Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Élénkülő gazdaság

A Rimamurány-Salgótarjáni Vasmü R.T. közli, hogy a munkafegyelem meglazulása és a diktatura garázdálkodása olyan károkat okozott, amelyek sulyos pénzügyi terhet jelentenek a vállalatnak. Ezért, valamint a tanácskormány idejéből és a hadiszállitásokból fenmaradó követelések állami rendezésének késése miatt az igazgatóság elhatározta, hogy az idei mérleg készitésétől és közgyülés tartásától eltekint.

A hitelezők nagymérvü emelkedése, a saját pénzeszközök fokozásának sürgős szüksége és a vállalat továbbfejlesztése érdekében az igazgatóság még elhatározta, hogy rendkivüli közgyülést hiv össze az alaptőkének 40 millióról 50 millió koronára való felemelése végett. 


Angol-osztrák-magyar kereskedelmi vállalkozás

Bécsből jelentik, hogy Nagybritannia, Ausztria és Magyarország kereskedelmi viszonyának fejlesztése céljából itt „Britisch-Chamber of Commerce” cim alatt társaság alakult, amelynek elnöksége Lindlev Francis, Phillippols és Maurice Bunsenből áll. 


Magyar Épitő és Berendező Rt.

Mint értesülünk, a mai napon egy szindikátus alakult, mely e cimen legközelebb 10-20 millió kezdetleges alaptőkével egy nagy épitőipari részvénytársaságot alapit. A társaság célja, hogy a háboru kitörése óta felhalmozódott közmunkákat és munkaalkalmakat a körülményekhez képest olcsó és korrekt módon megoldja a munkásviszonyok szemmel tartása mellett. 

Munkakörébe a társaság bevonja a magas épitkezést, a városok csatornázási és vizvezetéki munkálatait, az egészségügyi berendezéseket, stb. stb. A szindikátus élén a következők állanak: Kertész R. Róbert, min. tanácsos, a vallásügyi minisztérium müszaki osztályának főnöke, Karácson Endre min. tanácsos, az államépitészeti hivatal főnöke, dr. Wein Ernő, az egyesült keresztény pártok elnökigazgatója, Mészáros István apát, Vangel Gyula dr., a Tokaj-hegyaljavidéki borkereskedelmi rt. vezérigazgatója, Szilágyi Miklós, a nemzeti keresztény egyesülés pártja pénzügyi és gazdasági bizottságának tagja, Nivó Jusztin, az Országos Magyar Bank igazgatója, sövényházi Hosszu István, Hortenstein Jenő, a Hazai Fatermelő rt. vezérigazgatója, több jónevü magyar mágnás és mások.

A társaság elnökéül gróf Zichy Aladár, v. b. t. tanácsos van kiszemelve, alelnökök lesznek : Szilágyi Miklós vezérigazgató és Kertész R. Róbert müszaki vezérigazgató. A szindikátusnak saját tégla- és kavicsgyára, nem különben egészségügyi berendezési telepe lesz, sőt most tárgyal a főváros legnagyobb vállakozó cégével, hogy azt is magába olvassza. A szindikátust támogatja ezenkivül munkájának sikerében az ország három legnagyobb favállalata is.

A célt, amely odairányul, hogy gyors és radikális eljárással a munkásság komoly elemei részére minél több és mennél nagyobb munkaalkalmat biztosithassanak, a magunk részéről mi is nagy horderejünek tartjuk és igy várakozással nézünk a szindikátus – melynek lelke Szilágyi Miklós – tevékenysége elé. 


Hollandi érdekeltség az impexnél

Mint a Hétfői Napló értesül, rövidesen döntés történik a Nemzetközi Kiviteli és Behozatali rt. sorsát illetőleg. A vállalat, amelyet dr. Reisz Jenő rendkivüli módon fellenditett, nem a megcsonkitott Magyarország testére volt szabva… A változott helyzethez képest a vállalatnál érdekelt jegybankok is kénytelenek voltak eredeti üzleti programjukon változtatni.

Tárgyalásokba bocsátkoztak hollandi tőkésekkel, akik hajlandónak is mutatkoztak résztvenni az Impexnél. A tárgyalásokat dr. Reisz Jenő, az Impex vezérigazgatója és báró Kornfeld Pál, a Hitelbank igazgatója vezették, még pedig teljes sikerrel, amennyiben megállapodás történt, hogy a holland csoport uj részvénytársaságot alapit a magyar érdekeltek bevonásával Hollandiában, mig az Impexnél viszont a hollandok vállanak érdekeltséget.

Ugy halljuk, hogy ez a megállapodás már csaknem végleges és mindössze az Impex igazgatóságának hozzájárulása szükséges, hogy létrejöjjön e nagyszabásu tranzakció, amely a magyar gazdasági életre előreláthatólag nagy hasznot fog eredményezni.
(MTI)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Nehéz küzdelem után gyűrte le a Ferencváros a belgrádiakat Nehéz küzdelem után gyűrte le a Ferencváros a belgrádiakat
Ferencváros – BSK 2:0 (0:0) Kánikula. Üllői-úti sporttelep....
Másfélméteres villamosszikra Másfélméteres villamosszikra
A legmodernebbül felszerelt kaliforniai egyetem fizikai...
Utazás a szappan körül Utazás a szappan körül
Olvashattuk az újságokban, hogy egyes külföldi országok területén...
A montenegrói fejedelem most már királyi fenség A montenegrói fejedelem most már királyi fenség
Nikita montenegrói fejedelem negyvenéves uralkodói jubileuma...
A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban A magyar komunisták kivégzésének ügye az angol alsóházban
A Times pénteki számában az angol alsóház csütörtöki üléséről a...
Öngyilkos lett egy magyaróvári uriasszony az egyik budapesti szállodában Öngyilkos lett egy magyaróvári uriasszony az egyik budapesti...
Vasárnap reggel öngyilkosságot fedeztek fel az Esplanade szállóban....
A hályogról  1. A hályogról 1.
A szem betegségei között a különböző hályogok elég gyakoriak és nagy...
„Ilyen pör még nem fordult elő a világtörténelemben” „Ilyen pör még nem fordult elő a világtörténelemben”
Izmos karjai vannak Hilda Grese kisasszonynak. Szőkén, lesimított...
A „huszonnyolcas” nem sértés
Eddig nem tudták, hogy a „huszonnyolcas” sértés-e vagy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98