- Először semmi sem. Onnan Kapuvárra mentünk, ahol valami hét ellenforradalmárt felakasztottunk.
- Maga mit csinált?
- Én az autón voltam, amelyre három gépfegyver volt felszerelve. Az egyik géppuskánál én voltam. A kivégzés után Sopronba mentünk.
- Mi történt ott?
- Semmi sem.
- Csornán nem volt maga?
Kohn-Kerekes feláll: Sturz nem volt Csornán.
Az elnök: Jól van, üljön le, Kohn. Sturz elmondja, hogy ő Sopronban maradt mindaddig, mig visszajöttek Budapestre.

A tárgyalást ezután Auer elnök félbeszakitja, mert a vád képviselőjét fontos ügy megbeszélése elszólitja a teremből.

Szünet után, háromnegyed tizenegykor Kohn-Kerekes Árpádot kérdezi ki a biróság, a Szamuely-vonat utirányai felől. A főhóhér értelmesen, messze hallható hangon mondja el, merre jártak. Szolnok, Cegléd, Sopron, Kapuvár, Röjtök. Csorna ismét Sopron, egy-egy állomás, amely derék magyar emberek életét kivánta áldozatul és özveggyé és árvákká tett embereket, mert Szamuely vérszomja vért, vért, minél több vért követelt.

A vádlottak kihallgatása ezzel befejeződött. Auer elnök bejelentette, hogy hétfőn reggel az orvosszakértőket hallgatja ki elsőnek, ezzel a vasárnapi tárgyalás véget ért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szamuely Tibor, frissen az oroszoktól Khon Árpád
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98