Dtum
Login with Facebookk
1919 | December

Élénkülő gazdaság

A Rimamurány-Salgótarjáni Vasmü R.T. közli, hogy a munkafegyelem meglazulása és a diktatura garázdálkodása olyan károkat okozott, amelyek sulyos pénzügyi terhet jelentenek a vállalatnak. Ezért, valamint a tanácskormány idejéből és a hadiszállitásokból fenmaradó követelések állami rendezésének késése miatt az igazgatóság elhatározta, hogy az idei mérleg készitésétől és közgyülés tartásától eltekint.

A hitelezők nagymérvü emelkedése, a saját pénzeszközök fokozásának sürgős szüksége és a vállalat továbbfejlesztése érdekében az igazgatóság még elhatározta, hogy rendkivüli közgyülést hiv össze az alaptőkének 40 millióról 50 millió koronára való felemelése végett. 


Angol-osztrák-magyar kereskedelmi vállalkozás

Bécsből jelentik, hogy Nagybritannia, Ausztria és Magyarország kereskedelmi viszonyának fejlesztése céljából itt „Britisch-Chamber of Commerce” cim alatt társaság alakult, amelynek elnöksége Lindlev Francis, Phillippols és Maurice Bunsenből áll. 


Magyar Épitő és Berendező Rt.

Mint értesülünk, a mai napon egy szindikátus alakult, mely e cimen legközelebb 10-20 millió kezdetleges alaptőkével egy nagy épitőipari részvénytársaságot alapit. A társaság célja, hogy a háboru kitörése óta felhalmozódott közmunkákat és munkaalkalmakat a körülményekhez képest olcsó és korrekt módon megoldja a munkásviszonyok szemmel tartása mellett. 

Munkakörébe a társaság bevonja a magas épitkezést, a városok csatornázási és vizvezetéki munkálatait, az egészségügyi berendezéseket, stb. stb. A szindikátus élén a következők állanak: Kertész R. Róbert, min. tanácsos, a vallásügyi minisztérium müszaki osztályának főnöke, Karácson Endre min. tanácsos, az államépitészeti hivatal főnöke, dr. Wein Ernő, az egyesült keresztény pártok elnökigazgatója, Mészáros István apát, Vangel Gyula dr., a Tokaj-hegyaljavidéki borkereskedelmi rt. vezérigazgatója, Szilágyi Miklós, a nemzeti keresztény egyesülés pártja pénzügyi és gazdasági bizottságának tagja, Nivó Jusztin, az Országos Magyar Bank igazgatója, sövényházi Hosszu István, Hortenstein Jenő, a Hazai Fatermelő rt. vezérigazgatója, több jónevü magyar mágnás és mások.

A társaság elnökéül gróf Zichy Aladár, v. b. t. tanácsos van kiszemelve, alelnökök lesznek : Szilágyi Miklós vezérigazgató és Kertész R. Róbert müszaki vezérigazgató. A szindikátusnak saját tégla- és kavicsgyára, nem különben egészségügyi berendezési telepe lesz, sőt most tárgyal a főváros legnagyobb vállakozó cégével, hogy azt is magába olvassza. A szindikátust támogatja ezenkivül munkájának sikerében az ország három legnagyobb favállalata is.

A célt, amely odairányul, hogy gyors és radikális eljárással a munkásság komoly elemei részére minél több és mennél nagyobb munkaalkalmat biztosithassanak, a magunk részéről mi is nagy horderejünek tartjuk és igy várakozással nézünk a szindikátus – melynek lelke Szilágyi Miklós – tevékenysége elé. 


Hollandi érdekeltség az impexnél

Mint a Hétfői Napló értesül, rövidesen döntés történik a Nemzetközi Kiviteli és Behozatali rt. sorsát illetőleg. A vállalat, amelyet dr. Reisz Jenő rendkivüli módon fellenditett, nem a megcsonkitott Magyarország testére volt szabva… A változott helyzethez képest a vállalatnál érdekelt jegybankok is kénytelenek voltak eredeti üzleti programjukon változtatni.

Tárgyalásokba bocsátkoztak hollandi tőkésekkel, akik hajlandónak is mutatkoztak résztvenni az Impexnél. A tárgyalásokat dr. Reisz Jenő, az Impex vezérigazgatója és báró Kornfeld Pál, a Hitelbank igazgatója vezették, még pedig teljes sikerrel, amennyiben megállapodás történt, hogy a holland csoport uj részvénytársaságot alapit a magyar érdekeltek bevonásával Hollandiában, mig az Impexnél viszont a hollandok vállanak érdekeltséget.

Ugy halljuk, hogy ez a megállapodás már csaknem végleges és mindössze az Impex igazgatóságának hozzájárulása szükséges, hogy létrejöjjön e nagyszabásu tranzakció, amely a magyar gazdasági életre előreláthatólag nagy hasznot fog eredményezni.
(MTI)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Magyar nők a szabadságharczban Magyar nők a szabadságharczban
Magyar nők a szabadságharczban, írta Farkas Emőd, ki az 1848-49-iki...
Labdarugó sportunk 1906-ban Labdarugó sportunk 1906-ban
Az idén lépett életbe a M.L.Sz. ama intézkedése, hogy a bajnoki...
Gázé és sugáré a jövő Gázé és sugáré a jövő
Azt tartják, hogy a világ különböző részein most folyó harcok...
Egy királyné mint orvos Egy királyné mint orvos
Hírt adtunk már róla, hogy Mária Amália portugál királyné s férje...
Ferencváros – III. ker. FC. 4:0 (1:0) Ferencváros – III. ker. FC. 4:0 (1:0)
A Ferencváros Óbudán kezdte meg az őszi futballszezónt. Ennek...
A bérlő-tröszt elleni törvény Romániában A bérlő-tröszt elleni törvény Romániában
Tudva van, hogy a Romániában legujabban lezajlott paraszt-lázadás...
A tanácsköztársaság hamis bankjegyeit bevonják A tanácsköztársaság hamis bankjegyeit bevonják
A hivatalos lap vasárnapi száma közli a kormány rendeletét, amellyel...
A kenyér, mint fegyver
A kormány újabb rendeletet bocsátott ki, a melyben a búza- és...
Hévizen is furat melegforrás után a pénzügyminiszterium Hévizen is furat melegforrás után a pénzügyminiszterium
A Balatonkörnyéki fürdőhelyek közül egyedül Héviz tette ki a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98